edemy2001 написа:mObbiN написа:Въртях генератора и на по-високи обороти- 820/840/860 или 880 оборота,с бормашина "Ловеч" а тя е на 400-800и... оборота не съм сигурен точно колко 800,защото я няма лепенката за оборотите.Когато го завъртиш върху товар - акумулатор, няма да ти дава 5 ампера, по-малко ще са. Вероятно около прогнозираните от мен 3 ампера... Но това не е толкова съществено в момента. Ако ги правиш от ПВЦ тръба лопатите, имай в предвид, че лесно се чупят в основата. Трябва да сложиш планки от фланеца радиално, които да крепят основата на лопатите, за да ги усилиш, докато ако са дървени, такъв проблем няма да имаш. Дървени не е чак толкова трудно да се направят. Вярно е, че е по трудоемко.
Генератора даде:
Под товар-18v ,5A
На празен ход не съм го въртял ,защото ме е страх за диодите.
Само трябва да му направя перки,но от дърво са ми сложнимисля да ги направя от PVC тръба.
Някакви предложения
Но каквито и да ги правиш предвиди здравина на цялата конструкция, все едно че товарен влак ще влачиш!В България, макар и рядко, но средно един път в годината духат ветрове, които не са за подценяване. По-рано в тази тема бях публикувал снимки при около 90 км/ч (25 м/сек) как ми се скъса закрепването на вертикалната ос на генератор, който имаше диаметър на перката 1.2 или 1.3 м. вече не си спомням точния размер. Вчера за куриоз направих сметка при тази скорост на вятъра, какво е било натоварването върху перката - излезе, че е било около 1500 вата!!!! А, генератора беше смятан за 100 вата!
Благодаря за съветите колега.Би ли ми дал някакви размери като дължина,ширина за перки от PVC тръба или някакъв чертеж?Гледах в интернет,но ме объркват градусите.Ако може нещо по-разбираемо на български ще бъда много благодарен.

При колко метра в секунда на вятъра,генераторът ми ще достигне оборотите нужни за зареждане на акумулаторната батерия ?