Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
alien - специалист
като кажа търси в гоогле и мислят че се заяждам :-D

мика - имаш рамо 1м където прилагаш силата на въртене диаметъра на винта 20мм, наклона който изкачваш се намира на 10мм от центъра, т.е. 100 пъти по голяма сила в точката на допир винт-гайка, спрямо тази приложена в края на рамото
при диаметър 40мм наклона е 2 пъти по малък, но се намира на 20мм от центъра, значи силата е 50 пъти по голяма така че нужния въртящ момент е пак същия

силата се променя когато промениш наклона без да увеличаваш диаметъра - т.е. многоходова резба :)
mika - специалист
Да, грешката е моя. Объркал съм еднакъв диаметър с различни стъпки и различни диаметри с еднаква стъпка.
MrMurdjo - майстор
Я и аз като Ейлиън да развижа малко :)
Фрезоване на наклонен профил под 45 градуса в алуминий. Като нямам с какво да завъртя заготовката, търся алтернативен метод. Стъпката е 0.15 мм.
http://www.youtube.com/watch?v=dWayfjmd ... od5IBh23Np
skat - специалист
MrMurdjo написа:
Като нямам с какво да завъртя заготовката, търся алтернативен метод. Стъпката е 0.15 мм.
На мен ми изглежда направо супер! Погледнах и първия клип, там се вижда, че работиш със "Спарки". От новия клип не мога да разбера дали шпинделът е същия. Ако е "Спарки", би ли споделил впечатлението си как се държи при работа с алуминий? Каква е скоростта на подаване, оборотите и вида на фрезера? Още веднъж поздравления, машината ти е много добра!!!
nunep - специалист
MrMurdjo написа:
Я и аз като Ейлиън да развижа малко :)
Фрезоване на наклонен профил под 45 градуса в алуминий. Като нямам с какво да завъртя заготовката, търся алтернативен метод. Стъпката е 0.15 мм.
http://www.youtube.com/watch?v=dWayfjmd ... od5IBh23Np
След като минеш грубото както е на клипа, пробвай с V-образен фрезер 45 градуса само наклона. Предполагам че ще се получи.
MrMurdjo - майстор
Прав си, после се сетих за това - да отнема грубо многото материал и после да го дообера до размера. При мен е зададено като една операция, като на всяко ниво си разчиства пространството до ръба.

Иначе "Спарки"-то със сигурност не е "Крес" или някоя от известните марки, но като няма риба ... (и ракът е риба) :)
С фрезери до 4 мм и малко подаване работи добре и няма голяма девиация на оборотите. При 6 мм също е прилично, но няма нужната мощност при по-ниски обороти, каквито ми трябват за алуминий. Линейната скорост не е висока, на клипа е 900 мм/минута, от една страна сегашното задвижване ми дава сигурни не повече от 1100, а и конструкцията на портала ще трябва да се уякчава. Дават му минимални 5000 оборота, но понеже нямам индикация на оборотите, ги глася малко на око и слух. На клипа са по-високи от минималните. Фрезерът е прав с два режещи ръба, 3.175 мм в случая. Самото алуминиево блокче е отрязано от плоча с 4 мм фрезер и подаване 0.3 мм, като ширината на прореза е 5 мм за облекчаване на инструмента. Знам, че това не са оптимални показатели за работа с алуминий, но толкова ми може машината в момента. При по-голяма дълбочина, дори и да започна директно със странично фрезоване при малка скорост на подаване има доста големи вибрации и ме е страх да не счупя фрезера. Но вибрациите не са от шпиндела.
Доста часове работа вече му се навъртяха. Гаранционно му смениха ротор, но в сервиза при смяната бяха прецакали предния лагер и гайката на цангодържача, сигурно са удряли върху нея. Един стругар ми направи скоба за вадене на цангодържача, който е набит и после сам си смених лагера, сложих и нови четки, купих си и нов цангодържач и гайка, както и цялата алуминиева основа, защото предишният лагер беше превъртял в гнездото си. Има ги като резервни части и цените са съвсем добри, то това е положителното на използването на шпиндел българско производство. От тогава работи стабилно, явно "поправи сам" е решението, ако искаш нещо да стане както трябва :)
------------
П.П. Ако някои има идея как конкретно на това "Спарки" и къде да се монтира датчик за обороти, много ще се радвам да сподели. Аз поне досега не мога да стигна до някакво надеждно и просто решение. А определено си има нужда поне от прост оборотомер, автоматичното регулиране е вече бонус.
STEPER - специалист
MrMurdjo,
Какви са оптималните обороти при фрезоване на алуминий и какви модели фрезери се
използват?
MrMurdjo - майстор
Не смея да ти дам отговор, защото съм сигурен, че няма да е правилен :)
По-добре да отговорят хора като Ценков, дето металообработването им е професия.
Има доста програми за смятане, но безплатна не съм видял.
Най-общо казано важно е натоварването на инструмента - дебелината на стружката. На английски му викат chip load. При правилно избрано натоварване, отрязаната стружка се отделя най-добре, отлита и отнася топлината, генерирана от процеса. При малко натоварване, имаме повече триене, отколкото работа и съответно повишено нагряване на инструмента. При прекомерно, захапва твърде много материал, като в резултат или се чупи, или се претоварва механиката.
Общата формула за натоварването е: натоварване на режещ ръб = подаване/обороти Х брой режещи ръбове. Колко обаче трябва да е натоварването, зависи от самия инструмент, материал, диаметър и др. Има разни таблици.
Но аз за момента карам малко, както викат руснаците, "на глаз и наугад".
Ей тука фирмата Онсруд, която е световно известна, на сайта им има писано по въпроса
http://www.onsrud.com/xdoc/FeedSpeeds
Лошото е, че таблиците са в инчове, трябва да си ги конвертира човек в метричната система.

От моя скромен опит съм установил, че за високооборотни шпиндели трябва карбидни фрезери, HSS просто прегряват, като добри резултати съм постигал или със спирален фрезер с една спирала (един режещ ръб), или с прав с два режещи ръба. Но алуминият е много неблагодарен материал за нашите машини. Заради пластичността, топлопроводимостта и голямото топлинно разширение. Според мен трябва и охлаждане - със спрей или поне със силна въздушна струя от малка (под 1 мм) дюза.
STEPER - специалист
Тези подходящи ли са?

Прикачен файл

2_flute_bit_b.jpg
2_flute_bit_b.jpg (4.85 KиБ) Видяна 3986 пъти

Прикачен файл

2_flute_bit_a.jpg
2_flute_bit_a.jpg (2.79 KиБ) Видяна 3986 пъти
MrMurdjo - майстор
Според мен, са им много плитки спиралите, но това е мнение на дилетант.
Съдя по това, което Онсруд дават за алуминий
http://www.onsrud.com/xlink/xtdlkSearch ... N=Aluminum

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: