• 1
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 154
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
dj_marti79 - специалист
За закона на Бетц съм съгласен. А това тук да не би да се върти от лунната гравитация?
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=HuRdRBMBRXM[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=XQj48S3QOps[/youtube]
Вие сам казвате в поста си че е необходима площ за да добием мощност, същото което казвам и аз. :mod: :mod:
Тани - модератор
Марти, явно за да разбереш какво имаме предвид ще трябва да уеднаквим понятията! Моля те отговори какво ще стане ако сложим в първия случай перка с 3 лопатки по 100 см и във втория случай 6 лопатки по 100см (лопатките са абсолютно еднакви- просто променяме бройката)- как ще се промени :

а/ площта
б/ мощността
edemy2001 - специалист
Тани написа:
Марти, явно за да разбереш какво имаме предвид ще трябва да уеднаквим понятията! Моля те отговори какво ще стане ако сложим в първия случай перка с 3 лопатки по 100 см и във втория случай 6 лопатки по 100см (лопатките са абсолютно еднакви- просто променяме бройката)- как ще се промени :

а/ площта
б/ мощността
Точно това си помислих, когато прочетох последния пост на Марти. Явно се разминаваме в понятията. За да не влизаме в излишни спорове, предлагам да направим определения на понятията в тази материя. Моите предложения, имайки в предвид наличието на огромен масив от литература и интернет страници на английски език, да използваме следните термини:

1. Алтернатор - машина произвеждаща променлив ток, независимо дали е монофазна или многофазна (има и с повече от 3 фази) с разновидности с постоянни магнити, с подмагнитваща намотка и т.н.
2. Генератор - съвкупността от алтернатор и задвижващия го механизъм
3. Генератор с хоризонтална ос /HAWT- horizonal axis wind turbines/ - генератор, произвеждащ енергия от вятъра с перка въртяща се във вертикална равнина.
Прикачен файл:
3708ad0d2dbb0da48719850c4c6b1725cda1d653_large.jpg
3708ad0d2dbb0da48719850c4c6b1725cda1d653_large.jpg (25.89 KиБ) Видяна 4649 пъти
4. Генератор с вертикална ос /VAWT - verical axis wind turbines/ - генератор, произвеждащ енергия от вятъра с перка въртяща се в хоризонтална равнина
Прикачен файл:
EWT_animation1a_95x95.gif
EWT_animation1a_95x95.gif (32.01 KиБ) Видяна 4649 пъти
5. Турбина - перката (съвкупността от лопати и фланец, на който са закрепени лопатите), която задвижва алтернатора.
6. Лопата - елемент от турбината (в английските текстове се определя като ножове /blades/)

Ако някой се сети за още нещо да допълва. Ако някой реши, че тези предложения не са точни или са объркващи - да предложи нещо по-добро.
По този начин да въведем стандарт, за да не се получават разминавания и спорове, които запълват страници от форума с талаш...
edemy2001 - специалист
Даже се усетих веднага какво съм пропуснал! :-D Същността на спора с Марти!!!

7. Площ на турбината - част от вертикална равнина, която се покрива от турбината при въртенето и. Когато става дума за генератор с хоризонтална ос изчисляването на тази площ да става със S=п*r^2, където r е дължината на лопатата, а п = 3.14
8. Площ на турбината - част от вертикална равнина, която се покрива от турбината на генератор с вертикална ос и се изчислява със S=L*D, където L е дължината на лопатата и D е диаметъра на турбината

Да изхвърлим от езика на форума понятието "перка", защото е твърде многозначително - може да означава както турбина, така и отделна лопата...
dj_marti79 - специалист
9. Опашка (може и чупеща) - Устройство направляващо генератора срещу вятъра.
10. гондола - рамка (шаси) върху което са закрепени опашката, алтернатора, турбината и евентуално редуктор.
11. фланец - поставя се на оста на алтернатора и върху него се закрепват витлата (твърд или механизиран).
Тани написа:

а/ площта
б/ мощността
Нещо май се опитвате да ме вземете за "слаба ракия" , но няма значение... Когато започвах да се занимавам с "перки" в нета още нямаше никаква информация на Български език.
И двете се увеличават, но става въпрос за площ на витлата а не за площ на турбината.
Знам много добре какво пише в дебелите книги! Вярно че оценките ми по "Механика на Флуидите" и "Помпи Компресори Вентилатори" не са много високи - (4-ки), но ми е писнало от теоретични псевдо-специалисти.
И недейте да ми обяснявате че само площта на турбината увеличавала мощността. Ако е така защо товарните хеликоптери не ги правят с 2 витла?
Мощността се трансформира в обороти. Ако нямате мощност оборотите няма да са такива каквито са заложени според ъгъла на витлата, т.е. турбината ще приплъзва спрямо вятъра или вятъра няма да отдаде максимално енергията си на витлата.
edemy2001 - специалист
dj_marti79 написа:
Нещо май се опитвате да ме вземете за "слаба ракия" , но няма значение...
Не, просто се чудех защо не можем да се разберем... :? Сега вече май започнахме да се доближаваме до истината.
dj_marti79 написа:
.......Мощността се трансформира в обороти. Ако нямате мощност оборотите няма да са такива каквито са заложени според ъгъла на витлата, т.е. турбината ще приплъзва спрямо вятъра или вятъра няма да отдаде максимално енергията си на витлата.
Абсолютно съгласен! Само, че за малките генератори, които нямат променлив ъгъл на атака, трябва да се избере компромиса. Точно по тази причина считам, че общо взето трите лопати са добрия компромис.
dj_marti79 - специалист
Ние тук сме на страхотна диета - три на три на три!
-три дена по три часа има вятър, после три седмици няма вятър.
edemy2001 - специалист
Днес завърших токоотвеждането (пръстени и четки) на малкия генератор. През следващите няколко дни ще му довърша оста за закрепването му към мачтата и е готов! До към 15 - 20 декември трябва да е качен на мачтата и да му правя тестове. Направих тест и на самия алтернатор с акумулатор за товар. Въртях го със стругчето. Оказа се, че при 650 оборота прави 4 ампера в акумулатора (14.4 V), което са 57.6 W - почти 22% повече отколкото бях изчислил теоретично и което никак не е зле. Мисля, че на вятъра горе ще докара и 60 W.
edemy2001 - специалист
Вчера в Шотландия са духали ураганни ветрове със скорост до 265 км/ч (165 mph), при което вятърен генератор с височина на мачтата 100 метра на обща стойност 2 милиона паунда се е запалил и изгорял.
Прикачен файл:
Flamable Turbin.jpg
Flamable Turbin.jpg (33.5 KиБ) Видяна 4382 пъти
Прикачен файл:
Flamable Turbin 2.jpg
Flamable Turbin 2.jpg (26.83 KиБ) Видяна 4382 пъти
dj_marti79 - специалист
Леле.
Нали някой питаше как измервам вятъра. Не може да се разчита на голяма точност, но ориентировъчно.
Забравих да добавя че това е моторче от касетофон с маховик и закачени на него 4 чашки (дъна от пластмасови бутилки) . Измервателната система е свързана директно, и по този начин "анемометъра" работи без захранване. Поставил съм 10000 микрофарада за да не подскача стрелката при ниски обороти и показанието да се изменя плавно. Показанието не е е особено точно (+-10%) заради нелинейната характеристика на моторчето. Трябва да пренадписвам скалата, но не ми се занимава защото го ползвам като ориентир. Тръгва при 1m/s а над 7m/s точността се подобрява.

Прикачен файл

DSC00493.jpg 2А=2 m/s

Прикачен файл

DSC00492.jpg

Прикачен файл

DSC00491.jpg
Последна промяна от dj_marti79 на съб дек 10, 2011 11:28 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 154

Тема "ветрогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: