• 1
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 154
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
mObbiN - специалист
stamenov1 написа:

Благодаря !
mObbiN - специалист
edemy2001 написа:
mObbiN написа:
Типично по български ! Ако българина е сам, постига много!Ако са повече всеки се прави на по-велик от другия!
Много е просто,постнете чертежи,схеми и начин на направата на витла , а всеки ще избере в зависимост от материалите и възможностите които има по какъв начин да ги изработи.И все пак не всеки разбира от работа с дървен материал и отливането на стъклопласт :? Нали все пак главната цел е да намалим сметката за ток.

Интересува ме броя на витлата! Какво ще е производството на един и същ генератор,но с различен брой витла при сравнително слаб вятър.Как ще тръгва и кой ще е с най-високо производство при 2,4,6..12 витла при средна скорост на вятъра 4 м/с :?:
Колега, не си ме разбрал правилно. Но както и да е...
Най-доброто общо взето е да се направи трилопатна перката. Най-голямото предимство е, че лесно се балансира. Другото, е че е относително добър компромис между скорост на въртене и въртящ момент. Тук http://www.windstuffnow.com/Blade-layout.pdf ще намериш едно сравнително добро описание как се прави от дърво. Като там където е показано, че се използва банциг, сравнително много лесно става и с обикновен трион. За големината на твоите перки с помощта на трион, дърводелско длето, дърводелска пила и няколко едрини шкурка, могат да се направят за не повече от два часа трите лопати.
Колкото за размерите: Виж този http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 20#p335567 линк. Като разгледаш горния и този последния мисля, че ще разбереш размерите, които ще ти дам тук и които са конкретно изчислени за твоя генератор. Диаметър на перката ти е 1.3 м. С нея генератора ще достигне 70 вата при около 7 м/сек вятър. Ето и размерите в метри:
Прикачен файл:
Snap1.jpg

Благодаря,колега ! :)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=HuRdRBMBRXM[/youtube]

От клипа разбирам ,че по-големия брой на витлата улеснява старта на генератора,но как стои въпроса с оборотите? Еднакви ли ще са оборотите на 12,6,3 витла при положение ,че и 3-те генератора се въртят.Кой от тях ще достигне първи обороти достатъчни за зареждане на акумулаторната батерия и дали оборотите при (примерно) 7-8,9 м/с ще бъдат еднакви и при 3те генератора или ще имат различен брой обороти от другия,следователно кой ще изкарва повече (W) ?

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=XQj48S3QOps[/youtube]

От изчетеното във форума и видяното в клипа се чудя къде е верния отговор.
Отвратително е да имаш много слаб вятър,а за тези 70w не си заслужава редуктор...
dj_marti79 - специалист
"Напълно се убедих" че с три витла е най-добре! Възможността да ти се разбият лагерите от много работа е минимална!
edemy2001 - специалист
mObbiN написа:
..................................
От клипа разбирам ,че по-големия брой на витлата улеснява старта на генератора,но как стои въпроса с оборотите? Еднакви ли ще са оборотите на 12,6,3 витла при положение ,че и 3-те генератора се въртят.Кой от тях ще достигне първи обороти достатъчни за зареждане на акумулаторната батерия и дали оборотите при (примерно) 7-8,9 м/с ще бъдат еднакви и при 3те генератора или ще имат различен брой обороти от другия,следователно кой ще изкарва повече (W) ?
.......................................
Отвратително е да имаш много слаб вятър,а за тези 70w не си заслужава редуктор...
Нещата са доста комплексни. Ако увеличиш броя на лопатите, ще тръгва наистина по-лесно при слаб вятър, но в същото време ще се върти с по-ниски обороти при един и същ вятър в сравнение с перката с по-малко лопати. А иначе мощността която ще получиш от вятъра (механична мощност) от перка с 2, 3, 4 и т.н. лопати при един и същ диаметър на перката и при един и същ вятър ще е еднаква. Но в същото време пък мощността на генератора пък зависи и от оборотите с които се върти... :? А, сега ми дай еднозначен отговор, кое е по-добрия избор!? За мен лично 3-те лопати е оптималния вариант.
Всъщност сега ми идва на ум да те питам и още нещо за твоя генератор, което има значение при избора на брой лопати - има ли котвено залепване на генератора ти. Т.е. свободно ли се върти като завъртиш с ръка оста или има чувствително задържане от магнитите които се стремят да се залепят на статора. Ако имаш такова нещо е по-добре с повече лопати. Ако има котвено залепване, ще трябва да се измери колко е то и да се предвиди при изчисляване на перката. Тогава ще може да се отговори с по-голяма точност дали три или да кажем с пет лопати ще е по-добре, защото в програмата е заложено и изчисляване на въртящия момент, който създава перката.
mObbiN - специалист
edemy2001 написа:
mObbiN написа:
..................................
.......................................
Нещата са доста комплексни. Ако увеличиш броя на лопатите, ще тръгва наистина по-лесно при слаб вятър, но в същото време ще се върти с по-ниски обороти при един и същ вятър в сравнение с перката с по-малко лопати. А иначе мощността която ще получиш от вятъра (механична мощност) от перка с 2, 3, 4 и т.н. лопати при един и същ диаметър на перката и при един и същ вятър ще е еднаква. Но в същото време пък мощността на генератора пък зависи и от оборотите с които се върти... :? А, сега ми дай еднозначен отговор, кое е по-добрия избор!? За мен лично 3-те лопати е оптималния вариант.
Всъщност сега ми идва на ум да те питам и още нещо за твоя генератор, което има значение при избора на брой лопати - има ли котвено залепване на генератора ти. Т.е. свободно ли се върти като завъртиш с ръка оста или има чувствително задържане от магнитите които се стремят да се залепят на статора. Ако имаш такова нещо е по-добре с повече лопати. Ако има котвено залепване, ще трябва да се измери колко е то и да се предвиди при изчисляване на перката. Тогава ще може да се отговори с по-голяма точност дали три или да кажем с пет лопати ще е по-добре, защото в програмата е заложено и изчисляване на въртящия момент, който създава перката.
За мен са важни оборотите.Искам да достигна зареждане на акумулаторната батерия при 2,5 м/с ,защото при мен условията са ужасни и 5 м/с е лукс който много рядко се появява... Според мен най -добрия вариант за моите условия е бавно-оборотен генератор ( 60-80 оборота ) и голям брой бързо оборотни перки като в първия клип.
Бавно-оборотен е ясен-с увеличаване броя на магнитите,но така увеличавам котвено залепване и диаметъра на генератора.Възможностите на руския алтернатор са ограничени относно дебелината на проводника и броя на навивките при пренавиване.С дебел проводник няма място да се съберат нужните навивки , а с тънък проводник амперите намаляват значително... :? Какво мислиш за монофазен генератор,защото в всеки момент ще има магнит-намотка.Докато при трифазния е магнит-намотка и две почивашти :? При монофазния ще сложа 18 магнита,а сега използвам 12 магнита.Не знам дали си пробвал този вариант, но аз се замислям да го пробвам.

Разсъжденията които правя се базирани на нищожните 70w .
Уважаеми колеги,
от доста години чета руските сайтове по темата.Позволете да Ви подхвърля идеята за генератор от двигател-колело за велосипед.Бавнооборотно,мощно-до 1000 вата,компактно и не много скъпо.За жалост конструкцията му не позволява задвижване без мултипликатор.
С уважение Ицо
Тани - модератор
За да преодолееш залепването и да имаш мощност при ниски обороти по-скоро би трябвало да се замислиш да увеличиш диаметъра на перката , отколкото броя на лопатките според мен.
dj_marti79 - специалист
...Ако увеличиш броя на лопатите, ще тръгва наистина по-лесно при слаб вятър, но в същото време ще се върти с по-ниски обороти при един и същ вятър в сравнение с перката с по-малко лопати. А иначе мощността която ще получиш от вятъра (механична мощност) от перка с 2, 3, 4 и т.н. лопати при един и същ диаметър на перката и при един и същ вятър ще е еднаква.

Колега значи твърдите, че ако 1 витло има площ 10dm/2 , механичната мощност ще бъде същата както с 10 витла с обща площ 100dm/2 ? Помислете пак!
edemy2001 - специалист
dj_marti79 написа:
...Ако увеличиш броя на лопатите, ще тръгва наистина по-лесно при слаб вятър, но в същото време ще се върти с по-ниски обороти при един и същ вятър в сравнение с перката с по-малко лопати. А иначе мощността която ще получиш от вятъра (механична мощност) от перка с 2, 3, 4 и т.н. лопати при един и същ диаметър на перката и при един и същ вятър ще е еднаква.

Колега значи твърдите, че ако 1 витло има площ 10dm/2 , механичната мощност ще бъде същата както с 10 витла с обща площ 100dm/2 ? Помислете пак!
Твърдя, че перка покриваща 1 кв.м. независимо дали ще е с 3 или 10 лопати ще изкара 60 вата механична мощност, ако вятъра е със скорост 5 м/сек. Мразя да повтарям едно и също нещо по няколко пъти. Няма да казвям защо мразя, защото ако кажа някой може да се обиди... Тук http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 60#p363579 вече бях писал веднъж формулата за изчисляване на механичната мощност на вятъра. Не съм я измислил аз. Измислили са я умни хора преди около 150 - 200 години. А ти се опитваш да създадеш нова аеродинамика. Не мисля да коментирам повече този въпрос. Под достойнството ми е да обяснявам неща на хора които не ги разбират и не се опитват да ги разберат. Така, че ще се въздържа и ще се придържам към това което съм написал в подписа си.
edemy2001 - специалист
От мен да мине! Ще поясня - кинетичната енергия на едно тяло (в случая - въздух) не зависи от това с какво ще я отнемеш, а от свойствата на самото тяло и това са плътността му, скоростта му и от площта върху която то въздейства. От там нататък специално за вятърната енергия има един закон на Бетц, който казва, че повече от 16/27, което е приблизително 59% не можеш да отнемеш. По друг начин казано, ако отнемеш цялата енергия на вятъра, то би трябвало зад устройството отнемащо енергията на вятъра, въздуха да не се движи. При прецизно изработена в домашни условия перка КПД не може да стигне повече от 40 %, независимо дали е с една, две, три или 10 лопати. Разликата от няколко процента между тях е от прецизността на изработка, от покритието на лопатите и от балансировката им. Дори като сложиш повече лопати увеличаваш вероятността да ги направиш по-зле изработени в смисъл твърде различни една от друга, защото едва ли ще използваш матрица. Другата разлика е, че когато сложиш повече лопати, те ще създават по-голям въртящ момент върху оста при по ниска скорост на въртене, а с по-малко лопати ще получиш по-малък въртящ момент при по-висока скорост. Резултатът от това е една и съща мощност. Остава да избираш, кое е по-важно за твоя генератор - по-големия въртящ момент или по-високата скорост на въртене. В 95% от случаите скоростта на въртене е по-важната за генераторите.
  • 1
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 154

Тема "ветрогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: