• 1
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 198
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
nikolaytatarov - специалист
Трансформатора е Е70 18/3/3 навивки, тока го меря чрез товарно съпротивление 0.15ом.и шунт 200А и след това електрод 4мм.Тока на късо чрез кабелите на късо съединени и е около 180А.Трансилите останаха от схемата на Негуляев, моля обясни за тях,/не е проблем да се махнат/.
pansim - майстор
Трансилите в конкретния случай не помагат с нищо. В резонансната схема да, но тук просто може да ги махнеш.
При 18/3+3 е възможно някои електроди да не горят устойчиво заради ниското напрежение на празен ход. Рутиловите ще пеят :)
На снимката не се вижда добре че съм монтирал удвоителя на напрежение на Негуляев.С него на малки токове рабори много добре,без него имам на изхода 55в.Наи много ми хареса варианта 17/3/3 с удвоител с допълнителна намотка на трафа . Ти поставил ли си допълнителни бързи диоди на всеки транзистор.
pansim - майстор
Зависи от транзисторите, и по-точно от техните вградени диоди. Аз съм употребил транзистори с достатъчно бързи диоди и съм без външни такива.
Има и малко подводни камъни в тази реализация, но щом си постигнал успех...чудесно.
М..да съгласен съм че има подводни камъни,при използваните от мен транзистори вградените диоди ги дават с двоино по голямо бързодеисвие от ползваните от автора на схемата транзистори /около 115нс./,затова си позволих да не слагам допълнителни диоди.
kle500 - специалист
origo написа:
Да се похваля и аз с моя инвертор по резонансната мостова схема на Негуляев - днес беше успешно настроен и пуснат за първи път, заварява отлично на максималния си заваръчен ток 160 ампера. Сега естествено остава монтажа на всичките компоненти в кутия, защото в момента всичко е опитна постанвка.
..........................................................
Много благодаря на колегата pansim за съветите и насоките, без които нямаше да се справя.
Колега,
би ли пуснал линк към схемата на управлението. С мостово захранване е нали?
kle500 - специалист
Здравейте,
искам да ви попитам нещо свързано с изработката на трансформатора и дросела.
Навсякъде препоръчват да се импрегнира с изолационен лак. Къде в София може да се намери такъв лак в малки количество на разумна цена ? Също така възможно ли е да се използва епоксидна смола ?
hygro - майстор
kle500 написа:
Колега,
би ли пуснал линк към схемата на управлението. С мостово захранване е нали?
http://radio-hobby.org/modules/news/art ... toryid=510
http://radio-hobby.org/modules/news/art ... toryid=509
pulsar - специалист
kle500 написа:

Навсякъде препоръчват да се импрегнира
Така е, но според мен само ще влушиш охлаждането на трафа. Измервал съм изолационното съпротивление с лак и без, разлика няма.Измерванията с мегаомметър на 500V бяха от порядъка на 12-13 GΩ.
kle500 - специалист
Съгласен съм с теб колега.
Но импрегнирането най-вече го препоръчват да се фиксират навивките на намотката неподвижно за да не се наруши изолацията между тях от високочестотните трептения ... От тази гледна точка питах как да го направя.
  • 1
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 198

Тема "Изработка на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: