Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
MrMurdjo - майстор
Ейлиън, нещо ме ошашави с тези обороти. Сигурен ли си в сметките?
Отвори този линк и скролирай надолу.
За посочените мотори има диаграми въртящ момент/скорост
http://www.velmex.com/motor_torque.html
Общо взето всички ги дават да имат някакъв полезен въртящ момент до 900 об/мин (15 об/сек).
mika - специалист
MrMurdjo написа:
По отношение на въртящата ос аз поне не схващам защо се мъчите да докарате еднаквост на линейното преместване на периферията на детайла с другите оси, когато то е непостоянна величина и зависи от радиуса при едно и също ъглово отместване. Т.е. когато се подготвя нещо за работа, стъпката на инструмента се задава според това още в САМ програмата.
За да можеш да изработиш нещо качествено на максималния възможен диаметър на въртящата ос , е необходимо да постигнеш добра резолюция именно там, защото програмата не може да компенсира една неточна машина. С намаляване на диаметъра резолюцията расте, а това вече не е проблем за софтуера.
alien - специалист
MrMurdjo написа:
Ейлиън, нещо ме ошашави с тези обороти. Сигурен ли си в сметките?
Отвори този линк и скролирай надолу.
За посочените мотори има диаграми въртящ момент/скорост
http://www.velmex.com/motor_torque.html
Общо взето всички ги дават да имат някакъв полезен въртящ момент до 900 об/мин (15 об/сек).
да сигурен съм , драйвера 1/2 стъпка, в мач3 пишеш в настройките на мотора 400 steps per unit, unit е мм а в случая обороти, показанията са в мм/мин и получаваш директно обороти за минута, ако пускаш драйвера на 1/8 стъпка сменяш на 1600 step per unit и пак получаваш обороти
като осигуриш достатъчно голям ток И при висока честота пак имаш въртящ момент, на скоро купих друг мотор - ток 4А а драйвера е 3А без да намаля тока в спряло положение, нещо за което не се бях замислял - този мотор е студен в спряло положение и загрява при високи обороти - повече загуби в магнитопровода от високата честота, така че запаса трябва да е голям по напрежение и ток за да може и това да компенсира
MrMurdjo - майстор
При 1/2 стъпка и 400 стъпки (1 оборот) за милиметър означава, че стъпката на винта ти е 1 мм.
Искаш да кажеш, че постигаш 2 метра в минута с винт със стъпка 1 мм?

Нещо много свободно боравиш с мерните единици, според мен. Имам предвид това
с 30в захранване и 3А драйвер, мач3 на 45кхз ядро с въведени 400 импулса за минута, така мач3 визуализира директно обороти за минута и по лесно се преценя
MaK - помощник
STEPER написа:
за да получа точност както е при другите оси 0.01 ще мие необходимо 1:60
Предавателното число 1:60 е само при определен диаметър на детайла и е препоръчително .За коефицент (грд./стъпка) трябва да получиш крайно число. Ако е в период 66.(6) грешката при всеки оботот ще се сумира. Моите сметки : ф-100мм , Р-314мм , т.-0.01 , двг.-200с/об ~ 1:150...160. Идеята ми е мотор-редуктор 1:30 и ремъчна предавка 1:5. Намалявам 5 пъти луфта на редуктора и шпиндела трябва да е лагеруван здраво и аксиално заради натиска на центъра (редуктора може да не издържи директно окачване ако е малък и на втулки).
Последна промяна от MaK на пон яну 23, 2012 1:14 am, променено общо 2 пъти.
alien - специалист
MrMurdjo написа:
При 1/2 стъпка и 400 стъпки (1 оборот) за милиметър означава, че стъпката на винта ти е 1 мм.
Искаш да кажеш, че постигаш 2 метра в минута с винт със стъпка 1 мм?

Нещо много свободно боравиш с мерните единици, според мен. Имам предвид това
с 30в захранване и 3А драйвер, мач3 на 45кхз ядро с въведени 400 импулса за минута, така мач3 визуализира директно обороти за минута и по лесно се преценя
искам да кажа че вместо брой стъпки за 1мм можеш да въведеш стъпки за оборот на двигатела, тогава мач3 ще показва обороти за минута, без значение дали по нататък има винт или нещо друго, показанията вече не са размери, а обороти, в полето подаване виждаш обороти за минута, в ръчен режим пишеш G0 X10 и двигател Х ти прави 10 оборота вместо 10мм
кое точно не разбра? не се впускам в подробни обяснения защото си мисля че сме на една вълна и се разбираме - 30В захранване на драйвера за стъпковия мотор, драйвера ограничава тока на 3А, ядрото на мач3 генериращо стъпките има настройка за максимална тактова честота, в портове и пинове настройваш - 25,35,45,60 Кхз и т.н. за 6000 оборота на половин стъпка трябват стъпки с честота 40 кхз, което значи че ядрото трябва да е на 45кхз, компа и той трябва да е бърз, моя повече от това не може, сковах една стара щайга celeron на 1.7Ghz 400Mhz FSB и повече от 45кхз на мач3 не може да устиска
иначе винта ми е 4мм с предавка около 1:1.5, целта ми е около 5м/мин
това ще е за струг където ос Х ще е дълга 22см и ще са наредени 7-8 инструмента един до друг, искам бързо да сменя инструментите, при 5м/мин от край до край да стига за 3 секунди максимум, ако може и по бързо, така няма да губи много време дори и да отиде от първи на последен инструмент
MrMurdjo - майстор
в ръчен режим пишеш G0 X10 и двигател Х ти прави 10 оборота
Тва ако преди това е бил на Х0, иначе от може да отмаха на някъде :-D Майтап да става.
Всичко, което описваш, на мотор без натоварване ли го правиш? Защото оставам с впечатление, че засега си на теоретичен модел.
А и ще ми е интересно да видя що за мотор ползваш, дай данни или линк. Моите са слабички, 1.5А номинал и не искам да ги тормозя с повече.
alien - специалист
отговорих ти на въпроса:
MrMurdjo написа:
....каква скорост на въртене е успял да си докара моторите, преди въртящият момент да падне под минималния за преодоляване на собственото триене и те да блокират?
собственото триене не включва винта, само мотор, теоретично нищо не съм правил, само практично търсих максимума който мога да постигна, имах крайна цел за линейна скорост, и търсих оптримален вариант на винт предавка и мотор, моторите с които пробвах са няколко, един е същия като от линка който си пратил - PK245 другия е SY57STH56-3008B пак нема23 с двойна дължина, дават му 1.24Nm
само първия съм пробвал на 2000 оборота закачен към винта и механиката (мотора го държа с ръка щото закрепването не е готово) може да работи и с този, но ми се искаше да има голям запас и за това купих по голям мотор, тия дни като направя закрепване на мотора ще мога да направя повече тестове и закачен към механиката
nesa - специалист
angelfilev написа:
velsi написа:
angelfilev написа:
..., но уви 30 минути гарантиран луфт е твърде много. Ако някой се сети как да "обере" този луфт би било много добре, но аз нямам идея.

Във Mach3 има опция за софтуерно обиране на луфтовете - мисля, че беше "backlash" - Mach3 на база на тази стойност изчислява колко стъпки са необходими за "обирането" на луфта преди да започне да подава необходимия брой стъпки по програмата. Това важи при смяна на посоката - ако е само в една посока тази стойност не се прибавя (смята).
STEPER - специалист
nesa написа:
Във Mach3 има опция за софтуерно обиране на луфтовете - мисля, че беше "backlash" - Mach3 на база на тази стойност изчислява колко стъпки са необходими за "обирането" на луфта преди да започне да подава необходимия брой стъпки по програмата. Това важи при смяна на посоката - ако е само в една посока тази стойност не се прибавя (смята).
Точно опцията за софтуерно обиране на луфта е "Backlash".
Но в ръководството на Mach3 е написано и,че използването на корекцията на луфта е последна дейност,и си заслужава да се използва само тогава когато са изчерпани всички други възможности по отстраняване на луфта по механиката и системата .Освен това е отбелязано,че това забавя и изпълнението на програмата вследствие изчисленията които следва непрекъснато да се правят.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: