• 1
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 154
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
mObbiN - специалист
edemy2001 написа:
mObbiN написа:
Въртях генератора и на по-високи обороти- 820/840/860 или 880 оборота,с бормашина "Ловеч" а тя е на 400-800и... оборота не съм сигурен точно колко 800,защото я няма лепенката за оборотите.

Генератора даде:
Под товар-18v ,5A
На празен ход не съм го въртял ,защото ме е страх за диодите.

Само трябва да му направя перки,но от дърво са ми сложни :? мисля да ги направя от PVC тръба.

Някакви предложения :?:
Когато го завъртиш върху товар - акумулатор, няма да ти дава 5 ампера, по-малко ще са. Вероятно около прогнозираните от мен 3 ампера... Но това не е толкова съществено в момента. Ако ги правиш от ПВЦ тръба лопатите, имай в предвид, че лесно се чупят в основата. Трябва да сложиш планки от фланеца радиално, които да крепят основата на лопатите, за да ги усилиш, докато ако са дървени, такъв проблем няма да имаш. Дървени не е чак толкова трудно да се направят. Вярно е, че е по трудоемко.
Но каквито и да ги правиш предвиди здравина на цялата конструкция, все едно че товарен влак ще влачиш! :-D В България, макар и рядко, но средно един път в годината духат ветрове, които не са за подценяване. По-рано в тази тема бях публикувал снимки при около 90 км/ч (25 м/сек) как ми се скъса закрепването на вертикалната ос на генератор, който имаше диаметър на перката 1.2 или 1.3 м. вече не си спомням точния размер. Вчера за куриоз направих сметка при тази скорост на вятъра, какво е било натоварването върху перката - излезе, че е било около 1500 вата!!!! А, генератора беше смятан за 100 вата! :?

Благодаря за съветите колега.Би ли ми дал някакви размери като дължина,ширина за перки от PVC тръба или някакъв чертеж?Гледах в интернет,но ме объркват градусите.Ако може нещо по-разбираемо на български ще бъда много благодарен. :partyman:

При колко метра в секунда на вятъра,генераторът ми ще достигне оборотите нужни за зареждане на акумулаторната батерия ?
dj_marti79 - специалист
Някои обичат да правят всичко по трудния начин! За тези 40W или 90W които обсъждаме едва ли има смисъл да правите витлата от дърво или стъклопласт. Ще намеря начин да кача шаблон за витло от PVC тръба.
edemy2001 - специалист
dj_marti79 написа:
Някои обичат да правят всичко по трудния начин! За тези 40W или 90W които обсъждаме едва ли има смисъл да правите витлата от дърво или стъклопласт...
Не, че ми харесва да е трудно! [-X Просто така както съм ги направил е по-качествено (стъклопласт), а по принцип генераторите, които правя са предназначени за продажба, както съм споменал в един от постовете ми тук в този форум, и в такъв случай трябва да са качествени дори и за 45 вата генератор.
edemy2001 - специалист
mObbiN написа:
Благодаря за съветите колега.Би ли ми дал някакви размери като дължина,ширина за перки от PVC тръба или някакъв чертеж?Гледах в интернет,но ме объркват градусите.Ако може нещо по-разбираемо на български ще бъда много благодарен. :partyman:

При колко метра в секунда на вятъра,генераторът ми ще достигне оборотите нужни за зареждане на акумулаторната батерия ?
Ако е от дърво, мога да ти сметна и ъгли и при какъв вятър какви обороти ще прави. Но за ПВЦ - трудно е за прогнозиране. Там правиш и пробваш. Това е...

EDIT: Ориентировъчен диаметър за тази мощност - 1.10 - 1.20 м.
dj_marti79 - специалист
От PVC аз мога да ти го сметна. Не е вярно че правиш и пробваш. От дърво имаш ли в предвид, че във всеки участък по дължина на витлото наклона е различен? Мощността не зависи толкова от диаметъра колкото от площта на витлата!
mObbiN - специалист
Имам предвид,че за домашен ветрогенератор (гаражен) не трябва да се вкарват много средства все пак- криза е !

Магнити: 4,80лв
Руско динамо от пункта: 10лв
Стругар: 5лв
PVC тръба: 15лв

Генератор 90w-34,80лв до тук добре остава само мачта с обтяжки
При мен са слаби ветровете от тук малката себестойност на генератора по-бърза възвращаемост на вложените пари
Не съм забравил за акумулаторни батерий, инвертор и контролер.
Старая се да спадна далече от цената на предлаганите на пазара генератори.
Мисля ,че в този форум можем да обменим информация и да направим генератор с добри параметри за много по-малко средства.Все пак е "Направи Си Сам" :)
edemy2001 - специалист
dj_marti79 написа:
... От дърво имаш ли в предвид, че във всеки участък по дължина на витлото наклона е различен? ...
Да имам в предвид наклона и по-точно, правя наклона според оборотите които трябва да се постигнат.
dj_marti79 написа:
... Мощността не зависи толкова от диаметъра колкото от площта на витлата!
Няколко пъти се опитвам да ти обясня, че мощността не зависи от площта на лопатите на перката, а от площтта която покрива цялата перка. И като разсъдя, всъщност стигам до извода че бъркаш мощността с въртящия момент който се получава. Няма да се опитвам от тук нататък да те убеждавам в каквото и да било. Просто ще публикувам правилните отговори на въпроси отправени лично към мен. Не случайно съм сложил като подпис: "Обяснявам само когато ме питат, и то ако съм на кеф!" :wink:
dj_marti79 написа:
От PVC аз мога да ти го сметна. Не е вярно че правиш и пробваш....
Тук имах предвид, че тръбата има фиксиран радиус и точно този "наклон" не е точно какъвто трябва. Вярно е, че с известно приближение ще може да се сметне, но ще трябва да се изчислява какъв диаметър тръба ще е най близка до истината. Честно казано на мен не ми се занимава да смятам това.
mObbiN - специалист
Типично по български ! Ако българина е сам, постига много!Ако са повече всеки се прави на по-велик от другия!
Много е просто,постнете чертежи,схеми и начин на направата на витла , а всеки ще избере в зависимост от материалите и възможностите които има по какъв начин да ги изработи.И все пак не всеки разбира от работа с дървен материал и отливането на стъклопласт :? Нали все пак главната цел е да намалим сметката за ток.

Интересува ме броя на витлата! Какво ще е производството на един и същ генератор,но с различен брой витла при сравнително слаб вятър.Как ще тръгва и кой ще е с най-високо производство при 2,4,6..12 витла при средна скорост на вятъра 4 м/с :?:
Последна промяна от mObbiN на чет ное 10, 2011 5:41 pm, променено общо 1 път.
edemy2001 - специалист
mObbiN написа:
Типично по български ! Ако българина е сам, постига много!Ако са повече всеки се прави на по-велик от другия!
Много е просто,постнете чертежи,схеми и начин на направата на витла , а всеки ще избере в зависимост от материалите и възможностите които има по какъв начин да ги изработи.И все пак не всеки разбира от работа с дървен материал и отливането на стъклопласт :? Нали все пак главната цел е да намалим сметката за ток.

Интересува ме броя на витлата! Какво ще е производството на един и същ генератор,но с различен брой витла при сравнително слаб вятър.Как ще тръгва и кой ще е с най-високо производство при 2,4,6..12 витла при средна скорост на вятъра 4 м/с :?:
Колега, не си ме разбрал правилно. Но както и да е...
Най-доброто общо взето е да се направи трилопатна перката. Най-голямото предимство е, че лесно се балансира. Другото, е че е относително добър компромис между скорост на въртене и въртящ момент. Тук http://www.windstuffnow.com/Blade-layout.pdf ще намериш едно сравнително добро описание как се прави от дърво. Като там където е показано, че се използва банциг, сравнително много лесно става и с обикновен трион. За големината на твоите перки с помощта на трион, дърводелско длето, дърводелска пила и няколко едрини шкурка, могат да се направят за не повече от два часа трите лопати.
Колкото за размерите: Виж този http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 20#p335567 линк. Като разгледаш горния и този последния мисля, че ще разбереш размерите, които ще ти дам тук и които са конкретно изчислени за твоя генератор. Диаметър на перката ти е 1.3 м. С нея генератора ще достигне 70 вата при около 7 м/сек вятър. Ето и размерите в метри:
Прикачен файл:
Snap1.jpg
Snap1.jpg (22.11 KиБ) Видяна 4405 пъти
  • 1
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 154

Тема "ветрогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: