• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
faktura - специалист
nikolovvd написа:
Записвай си къде и в какво виждаш подобренията, защото ще ги забравиш!
Като пуснеш CNC-то наблюдавай критичните места за пукнатини. Може някъде материала да не издържи на натоварването. Това че елементите са на дупки не е съвсем дизайнерско решение и/или олекотяване. По този начин някой от действащите сили се пренасочват и на практика тази конструкция може да се окаже по-здрава от плътния материал.
Много професионализъм и желание струи от проекта ти. Предполагам следващото CNC ще е от дуралуминий.
Успех!

Не случайно поставих в кавички "дизайнерско виждане " :)
Относно записките - такь и правя , защото после става голяма каша и все нещо се пропускал

По вероятно е следващата машина да е с корпуса от алуминиеви конструктивни профили

А още по вероятно е да се насоча към един друг проект - 3D принтер ( отново с корпус от шперплат )

Гложди ме идеята и за една PnP машинка - за монтаж на SMD елементи

То идеи - много , а време и средстава малко :)
Последна промяна от faktura на чет окт 15, 2015 1:53 pm, променено общо 1 път.
veribela - специалист
nikolovvd написа:
Това че елементите са на дупки не е съвсем дизайнерско решение и/или олекотяване. По този начин някой от действащите сили се пренасочват и на практика тази конструкция може да се окаже по-здрава от плътния материал.
Вервай си !
faktura - специалист
eledu написа:
Като гледам първата картинка в последния пост, то честно казано не разбирам къде ще се поставя материала за обработката.
Очевидно позицията от която съм снимал - подвежда. Няма никакъв проблем с работното пространство и поставяне на заготовката. Работния ход по Z ще е в рамките на 70 - 80 мм.
Още в началот на темата описах какви материали се предвиждат за работа ( балса, шперплат )

Ето един набързо импровизиран плот
Предполагам от тази снимка ясно ще се види как ще се поставят заготовките на работния плот.

Изображение
MrMurdjo - майстор
И аз започнах така - с рязани на лазер детайли от шперплат в една фирма, дето прави щанци.
За влизане в играта става, но сам ще се убедиш, че висящите направляващи имат твърде голямо огъване, особено в средата на хода. Каквото съм гледал, от шперплат или МДФ, стремежът е винаги да се получи затворена кутия (на английски му викат torsion box) или в краен случай отворена само от едната страна - за шасито, за портала, за самите колони на портала. Само Z оста отговаря донякъде на това.
Единствено завиждам с бяла завист за СВД задвижването, още съм на трапецовиден винт.
Успех!
:partyman:
faktura - специалист
Не съм тръгнал да влизам в "играта" :) . Колкото до затворените кутии ( както казваш torsion box ) на последната снимка - вместо листа шперплат , който съм сложил , за да види колегата eledu що е плот - си представи плоскост 20 - 25 мм. Мисля , че се получи torsion box.

За провисването, да - то се определя от теглото на портала и силите при рязане - за това всеки сериозен производител на направляващи дава и методика за пресмятанто му.

Аз не съм ги смятал - но това е трета машина за подобни цели , която правя и практиката ми показа ,че за нуждите на моделистите - е напълно достатъчно

А иначе - ако говорим за професионални машини - да там отиваме на направляващи от друг тип - като BR например и т.н.

Знам, че с гледане кучето касапин няма да стане. Но утре ще пусна снимки на нещо , което не може да се забележи ,ако не си вникинал в конструкцията. А това е, че направляващите на ос Y са изнесени напред и те играт ролята и на четвърта стена - т.е - пак "кутия"

P.S. От любопитство бих погледнал снимки на тоята машинка - незвисимо, че е с TR lead screw
https://www.youtube.com/watch?v=7Ii2d74FAlc
faktura - специалист
Обещаната снимка

Изображение
veribela - специалист
nikolovvd написа:
Това че елементите са на дупки не е съвсем дизайнерско решение и/или олекотяване. По този начин някой от действащите сили се пренасочват и на практика тази конструкция може да се окаже по-здрава от плътния материал.
Ако можеш да обясниш на аудиторията къде дявол го взел се пренасочват действащите сили, че конструкцията става по- здрава?
Може би се пренасочват в някоя друга вселена?
Имахме един предмет "съпромат" ( съпротивление на материалите) и там този въпрос е убягнал на професорите...
Ще трябва да им обърнем внимание.
faktura - специалист
Гайката си е на мястото ( операция , която винаги крие риск )

Краищата на вала са струговани - готови са и лагерните тела.

Чака се " дървенията " - за да сглобя и ос Z

Изображение
faktura - специалист
И поставен на мястото си...

Изображение
faktura - специалист
При малко свободно време - ще пробвам 5 осния контролер с тия драйвери

Изображение
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4