Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
svetliopi44 - Чирак...
Мога да го направя ,мисля че няма да ми е проблем.
Мога да дам направ G code на колега който иска да се заеме с операцията.
dobrev - специалист
Днес ми доставиха Контролер 3AX/OPTO и Драйвер SMBP2A5-FIX, засега само един брой за проба. Машинката ще е събрана от ал. профили 40х40 и 40х80 и ще изглежда нещо такова. Винтовете от Улмер - 16х4 с трапецовидна резба. Имам въпроси към напредналите: Тези мотори от EXOROR: 57BYGH311D-12, 57x57, 76, 3.0A, 2.3mH, 1,5N/m дали ще са достатъчно мощни с директно куплиране към винтовете или още от сега да предвидя предавки 2:1 със зъбен ремък?

Прикачен файл

assem3.jpg
това е без каретата по ос Z
assem3.jpg (39.47 KиБ) Видяна 5909 пъти
svetliopi44 - Чирак...
Колеги, тъй като не намерих човек с фреза мисля да направя конструкцията от метал .
Фирмите ми искат много пари ,който са неоправдани според мен.
Въпроса ми е 6мм дали ще е достатъчна дебелина или да вдигна на 10мм.
Направил съм примерен чертеж за 6мм поместен по-долу.
Лазарнот рязане и разпробиване ми излиза по-изгодно.
Цената на един лист ламарина 6x 1000x2000 е 145 лв. и ще ми стигне за цялата конструкция.
С рязането може и да не надвиши 200-250лв.
Пак напомням ,че искам само да подкарам машината с тази констркция за да се уча и ще се дялкат малки проекти с мек материал. После като порастна ще я направя с Al профили.

Прикачен файл

ееееееееее.jpg

Прикачен файл

яяяяяяя.jpg

Прикачен файл

вввввввв.jpg
вввввввв.jpg (44.42 KиБ) Видяна 5873 пъти
Последна промяна от svetliopi44 на съб яну 14, 2012 12:55 pm, променено общо 1 път.
velsi - Почетен майстор
Освен, че ще стане много тежка, май няма друго. Това пък не е толкова лошо защото по-тежката конструкция гаси вибрациите при работа. Съветвам те да увеличиш разстоянието между направляващите на портала колкото е възможно повече и също така разстоянието между лагерите на оста Х за по-голяма стабилност. Ако трябва компенсирай загубата на ход с по-дълги направляващи
STEPER - специалист
svetliopi44 написа:
Колеги, тъй като не намерих човек с фреза мисля да направя конструкцията от метал .
..........
Пак напомням ,че искам само да подкарам машината с тази констркция за да се уча и ще се дялкат малки проекти с мек материал. После като порастна ще я направя с Al профили.
Здравей svetliopi44 ,
Искам да споделя с теб как реших този проблем,тъй като бях в същата ситуация като теб преди време,когато започвах да правя моята машина.
Наложи се да викам неволята като в приказките :)
Взех,че си купих за 125 лв. една колонна /500 мм./ китайска бормашина на Райдер. :-D Снабдих се и със съотвтните свредла /плоски перкови за дърво .Доколкото знам беше започнал конструкция от MDF/ и започнах да творя :) като си разбпробих всички необходими отвори.Е вярно е,че мощността на двигателя не е голяма /само 350 вата но внимателно като се работи върши работа.Особено голямо внимание обърнах при сглобяването на бормашината.Наложи се да я сглобя на нивелирна маса с лазерен нивелир така,че при монтажа на колоната да се получи точно 90 градуса. От резултатите съм доволен
Поздрави и успех

Прикачен файл

Swredlo.jpeg
Swredlo.jpeg (4.01 KиБ) Видяна 5862 пъти

Прикачен файл

RDP.jpg
RDP.jpg (19.43 KиБ) Видяна 5862 пъти
STEPER - специалист
velsi написа:
Освен, че ще стане много тежка, май няма друго. Това пък не е толкова лошо защото по-тежката конструкция гаси вибрациите при работа. Съветвам те да увеличиш разстоянието между направляващите на портала колкото е възможно повече и също така разстоянието между лагерите на оста Х за по-голяма стабилност. Ако трябва компенсирай загубата на ход с по-дълги направляващи
А дали е удачно да се използват такива направляващи с лястовича опашка за остта X,като имам пред вид посоката на действие на силите?
MrMurdjo - майстор
Според мен страниците на портала ще се усукват при тази конструкция.
skat - специалист
svetliopi44 написа:
Според мен избраната конструкция е прекалено скъпа за целите, които си поставил, но това си е личен въпрос. Тези лагери и направляващите, които си избрал са не по - малко от стойността на материалите + лазерната обработка. Подозирам крайна цена на проекта над 1000 лв. За обучение е много (по моите стандарти).
dobrev - специалист
svetliopi44 написа:
Въпроса ми е 6мм дали ще е достатъчна дебелина или да вдигна на 10мм.
Направил съм примерен чертеж за 6мм поместен по-долу.
Лазарнот рязане и разпробиване ми излиза по-изгодно.
Цената на един лист ламарина 6x 1000x2000 е 145 лв. и ще ми стигне за цялата конструкция.
С рязането може и да не надвиши 200-250лв.
След като е само с учебна цел разгледай този проект http://www.instructables.com/id/Mini-CN ... tructions/
Профилите може да ти достави представител на bosch rexroth българия, нарязани на необходимите ти размери. Имат и различни сглобки, които можеш да замениш с изцяло с такива домашно производство.
svetliopi44 - Чирак...
Скат, не ти разбрах поста...
Според теб 6мм ще са достатъчни ли?

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: