Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
nesa - специалист
dobrev написа:
Пробвал ли е някой да задвижва Х и Y не със СВД или винт с трапецовидна резба а със зъбен ремък. Ако има някой с опит, моля да го сподели [-o< и при въжможност да качи някоя снимка. Мисля да пробвам с ремък, но не зная дали няма да падат стружки в зъбите и да пречат на движението.
Моята машина е изцяло със задвижване по "X" и "Y" със ремък. Tyk http://nesa.mylivepage.com/image/index/ съм качил някой снимки от старата машина - новата е с линейни лагери и направляващи, но задвижването е на този принцип. Зъбите на ремъка задължително надолу. Ако те интересува нещо друго питай. Успех.
MrMurdjo - майстор
Тъкмо се чудех кой беше човекът от Пещера, дето има такава машина :-D
Задвижването с назъбен ремък е аналог на такова с рейка, но рейката е гъвкава в този случай.
nesa - специалист
http://buildyourcnc.com/blackToe2x4v40.aspx Тук има варианти и с верига. Има и доста снимков материал и клипчета - разгледайте го - няма да сбъркате.
alien - специалист
като гледам как му се люлеят веригите определено няма нужда от десетична запетая и не се чуди колко микро стъпки да ползва :-D но пък е без пари, бих казал че е дори много добре предвид подръчните материали а и този начин не позволява много обтягане

но аз съм на друг принцип - като е гарга да е рошава, дори с подръчни материали може да се изпипат нещата по добре, принципно различни решения с едни и същи материали дават по добри или по лоши резултати, и след като вече е направен компримис с евтините материали не бива да се продължава с още компромиси, но пак е въпрос на избор
dobrev - специалист
nesa написа:
dobrev написа:
Пробвал ли е някой да задвижва Х и Y не със СВД или винт с трапецовидна резба а със зъбен ремък. Ако има някой с опит, моля да го сподели [-o< и при въжможност да качи някоя снимка. Мисля да пробвам с ремък, но не зная дали няма да падат стружки в зъбите и да пречат на движението.
Моята машина е изцяло със задвижване по "X" и "Y" със ремък. Tyk http://nesa.mylivepage.com/image/index/ съм качил някой снимки от старата машина - новата е с линейни лагери и направляващи, но задвижването е на този принцип. Зъбите на ремъка задължително надолу. Ако те интересува нещо друго питай. Успех.
Благодаря за снимките. Това с единичния ремък обърнат надолу е добра идея, защото както мислех да го правя с двоен винаги едната страна беше нагоре.
nesa - специалист
Обърни внимание на следното - ако задвижването на портала ти е странично задължително ти трябва двустранно - т.е. да имаш ремък и от двете страни иначе се получава "заклинване". Не съм пробвал с един ремък отдолу посредата защото ширината ми е 1.2м, но предполагам, че при по-малки ширини на портала може да стане и с един ремък.
tsenkov - специалист
Здравеите,да ви покажа какво направих в понеделник.
Прикачен файл:
krasi 003.jpg
Прикачен файл:
krasi 002.jpg
.
MrMurdjo - майстор
Гледам, че има конусни повърхнини - тефлоновата гайка-вложка компресира ли се по някакъв начин от стягането на външния корпус? За обиране на луфта имам предвид.
alien - специалист
еха, голям кеф, 2 купчинки с кеф :-D
подозирам че конусните краища са за да смачкат гайката и да обира луфта при износване, така ли е? много хитро
tsenkov - специалист
Радвам се че ви харесаха. Външното тяло има освен вътрешна резба в която се навива гаиката и конус в задната част.При завиване на конусната гаика се компресира същинската гаика и се убира луфта.Варианти за тефлоновата гаика:1 както е на снимката 2 надлъжно разцепена 3. Зарязана от двата края по15мм на 180градуса 4.Канал в средата които се деформира при натягане Показаната конструкция е за винт Ф10 иФ12 . За винтФ14 конструкцията е малко по голяма, защото при тези размери няма място за притискащия конус.Всички са пробани и работят.Присъединителни размери-като на СВД гаика М16.Предполагам че другата седмица ще мога да покажа и нея но всичко зависи от това кога ще успея да си стигна до цеха че тоя сняг....

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: