• 1
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 78
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Nortek4648 - специалист
Супер е станало с тези цветчета!
След тази лампа имах още опити и вече 8 направени лампи за коридора, 1 с топла светлина 3000к за един колега и за мене по една от двете, като предстои и още да правя.
Това че не са ми правилни изчисленията защото не съм филтрирал с кондензатор ми беше ясно още от самото начало.
След като купих кондензатори с различни стойности 4,7/6,8/10мф/400V като си направиш опити виждаш че може да регулираш напрежението от капацитета на кондензатора, (под товар) докато не стигне до края, но най хубаво е да е филтрирано докрая иначе трепти...
Със 10mF се получава най добре със 27 редички свързани последователно като към всяка отделна редичка напрежението е от 10,7 до 11,1V - всяка различно заради различното им вътрешно съпротивление но не надвишава 11,1V при 227V променливо преди греца! т.е. дори да дойде 230-240V променливо, не би трябвало да надвиши 12V на редичка.

Значи: 227V е променливото напрежение при мене изправено с грец става 211V за да го сметна с кондензатор, колко ще стане го умножавам по 1,41 и се получава 297,51V
При това положение 27 редички свързани последователно с 10mF/400V се получава 295V под товар - съвсем малко по ниско от 297,15 но пулсации вече няма, Тока протичащ през тях е 34mA а трябва да е 50mA максимално! (при редичка от 6 диода)
може да се дигне капацитета с още няколко микро за да стане 12 - 14,7mF примерно ама няма смисъл според мен освем за ефект след като загасиш лампата да продължи да свети няколко секунди и плавно и бавно да загасва, което и сега го има като ефект но е слабо, но не трябва да се прекалява с капацитета според мен!
Моите диоди са залепени директно на ламарината тя е прахово боядисана, там дето лентата е фабрично запоена режа спойките и залепвам лентата с чиста и незасегната лента и тиксо.
Премервам всяка една дали няма на корпус за всеки случай и тогава пускам.
Колкото до греене, при мен няма такова едвам се усеща да стопля ламарината отзад, както и кристала на диода на допир, като лентата я залепвам на места дето няма дупки за да се охлажда.

-Недостатъците на теория са, че ако изгори едно диодче от групата 3 ще спрат да светят и на тази група от 6 диода вече ще светят само 3 а напрежението върху тези 3 ще се вдигне над 12V, след което и тя ще изгори след време и тогава вече всичко ще спре, но това ще стане и при нормално свързана лента на 12V а колко издържа тя, ако е качествена с години и много повече.
-Има о втори вариант вместо да прекъсне един диод в група от 3 той окъсява при което неговия ток се разпределя на другите 2
2v6 - майстор
Nortek4648 написа:
... свети няколко секунди и плавно и бавно да загасва, което и сега го има като ефект но е слабо, но не трябва да се прекалява с капацитета според мен!
...
Няма проблем да се слага голям кондензатор, стига да има място.
Задължително е да се сложи резистор успоредно на кондензатора (1-2 М) за да не остава заряд след изключване на лампата :!:
Nortek4648 написа:
...
-Недостатъците на теория са, че ако изгори едно диодче от групата 3 ще спрат да светят и на тази група от 6 диода вече ще светят само 3 а напрежението върху тези 3 ще се вдигне над 12V, след което и тя ще изгори след време и тогава вече всичко ще спре, но това ще стане и при нормално свързана лента на 12V...
При 12V захранване не спира всичко след изгаряне на един диод при "нормално" свързана лента.
Nortek4648 - специалист
При 12V захранване не спира всичко след изгаряне на един диод при "нормално" свързана лента.
Да но групичката дефектира и става грозно, останалите продължават да светят но пак няма да оставя лента с изгоряла 3ка.
ESPACE - майстор
Nortek4648 написа:
Значи: 227V е променливото напрежение при мене изправено с грец става 211V за да го сметна с кондензатор, колко ще стане го умножавам по 1,41 и се получава 297,51V

227*1,41=320
Nortek4648 - специалист
ESPACE написа:
Nortek4648 написа:
227*1,41=320
Упс да, така е наистина!
Нещо съм се заблудил. Значи не е филтрирано максимално, което значи че мога да сложа още няколко редички ако искам да е по-силна!
Но и в момента е достатъчна. към 70-80W обикновенна със плафониерата за топлобялата и малко повече за студено бялата.
Гадното е че от тази лента "3014" имат само 3000к и 6000к което вече синее ама за коридор дето само минаваш става.
Ако някой е намерил 4700к-5000к да каже от къде я е купил
Абе на който му се занимава да си го направи сам, ще си го направи! Другите ще си го купят готово от магазина на 4-на цена и съм убеден че няма да изкара по-дълго от нашето.
ESPACE - майстор
Всъщност ти си умножавал изправеното по корен от две. Но и уреда ти греши при измерването му с тия пулсации. Добре си така.
П. Петков - специалист
Някой знае ли, откъде могат да се купят радиатори с плафони за LED "пури"?
Прикачен файл:
Picture 009.jpg
Picture 009.jpg (32.48 KиБ) Видяна 2302 пъти
Тези мостри са внос от Китай, за собственото производство на ХИС-АД.
hidrazin - майстор
Абе то ги има и с кварталния ни еладжийски магазин ама цените никак няма да ти харесат.
https://amaralighting.com/store/categor ... lenti.html
Не са точно от твоя тип. Предполагам ще трябва да се насочиш към китайските сайтове. :?
:partyman:
Evgeniy - майстор
Tiger написа:
Може ли и снимка на полилея в изключено състояние?
От къде намери тези цветчета?
Полилеите ги купувах преди години от щанд на Димитровградския битак. Вероятно са турски.
Заради бройката се наложи на долния ред да се редуват едно цветче със 6 лентички и едно с 3. Горните са всички с по 6.
Така се получава много добре осветен таван с леко дифузно осветление. Отдолу мисля да сложа една 6-8 ватова къса светодиодна лампа, за малко директна светлина върху масата отдолу, но засега и без нея е добре.
Ето снимки, но се извинявам за качеството, че по светло сега ме няма в къщи.
Прикачен файл:
IMAG0113.jpg
Малко се притеснявах, че ще ми личи опроводяването, но мисля, че се получи сравнително добре.

Между другото имам идея за двустепенно осветление. Тъй, като повечето светодиодни лампи със СМД диоди се захранват през кондензатор, мисля да сложа двоен ключ, като първата степен ще се включва през диод, а втората ще го шунтира. Така при достатъчно голям капацитет след греца, захранваните лентички през него ще свтят, макар и през еднополупериодно изправяне, докато лампата с кондензатора няма да свети. При включване на втората степен ще светнат и двете вериги.
Nortek4648 - специалист
Направих си окачен таван и съм разпробил 10 отвора за лунички като мислех да са LED луни на 220V, но сега като се замисля ще е по хубаво да се димират.
Да но димираща се led луна на 220V ми се струва скъпа: http://www.krushki.com/index.php?main_p ... cts_id=303
10 броя за луни и тялото за тях ще ми излезе над 150лв...
И се чудя, какво мога да измисля да си ги направя сам или да слагам за 220V, но не димиращи се: http://www.ledneonbg.eu/product/162/sve ... u-5-3.html
П.С.
Преди ми беше хрумнала една идея от обикновенна халогенна луна с водна машина за плочки с диск да се среже дупето на луничката и отзад да сложа 3W светодиод с радиаторче за него, за да използвам готовия рефлектор.
Да ги направя на групи и да се димират с ключ на 12V
Ама вече инсталацията съм я пуснал за 220V
  • 1
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 78

Тема "Направи сам LED осветление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: