Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
MrMurdjo - майстор
Мерси, но не е това. Аз успях да издиря другия с малко мозъчен напън :), ама не знам да го пусна ли тук, защото ми се струва, че е махнат от модератор.
nightborn - помощник
Здравейте всички .
Днес имам въпрос към тези които знаят .
В началото на проекта бях поръчал това като електроника от СИРИУС : http://www.sirius-pcb.com/index.php?mod ... g&show=162
Снощи поръчах стъпковите мотори .Ето тези : http://www.exoror.com/motor_stp.htm и по-точно товя 60BYGH301B 3 броя.
Въпроса ми е следният. Виждам в спецификацията на моторите I(Max)=4.2A ,а за електрониката пише максимално 2.5А.
Аз самият не разбирам много от електроника но се чудя ,ако огранича тока на моторите например на 2А (да не товаря чиповете съвсем в горната им граница) ,та от това няма ли да изгубя въртящ момент ?!
Мисълта ми изхожа от това ,че според мен колкото е по-голям тока ,толкова повече би трябвало де е по-висока мощността...или пък бъркам?!
А ако се окаже че и според вас съм прав,то какво мога да "окача" на тя платка като краен усилвател за да мога да ползвам евентулано почти целият позволент ток за моторите.
Благодаря предварително на всички!
Пожелавам ви хубав ден и още по-хубави почивни дни!
STEPER - специалист
nightborn написа:
Здравейте всички .
Днес имам въпрос към тези които знаят .
В началото на проекта бях поръчал това като електроника от СИРИУС : http://www.sirius-pcb.com/index.php?mod ... g&show=162
Снощи поръчах стъпковите мотори .Ето тези : http://www.exoror.com/motor_stp.htm и по-точно товя 60BYGH301B 3 броя.
Въпроса ми е следният. Виждам в спецификацията на моторите I(Max)=4.2A ,а за електрониката пише максимално 2.5А.
Аз самият не разбирам много от електроника но се чудя ,ако огранича тока на моторите например на 2А (да не товаря чиповете съвсем в горната им граница) ,та от това няма ли да изгубя въртящ момент ?!
Мисълта ми изхожа от това ,че според мен колкото е по-голям тока ,толкова повече би трябвало де е по-висока мощността...или пък бъркам?!
А ако се окаже че и според вас съм прав,то какво мога да "окача" на тя платка като краен усилвател за да мога да ползвам евентулано почти целият позволент ток за моторите.
Благодаря предварително на всички!
Пожелавам ви хубав ден и още по-хубави почивни дни!
Прочети Datasheat-а към двигателя и ще видиш,че при серийно свързване на двигателите въртящия момент не се променя - а само тока пада до 2.1 А. :wink:
Поздрави
nightborn - помощник
Благодаря ти Степер :supz:
Имаш една почерпка ако минеш насам :)
Аз не бях обърнал внимание на това ,пък и честно казано не разбирам чак толкова,макар това да е сигурно нещо съвсем просто и основно :)
Някак си поотдъхнах след това което ми писа :) Реших че пак не съм доогледал нещата и ще си отворя още работа.
Като с прословутата маса :cry: Голяма борба с нея и още не съм до никъде......
Пусти СВД-та все няма място между масите за тях. Какво ли не експриментирах и няма и няма .....Но ще се преборя:)
Мерси и успехи !
emilvtc - специалист
MrMurdjo написа:
Колеги, тук неотдавна имаше линк към пловдивска фирма, която предлага екструдирани алуминиеви профили. Но не мога да го намеря, а пропуснах да си го букмаркна. Или мнението е изтрито, или не е било в тази тема, не помня вече. Та ако някой може да даде отново линк, моля.
Мисля, че аз преди доста време в тази тема повдигнах въпроса за профилите във връзка с конструкцията на "капак" за машината. Успях да проектирам такъв само с профилите на тази фирма. Цената е в пъти по-евтина от тази на Рехротх, но ще ти трябва повече въображение по време на проектирането :)

http://profil-i.com/index.php?option=co ... Itemid=111
velsi - Почетен майстор
При положение, че даже един каталог нямат на сайта си, доста въображение ще трябва, да.
MrMurdjo - майстор
Фирмата, за която питах е тази
http://www.kamatic.com
shulio - специалист
Защо е толкова трудно в нашата държава. Много ама много мразя сайт на фирма без цени. Направо да ти се отще да пазаруваш. Или поне каталог да можеш да си избереш квото искаш с които искаш ти параметри и да се обадиш с конкретно запитване за цена на артикул. Иначе си говорим по телефона по половин час и накрая пак нищо не сме свършили
nightborn - помощник
shulio написа:
Защо е толкова трудно в нашата държава. Много ама много мразя сайт на фирма без цени. Направо да ти се отще да пазаруваш. Или поне каталог да можеш да си избереш квото искаш с които искаш ти параметри и да се обадиш с конкретно запитване за цена на артикул. Иначе си говорим по телефона по половин час и накрая пак нищо не сме свършили
Хич не се и чуди :) Това не е само в БГ. Аз ровейки по сайтове за това-нова се убедих че никой не дава цени или ако някой ги дава ,това е някой прекупвач (ама рядко).
на мен ми трябваха 12mm СВД-та и ги намерих при едни китайци. На чист и разбираем енглиш писах на мацката,която е яфиширана за връзки. Тя ми оговори само за цената ,ама така общо ,че нищо не разбрах. Пратих и ново писмо в което в попитах за конкретни монтажни размери на гайките, ивъобще..... отделно я попитах за цени на линейната техника,която поризвеждат (визирам направляващи ,танкети и прочее) . И тя си накара ...................онова да ми отговори.
Така че не се притеснявай.Явно цжените са според това как зучиш в телефонната слушалка,дали мадамта или респективно пича е "сайдисан " тоя ден и от камара неща !
MrMurdjo - майстор
Специално при китайците е друга бира. По едно време не можех да намеря нищо в Гугъл, защото първите хитове бяха китайски сайтове, които ми предлагаха да ми продадат търсената дума, демек явно автоматично прехващаха запитванията, без значение че търся обяснение на термин. Т.е., те даже не знаят какво е това, но ми предлагат да ми го продадат. Нещо като арабите по "Симеон" - като попиташ за част за кола на старо и той я няма, почва да звъни на съседите, само и само той да ти го продаде. Може би от Гугъл нещо направиха, сега е е така.
Завиждам на Хамериканците. Не само за това, че могат материално да си позволят, ами и за наличието на много истински он-лайн магазини за какво ли не. С цени на стоките, цени за доставка и т.н.
Преди време се оплаках, че не мога да намеря фрезери на добри цени, а един ми дава линк към техен сайт, явно не беше обърнал внимание от къде пиша. От пиле мляко там и цените съвсем добри, ама докато дойдат до тук, ще станат на цената на златото.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: