• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
pavkatay - майстор
Внимавайте какво правите за да не стане някоя беля. Във фокуса не само агнета могат да се пекат, но и да се възпламенят негорими материали:

http://vbox7.com/play:de1bfed1&relv=f979986e
rastar4o - помощник
От както видях темата се опитвам да се регистрирам защото ми дойде нещо наум.
Гледах коментарите ви и благодарение на таях ми дойде супер идея:
1. Да се мести чрез мотор от сателитна.
2. Да e леко и стабилно
3. Да е от евтин огледален материал който не се чупи.
4. Да не привлича съседското(вандалско) око.
Като няколко пъти прегледах тези 4 проблема ми хрумна едно решение:
Купуваш една сателитна чиния, облепваш я в огледално фолио, ако смяташ че не можеш да се справиш сам http://www.sharkyfolio.com/ , ще ти вземе 50 60 лв. за цялата чиния, монтираш я на блока на съседите и си готов.
Така се справяме 4-те проблема и получаваме 2 плюса.
1 Насочен лъч светлина който не само свети а и топли без да пречи на съседите (благодарение на формата на чинията)
2 Кръглата форма ще придава чувство за слънце току що появило се над съседния блок.
Единствения проблем е следенето, можеш благодарение на дистанционното и двигателя да местиш чинията всяка седмица със по няколко градуса за да преодолееш проблемите със зимното и лятното слънцестоене.
По този начин ще можеш да имаш слънце 1-2 часа на ден без да даваш пари за слънце следящ механизъм, но ако искаш слънце за повече от 1-2 часа ще трябва да се инвестира в такъв.
Дано съм помогнал...
:partyman:
rastar4o - помощник
Хмм... последно бях гледал коментарите около 15 16 ти фев. но сега като чета нещата написани в последните 5 дни леко се разубеждавам от идеята си...
world_explorer - специалист
Само да уточна. Не е верно, че на север не грее слънцето. Грее но през лятото- тогава когато не ти е необходимо. Именно тогава ще имаш и повече разход за климатиците за да охлаждат помещението. Естествено през зимата когато ти е необходимо слънцето, него го няма щото грее от юг. Мддаааа кофти работа. Казвам го щото и аз съм така откакто се помня. Та проблема съм го решил с външна изолация и поставяне на секцията на северната стена (колкото и да е необичайно има голям ефект). Също така поставяне на външни щори на терасата които служат само за сенници лятно време (веднага свалят температурата в стаята поне с 5 градуса). Та за какво го пиша де- нямаш слънце в къщи само за около 3 месеца (през зимата), но тогава и да го имаш това огледало пак файда няма щото просто няма слънце(облачно е -погледни през терасата в момента и ще се убедиш). През останалото време долу горе бива като махнем лятото когато е адска жега (пак 3 месеца). Та пробвай и пиши най-вече дали си струват капиталовложенията за този тип огледало.
Mapek - специалист
Според мен е достатъчен факта "увеличаване на естествената светлина" в стаята. Предполагам, че не очаква някакво съществено отопляване.
Малко "офтопик" - аз лично се бях запалил по следната идея: концентрирам слънчева светлина да речем със сателитна чиния с рефлектиращ слой; концентрирания поток го транспортирам посредством светловоди да речем до кухнята; там върху походяща черна медна плоча трансформирам светлината в топлина ... да ама се оказа, че UV-лъчите не се транспортират и от там въпросната светлина е студена.
А въпроса ми за битово изпълнение на светловоди остава открит :?:
kikirikiki - специалист
Привет
Мислих за тези светловоди, но има ред причини, които ме спряха да мисля за тях.
С ламарина няма да стане- нито ще отразява като огледало, нито ме кефи като материал...

rastar4o, да и за така съм го замислил с мотор / мотори от сателитна антена и управление за тях, но сателитна чиния с облепване няма как да стане защото ще фокусира светлината в точка , трябва да е плоско! Евентуално леко издадено понеже разстоянието е близко и да може да обхващам с това огледало 2 прозореца.

Въпроса е дали когато е толкова малко разстоянието самата плоскост ще може да поема завъртането давано от мотора?
Някой знае ли каква траектория покриват тези мотори?
Може ли да се направи нещо като ламиниране на това огледало. Така ако се счупи то няма да се разпръсне на парченца?
Да бъде ли на елементи огледалото или не ?
Ще ми е интересно и полезно мнението ви по тези въпроси!
8180 - майстор
Понеже не си се отказал, макар лекото разколебаване, днес минавах край обекта с огледалния Еталбонд. Не беше добро небето, но все се вижда нещо.
По-случайност, там са го наредили по дъга, за което пишеш, макар на мен по-да ми пасва обратната - да се концентрират лъчите и примерно от 2м. приемник да целиш 1м2 прозорец - ще се оберат грешките от насочването.
Материалът позволява огъвания в някакви рамки с просто напрягане, а може и да се секционира, с различна ориентация на секциите. Може да се мине на рунд.
За ламинирането на огледалото - не би трябвало да има някакъв проблем. Лепиш някакво фолио отзад - имаше такива демонстрации на "антивандалско" фолио, но според мен всяко става за отзад.

Прикачен файл

IMGP3346.jpg
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
kabel96 написа:
ако не бързаш много до месец ще имам готово управление за насочване и следене на слънцето с процесрче.Сего го мислим и и експерементираме.
Интересувам се.
kikirikiki - специалист
:)
Как да съм се отказал , няма шанс. Това че не пиша не ме отказва, правя 100 неща и за това така.
Еталбонд, трябва някъде да видя лично как отразява светлина, все ми се струва че не е достатъчно. За огъването идеята е да мога да осветявам 2 прозореца.
да то има фолия всякакви

Интересувам се.
И аз
kikirikiki - специалист
Дали има някакви мотори за сателитни чинии, които да се движат ляво-дясно, горе-долу за да мога да нагласям светлоотразителното тяло
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8

Тема "Изкуствено Слънце?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: