Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
agro - специалист
Не е евтино, казваш. Да, не е. Засега. Като се замисля какъв ресурс за манджа иска многомилиардното увеличаващо се население на планетата всеки ден, силно се съмнявам, че високоефективния усвоител на слънчева енергия, наречен биосфера, ще е в състояние да задоволява дори само тази стратегическа нужда. Камо ли да го използваме и за добив на енергия. Ще трябва да си намерим други начини, този не е перспективен, а унищожителен. Искаме или не, ще ни се наложи. Освен ако нова глобална война не сведе човешката популация до нивото и от каменната ера.
agro написа:
Не е евтино, казваш. Да, не е. Засега. Като се замисля какъв ресурс за манджа иска многомилиардното увеличаващо се население на планетата всеки ден, силно се съмнявам, че високоефективния усвоител на слънчева енергия, наречен биосфера, ще е в състояние да задоволява дори само тази стратегическа нужда. Камо ли да го използваме и за добив на енергия. Ще трябва да си намерим други начини, този не е перспективен, а унищожителен. Искаме или не, ще ни се наложи. Освен ако нова глобална война не сведе човешката популация до нивото и от каменната ера.
Мдаа...с основание се съмняваш-доколото си спомням,ако всички започнем да употребяваме дървесина за да задоволим нуждите които имаме дърветата ще свършат след 4 или 6 години :shock: ,нещо такова хубаво като цифра беше...а бъдещето наистина е в електричеството,ама не такова ,като някакви глупави проекти за много пари /някои от тях имат смисъл-но те са за индустрията-големи мощности/,а такива ,които са за производство и консумация на "место",не ми трябват доставчици и други такива алчни чичковци :-D

Господин Мъск-действа сериозно по въпроса,и с пускането на Гига заводът за батерии,цената на батериите ще падне драстично,а автомобилите му се очаква с една трета да паднат като цена,..Заводът ще е толкова огромен,че ще е най големият за производство на батерии,не просто ще произвежда най много-а ще произвежда количество ,което ще надвишава сбора от всички производства по целия свят :shock:

А хората работят сериозно по въпроса ...примерно:

https://www.youtube.com/watch?v=OJwZ9uEpJOo

Няколко пъти го гледах-гледах го като идиот и умът ми не може да го побере,цифрите говорят сами по себе си...,но японците са в космоса,както се казава,доста напред са в някои технологии и продават на американците,та-тези батерии теслата ,като ги захапе-зареждането ще е приказка :cool:

Относно-газификатора-поразгледах повечко на едни американци газификатора,предлагат планове и видеа как се прави,доста сложен е ,и единствената причина да се прави е да подкараш генератор с него,на мен не ми е такава целта,и мисля да не се занимавам ,но ми стана интересно,има и друг елементарен начин-реактора е отворен и постоянно го захранваш,но не мисля че е толкова ефективно,мисля ,че доста ще лапа, стана късничко и не ми се рови в момента,отделил съм някъде линковете,ще ги постна утре/то вече е утре :lol: /.
Лично за мен си-смятам да си направя нещо като подобрен пиролизен котел+ един "унищожител" по скоро крематорий му казват/ Incinerator/
Сметката показва,че главния разход е за топла вода,като електричество...и отопление разбира се....

Да добавя само:има и две интересни добавки към чудесийте с горенето-едната е да се изгаря дървесината в отсъствие на кислород-методът за добиване на дървени въглища/био въглища/,като енергията е доста по-малка за започване на газификацията-тоест енергията за да докараме дървесината в състояние да гори в безкислородна среда-влагата да се е изпарила-след това тези газове ги изгаряме в главната горивна камера,така че самия процес се самозахранва,след товеа си имаме вече топлообменници...
Другото по-интересно нещо е : СВРЪХНАГРЯТАТА ПАРА ГОРИ!!! :cool: :-D .....,един въпрос по ,който трябва да се експериментира,казаха ми за човек с пиролизен котел,който го правел тоя номер,а в Тубата има само един луд ,който го прави :-D и го показва ,и щях да забравя-един академик или професор руски беше,го е внедрил в някакви горивни системи за индустрията..

след всичко това ,което изписах си мисля-колко е хубаво нещо да ти върти денонощно и да ти произвежда ел. енергия :lol: ,като например магнитен двигател,към генератор.. :-D ,май си остава най хубавата схема...
agro - специалист
heavencloser написа:
.... : СВРЪХНАГРЯТАТА ПАРА ГОРИ!!! ...един академик или професор ...,го е внедрил...
Недей, недей. Свръхнагрятата пара не гори, а отделя енергията, вложена в нея предварително, за да стане свръхнагрята. И се губи част от вече вложената енергия. И в такива "разработки" или академика е руски, или е разсекретена руска военна технология.
Приложението на високотемпературната деструкция на водната молекула е друго и се използва доста в газификаторите за оползотворяване на топлината, ако такава се отделя в повече от нужното в активната зона. Ако огнището загрява много, вдухва се малко пара вместо въздух, тя се разлага от високата температура на водород и кислород. Процеса е ендотермичен и бързо понижава температурата в огнището, за да не достигне опасни стойности. Така част от топлината на огнището се превръща в потенциална енергия на произведения газ, вместо да се губи в топлообмен със стените на реактора, създавайки опасност за неблагоприятни термични повреди или разтапяне на шлаката. Описанието ми е опростено, колкото да поясни процеса.
Пак да кажа - газификацията е капризен към горивото процес и е автоматизиран и усвоен в използваемо енергийно приложение само в големи мегаватови установки. За малки установки /тип битови/ е ограничено приложима, доколкото изисква висококвалифициран оператор или скъпа автоматизация и строго постоянни характеристики на използваното гориво. Това обезсмисля ползата от малък газификатор в конкуренция с достъпната електрификация. Ако газификатора стане икономически ефективен в някой момент, значи електрификацията е станала недостъпен лукс вследствие катаклизъм или война. По-добре да не ни се случва. Другия вариант е революционен пробив в технологията или материалите, но не се задава на хоризонта засега. Тука и компютрите не помагат много /засега/. Любителите си играят с газификатори за гъдел и забавление, а не, че като свърши петрола, ще е изгодно да си карат колите със сламата от полето.

Тема "Газификатор с подръчни материали" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: