Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
nightborn - помощник
Здравейте на всички във форума и успешна Нова година!
От скоро попаднах на този форум и попрочетох това-онова (не всичко,че нямам толкова много време).
Благодаря на всички,които са споделили опит и умения тук.
Видях че темата се е развила доста от момента на съзадването и до наши дни. От машинка-гравьор,вече се говори за 4-осни машини,което ме навежда на мисълта,че форума наистина е полезен.
За самия себе си,ще кажа че от скоро се интересувам от подобни машини и благодарени на това,което видях и научих тук,реших и аз да се пробвам да създам нещо такова :) А именно една .... как да го кажа ?! Може би правилната дума е МИНИ или МИКРО фреза с цифрово управление .
Понеже съм нов в тоя начин на общуване (форум ) искам да помоля за снизхождение ,ако допускам нещо като не добра етикеция или задам въпрос на който някой е отговорил преди време.
Ако това ,което пиша тук сега в момента не му е мястото по темата,нека бъде изтрито без много-много колебания .
След малко (стига да не ме вдигне някой от компютъра),ще тренирам да качвам снимки тук и ако се справя ще публикувам идеята си .Ще се радвам на всяко мнение и препоръка или съвет !
nightborn - помощник
Дано съм успял да кача снимките.
Та и аз реших да опитам да изработя такава машина под влиянието на форума :)
Разгледах цените на СВД-та ,линейни лагери и направляващи танкетки. Случайно преди време в сайта на Полимета бях видял кръстати маси и цените ми се сториха много приемливи,реших че ще съм голям хитрец ако ползвам една от тях. За 234 лв. с ДДС ще се сдобия с направляващи,плотове за X-a и Y-ka ,евентулано винтове с трапецовидна или правоъгълна резба и не на последно място масивна,чугунена конструкция ,която ,както бе писал някой малко по-горе във темата "ще си тежи на мястото".
Но,както е казано -много добре не е на добре :) Оказа се че от всичко това получих само стабилна чугунена конструкция,която тежи ;)
Масата може да бъде видяна на сайта на продавача ,но да опитаме да я сложим и тук :)
Прикачен файл:
masa.jpg Това е прословутата маса.
(Тук е просто сглобена само колкото да я покажа)
Оказа се че винтовете (които не съм снимал) са отврат като качество и точност,пък за гайките и най-вече за захващането да не говорим :(
По-големия проблем се оказа това ,че между масите на тия два оси ,мястото е прекалено малко ,за да се ползват 16мм. СВД-та (по-малки не намиерих в БГ ).
По тази причина е наложи в неделя да направя това :
Прикачен файл:
МАСА-СБОРКА.jpg
правено от зор на СОЛИД
МАСА-СБОРКА.jpg (90.32 KиБ) Видяна 4439 пъти
Целта беше да видя как да курдисам 16 милиметровите гайки .
За сега толкова от мен и ще чакам,за евентулани съвети от тия които имат такива към мен.

Прикачен файл

raglobka.jpg това пък е разглобена без винтовете че забравих да ги снимам.
nunep - специалист
Здравей nightborn,
как е с луфтовете мажду чугунените части? На последната снимка на основата има 4 шпилки и гайки. Те за обиране на луфта ли са? Спазена ли е перпендикулярността м/у Х и У?
Благодаря!
MrMurdjo - майстор
Според мен, за да има смисъл от такава масивна конструкция, то трябва и колона със същата изработка, и шпиндел със съответната мощност и цангодържач (за предпочитане на конус, за да може да се сменят приспособления). Защото подобни конструкции са предимно за обработка на метали, бавноходни (съпротивлението на триене на направляващите е голямо) и бавнооборотни. Ако се получи, може да стане настолна металообработваща фреза. То и работното поле е малко и подходящо за такава работа предимно.
shulio - специалист
Той човека явно към това се стреми (металообработка) с тази работна площ. А цангата не е задължително да е на конус, това според мен е излишна екстра ако не се правят серийно някакви детайли. Конструкцията е екстра ще стане доста масивна машина. Дано обработва метали като масло :).
bisermonov - специалист
За тези малки размери какво ли ще обработва то като му нареди и гайка или СВД крайните изключватели и то като ход нищо няма да остане а за обирането на луфта на лястовичия профил би трябвало да има клинове, трябва да помисли и за мощността на двигателите иначе за мен няма нищо по-хубаво машината да е от чугун.
tsenkov - специалист
Колега, идеята ти като замисъл е много добра- ако си ги поръчаш тия части ще ти легнат много над тая сума.Това е перфектното за метало обработваща машина. Но трябва да обърнеш особено внимание на убирането на луфта и гладкоста на хода по двете оси преди да сложиш СВД тата.Ако както мисля че е за метело обработваща ще ти трябват по мощни двигатели и според мен серва.Ако е за хоби- може и стъпкови.Помисли и прецени дали си заслужава капитало влож ението за толкова малка работна площ? Ако гониш точност и не особено големи размери -става и то добре ще стане.Успех
tsenkov - специалист
]
svetliopi44 написа:
Колеги, тъй като не намерих човек с фреза мисля да направя конструкцията от метал .
Фирмите ми искат много пари ,който са неоправдани според мен.
Въпроса ми е 6мм дали ще е достатъчна дебелина или да вдигна на 10мм.
Направил съм примерен чертеж за 6мм поместен по-долу.
Лазарнот рязане и разпробиване ми излиза по-изгодно.
Цената на един лист ламарина 6x 1000x2000 е 145 лв. и ще ми стигне за цялата конструкция.
С рязането може и да не надвиши 200-250лв.
Пак напомням ,че искам само да подкарам машината с тази констркция за да се уча и ще се дялкат малки проекти с мек материал. После като порастна ще я направя с Al профили.
И 5 мм стигат. само я усили като моята от снимките.
Прикачен файл:
Снимка0061.jpg
Прикачен файл:
Снимка0061.jpg
[attachment=0]Снимка0062.jpg[/attachment

Прикачен файл

Снимка0062.jpg
nightborn - помощник
Ето и как смятам да преформя китайското чудо ,поне на хартия :yawinkle:
Прикачен файл:
gaika.jpg
двете успоредни равнини на фланеца ще се намалят с по 3mm. Инак гайката е 1:1 по размери с оригинала.
gaika.jpg (16.64 KиБ) Видяна 4387 пъти
Прикачен файл:
darjach gajka.jpg
държача от стомана .
darjach gajka.jpg (22.58 KиБ) Видяна 4387 пъти
Прикачен файл:
гайка и държач.jpg
ето го и сглобен с гайката
гайка и държач.jpg (25.7 KиБ) Видяна 4387 пъти
Прикачен файл:
МАСА-СБОРКА1.jpg
а тук вече е на мястото си .Вижда се ,че е фрезовано челно тялото основата ,за да може държача и гайката да се поместят там ,без да има кулизии с горния плот.
МАСА-СБОРКА1.jpg (68.46 KиБ) Видяна 4387 пъти
Получава се за сега поне на чертеж ,което е обнадеждаващо........
Аз знам че много сбърках с тая маса :cry: Исках да се изхитря и да спеста пари,а сега ще се окаже живо набутване .
Можеше просто да си взема линейни направялващи както всеки порядъчен човек,но за съжаление заложих на "куц кон" и сега ще си сърбам попарата.
velsi - Почетен майстор
Аз пък мисля, че не си сбъркал. Дерзай, ще видиш, че ще стане много добре.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: