• 1
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 103
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
PhD - специалист
Възможно е да не стига изходния ток на захранването. Като гледам драйвера на колегата е фабричен и може от там да се провери дали му е зададено точно този ток да осигури. И другото което го има е захранващия траф да не може да даде толкова ток - 3 по 3А. Като гледам трансформатора ми се струва малък за тази мощност, все пак 37В по 9А са 333Вата, което не отговаря на габаритите на този траф.
MrMurdjo - майстор
Аз затова написах да мери напрежението под товар, защото неминуемо ще падне. Въпросът е с колко.

Упс, сега разгледах снимката увеличена, контролерът е за един мотор. Но каквото съм писал предишния пост, остава валидно.
nesa - специалист
Здравейте. Предлагам Ви един проект за управление на контролерите по USB http://www.planet-cnc.com. Контролера го налепих на монтажна платка за около 1 час. Засега съм го включил към един контролер който преди време бях закупил от Сириус (3 x L297+L298) и бях захвърлил, но удивително при настройките за движение на трите оси моторите работят доста плавно и без засечки за разлика от Mach3. Единствения "недостатък" на контролера е, че работи със собствен софтуер който струва 69 евро, но за разлика от Mach3 има доста повече настройки и глезотийки, като паркиране, автоматично вземане височината на инструмента и мн. други. Има и една open source разработка на един руснак http://forum.rcdesign.ru/f110/thread217727.html за Mach3, но не мога да открия AT90USB1287 - поне засега
п.п http://dox.bg/files/dw?a=94efd6f62e Тук съм качил една програмка за изчисляване на токоограничаващия резистор според тока и съпротивлението на стъпковия мотор при L297 L298 контролери
MrMurdjo - майстор
Мах3 има функция за автоматично вземане на височина и редица още други, като сканиране на повърхност с опипвач например.
Но УСБ е интерфейсът с перспектива. Аз също се заглеждам по тези решения.
PhD - специалист
В момента и аз правя тази платка - не съм стигнал още до програмирането на пика и ми е интересно дали работи. А въпросния софтуер от сайта ли може да се дръпне, т. е. дали има нещо като демо версия с която да си пробвам платката и програмирания чип.
nesa - специалист
PhD написа:
В момента и аз правя тази платка - не съм стигнал още до програмирането на пика и ми е интересно дали работи. А въпросния софтуер от сайта ли може да се дръпне, т. е. дали има нещо като демо версия с която да си пробвам платката и програмирания чип.
В пика се програмира боотлоадера. След като си го програмирал, трябва да си свалиш драйверите и програмата, след което привеждаш пика в режим на програмиране и самата програма си го програмира допълнително през юсб-то - едва тогава можеш да използваш контролера. Когато настройваш осите - няма проблем - иначе със програма можеш да използваш максимум 25 реда г-код.
STEPER - специалист
nesa написа:
но не мога да открия AT90USB1287 - поне засега
Във Farnel я има при цена от 12 евро без доставка :wink:
ijebdk - напреднал
Здравейте!
Днес направих размяна на конекторите на драйвърите и пусках моторите да въртят.
При изключени конектори от драйверите напрежението е 32V,
при един въртящ мотор, втори задържащ е 23V,
при два въртящи мотора е 19V,
при три задържащи мотора е 20,2V,
Какво ще кажете за захранването подходящо ли е или е необходимо да се смени трансформатора с по-мощен? Благодаря!
Това е снимка на захранването с драйверите,
Прикачен файл:
Захранване на СНС.JPG
След размяната на мотори и драйвери, забелязах, че проблема е в мотора /върти и при другия драйвер на пресекулки/, оказа се, че има не добре стегнат проводник към конектор 2, при пробите индикацията на драйвера светна от зелено в червено и веднага му дръпнах тока, не успя да изпуши втори път, тогава видях, че единия проводник към мотора не е стегнат добре. След зареждане на контур в Мach3 завъртяха и трите мотора добре. Тоест явно проблема е бил в проводника.
Това което ме притеснява е, че при първото изпушване, конектор 2 /където беше хлабавия проводник/ го бях извадил от драйвера и беше включен само конектор 1. Тази част, където намерих проблема не беше включена към общата схема. Тоест дали няма и друг проблем, или пък трябва да са включени и двата конектора винаги /драйвера да е с товар/ или да са изключени двата винаги когато не се използва. Сега като че ли ме е страх да ги пусна, постоянно гледам лампичките. Днес както си светеше зелено и мотора накъсваше /опитваше да върти/ и за секунда стана червена индикацията. След това нямаше проблем и трите въртяха но....?
Благодаря!
MrMurdjo - майстор
Захранването определено е маломощно, това мога да кажа със сигурност.
За другия проблем с изпушването, не знам, не познавам контролерите.
dobrev - специалист
MrMurdjo написа:
Захранването определено е маломощно, това мога да кажа със сигурност.
За другия проблем с изпушването, не знам, не познавам контролерите.
Този траф ще свърши ли работа за три оси с отделно захранване на всяка???

Прикачен файл

24032012237.jpg
  • 1
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 103

Тема "CNC електроника, управление на стъпкови и серво мотори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: