• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Evgeniy - майстор
Хехе - тук ми хрумва следната комбинация:

Отдолу 3 тръби с Heat Pipe, набити в алумниева поча с тухлички на (около) нея и над тях 3 голи за конвекцията.
Тани - модератор
Може да се направи двойно по дълга "фурна", като половината да е пещ и да може да се затваря , ако е необходимо по-бързо затопляне на нещо в камерата преди пещта.Тръбите да нагряват там. Обаче ако ще слагаме да готвим нещото по обяд или след обяд, то вече тухлите ще са нагряти и свойството което им приписваш като недостатък, ще се превърне в предимство. Заради високия топлинен капацитет трудно загряват, но след това и трудно изстиват. Реално веднъж нагряти, на тях е възможно да се сготви нещо и без наличието на слънце в зависимост от теглото му спрямо това на тухлите. Всичко е въпрос на сметки. В комбинация от нагрятите тухли и слънцето, храната ще се сготви много по-бързо отколкото само на слънце. По този начин ще се акумулира топлина докато не се готви и тръбите няма да стоят и минута без да вършат някаква работа.

ПП Евгени, писали сме заедно. Идеята ти също е добра. С алуминия ще се получи много добро равномерно разпределяне на топлината, което е предимство при готвенето.
ivanovbg - майстор
Ето ви чертеж за сушилня за плодове или печка. С черното е дърво и топлоизолация, прегради за удължаване на пътя и 2 клапи. Зеленото е панта. Червеното е лист алуминиева ламарина-2бр. печатарско фолио боядисано черно с матов спрей. Синьото е стъкло. Точките от долу са кръгли речни камъчета. Направил съм засега само панела и вдига около 150- 160 градуса на изхода на първата минута след излагане на слънце. При почти затворена клапа отдолу овъглява вестник за около 4-5 мин., но не може да го запали. Размера на панелчето е 700х1500х30.

Прикачен файл

untitled.JPG
untitled.JPG (13.43 KиБ) Видяна 2991 пъти
lov - майстор
fbr написа:
Сещам се за вица, дето НАСА обявила конкурс за проект на писалка за писане в космоса, понеже конвенционалните, поради липса на гравитация, в космоса не пишели. Та единия от проектантите решил да проучи руския опит в тази област и звъннал в Русия. А оттам му отговорили. "Ааа, ние пишем с молив"
Това не е виц а живата истина. Такава писалка наистина е разработена и са хвърлени луди пари за тази цел. Преди няколко години се срещаше на пазара за скромна цена. :lol: Като казвам скромна наистина е такава защото все пак някой се е сетил и я е пуснал да се прави за масово производство.
Evgeniy - майстор
Много добре!
И аз съм мислил за сушилня. Имай предвид, че тези градуси са измамни, мерени на края на абсорбера. И при мен са много като пъхна сензора в тръбата, но като напъхам 2-3 килограма храна и трябва няколко часа за да направи над 70.

Между другото мислил ли си за регулиране на температурата? в сушилня не бива да се превишават 48-50 градуса? Мисля, че един регулатор на тягата за котел със сиджирче може да регулира клапа и би трябвало да се получи задоволително.
mir4oto - специалист
Evgeniy написа:
Хехе - тук ми хрумва следната комбинация:

Отдолу 3 тръби с Heat Pipe, набити в алумниева поча с тухлички на (около) нея и над тях 3 голи за конвекцията.
A каква максимална температура може да се измери на кондензера на heat pipe тръба?
ivanovbg - майстор
Evgeniy написа:
Много добре!
И аз съм мислил за сушилня. Имай предвид, че тези градуси са измамни, мерени на края на абсорбера. И при мен са много като пъхна сензора в тръбата, но като напъхам 2-3 килограма храна и трябва няколко часа за да направи над 70.

Между другото мислил ли си за регулиране на температурата? в сушилня не бива да се превишават 48-50 градуса? Мисля, че един регулатор на тягата за котел със сиджирче може да регулира клапа и би трябвало да се получи задоволително.
С регулатор ще стане добре. Мерси за идеята. Аз си мислех едно вентилаторче отдолу. Иначе ги меря на 5-6 см над абсорбера. Сондата ми е до 150 градуса и по надолу дава грешка и не мери нищо. Жалко че няма вакумни тръби отворени и от долу.
:partyman:
Evgeniy - майстор
mir4oto написа:
A каква максимална температура може да се измери на кондензера на heat pipe тръба?
Ами температурата на стагнация на тоя тип колектори е официално около 200 градуса. Тъй като топлинната тръба по същество е един суперпроводник на топлина, трябва там да е малко по малко от максималната на вътрешната стена на стъклото.
Evgeniy - майстор
ivanovbg написа:
Жалко че няма вакумни тръби отворени и от долу.
Има :) Жоро от SunStar ми донесе такава ама май при тестовете не се оказа много вакуумна...
ivanovbg - майстор
Не го познавам. Дай адрес от някъде за да си купя няколко за експерименти. Желателно е в София и близо до Обеля.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8

Тема "Слънчева фурна с вакуумни тръби" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: