Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
kuger - майстор
gogo7777 написа:
Не. С броя навивки вдигаш напрежението. Тока зависи от дебелината на кабела. Може да сложиш кабела в няколко ката за да увеличиш дебелината.
Да де, ама нали тока зависи и от напрежението......ясно е, че ще има пад в проводника като топлина, но за целта кратковременен "режим на късо" в трафа и намотките, няма ли да премине достатъчно ток за да стане заварка. Питам съвсем лаишки....
Тук е като траф за пирограф, трябва ти ток, не напрежение. Иначе става като електрожен.
Отговарям ти лаишки :-D
hidrazin - майстор
Да но тока зависи и от мощността на трансформатора а тя не е безкрайна. насища се магнитопровода и до там.
Увеличаваш напрежението - намаляваш тока. А тока е тоя дето топли метала.
Просто голяма част от енергията ще се отдели в увеличеното съпротивление на намотката.
Това може да се избегне ... с по-дебела намотка. Тя пък иска по-голям магнитопровод... :-D
Общо взето напрежението на празен ход във вторичната при точковата заварка е някъде в границите 3-8 волта.
Изключвам кондензаторната точкова заварка.

Към kuger - ето ти схема на реле за време. Точно за такъв апарат - от 1 до 10 секунди.
http://radiotech.inf.ua/Shematic_PCB/Po ... ka_TV2.jpg
:partyman:
kuger - майстор
hidrazin написа:
Да но тока зависи и от мощността на трансформатора а тя не е безкрайна. насища се магнитопровода и до там.
Увеличаваш напрежението - намаляваш тока. А тока е тоя дето топли метала.
Просто голяма част от енергията ще се отдели в увеличеното съпротивление на намотката.
Това може да се избегне ... с по-дебела намотка. Тя пък иска по-голям магнитопровод... :-D
Общо взето напрежението на празен ход във вторичната при точковата заварка е някъде в границите 3-8 волта.
Изключвам кондензаторната точкова заварка.

Към kuger - ето ти схема на реле за време. Точно за такъв апарат - от 1 до 10 секунди.
http://radiotech.inf.ua/Shematic_PCB/Po ... ka_TV2.jpg
Направо в джаза, а? Има много по-елементарни, +/- 1,2 секунди няма да навредят, мисля.
hidrazin - майстор
kuger написа:
Направо в джаза, а? Има много по-елементарни, +/- 1,2 секунди няма да навредят, мисля.
Е какво не ти харесва джаза? Само 6 чипчета. :-D
По принцип ако не ти се налага да правиш голямо количество еднотипни заварки даже не е необходим таймер.
lov - майстор
Аз пък като по глупав :razz: си поръчаха това http://www.aliexpress.com/item/Big-Deal ... 57391.html
Но на страничката по долу има и схемичката която е само едно чипче. :)
kuger - майстор
hidrazin написа:
kuger написа:
Е какво не ти харесва джаза? Само 6 чипчета. :-D
По принцип ако не ти се налага да правиш голямо количество еднотипни заварки даже не е необходим таймер.
А, няма проблеми, ЕРВЦ С1 и още няколко различни релета за време. Друго си е.
jordanvass - майстор
jordanil написа:
ето какво скалъпих и как работи...
Поздравления!
Имам няколко въпроса:
Колко ти е токът на празен ход? При мен е 3,6А при cosФ=0.08 за 700 вата трансформатор. Малко големичък ми се види тоя ток, та се притеснявам да няма някъде късо между витките, но пък може и да е нормален, все пак активната мощност е към 80 вата.
Първичната с мед ли е навита? Аз все попадам на трансформатори с алуминиев проводник. То докато не изтъркаш малко от лака, не личи какво има отдолу - бяло или жълто. Не вярвам и да е фатално с алуминий, щото за такова сечение на кабела омическото съпротивление няма да е много по-различно от медта, а тук преобладаващо е индуктивното, ама пак си е по-добре да е мед.
25 квадрата не е ли малко за вторична? Виждам, че заварява пирони, но все пак... Навсякъде чета за 70. И аз съм приготвил един кабел 70кв.мм, бая зорно влиза, щото си е направо с накрайниците, но се надявам да се предаде накрая. :)
lov - майстор
Ако трябва да се вманиачваме те това е начина по която трябва да се направи вторичната намотка както и изводите към електродите.

http://www.chipmaker.ru/topic/143072/pa ... try2914109

Всъщност доста се е постарал колегата и го е направил като по учебник.
jordanil - специалист
70 кв ми се струва прекалено, а и мисля ,че няма да влезе на мястото на намотката,колкото и да го мъча.Трудно навивам 25 квм,та 70????
lov - майстор
Аз за това минах на варианта медно въже с двуслойна изолация направена с изолационна лента на платнена основа. Междувитковото напрежение толкова мижаво че тази изолация е повече за механична здравина да не се докосват навиките. Пластмасовата е доста дебела и доста по твърда. Отделно медта може да си я отгрееш предварително и да ти е лесно при навиването. Истината е че колкото сечението на проводника е по голямо толкова нагряването е по малко а и вадиш максимума от трафа.

Тема "апарат за точкова заварка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: