• 1
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 198
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
pansim - майстор
При добре изработен и настроен резонансник, изходния дросел е напълно излишен. Проверено многократно.
Успех.
Прав сте,но все пак е по-добре.Той е допълнителна екстра само при желание на клиента.
pansim - майстор
Така наречената "екстра" реално нищо не допринася освен за увеличаване теглото и цената на резонансника.
Пак повтарям, че говоря за добре настроен и с подходящи части изработен инвертор.
Ако без дросел се получава къса и неустойчива дъга, и добавянето на дросела подобрява нещата, то трябва да се помисли за промяна в настройката и /или/ промяна на елементната база.
Резонансника работи великолепно без този дросел даже на малки токове /около 50А/ с базични електроди тип НОРД
Изводите оставям на Вас.

От тази снимка не се вижда много ясно изделието.
Дай подробности, ако не е тайна разбира се. Може и едно клипче да снимаш, как заварява с различни електроди на различни токове пр. от 50А до 120А
origo - помощник
И аз да се включа с дискусията за дроселите при резонансника. Преди около година направих мостов резонансник по схемата на Негуляев с помощта на колегата pansim (специални благодарности), и също мога да потвърдя че без изходен дросел апарата работи направо чудесно. Дросела е необходим при другите инверторни схеми където тока се стабилизира с обратна връзка и ШИМ. При тези схеми при отсъствие на дросел всеки импулс ще бъде със значителна амплитуда ограничена само от паразитните индуктивности и съпротивления в силовата верига. Тези големи токови пикове освен че са вредни за схемата, водят и до твърда работа с нестабилна дъга и некачествени заварки. При резонансника тока се ограничава чрез насищане на феритната сърцевина на резонансния дросел и практически инвертора си е по своето същество генератор на ток. Изходния ток при идеална изходна верига без индуктивности би имал формата на синусоида след двуполупериоден изправител с честота около 32к (работната честота на инвертора). Падовете между полувълните при тази честота са с много малка продължителност - няма време за дейонизация на дъгата, освен това практиката показва че 2 метра кабели за заваряване имат индуктивност около 4 микрохенри - достатъчна да заглади тези спадове на ниво над 50 процента. Основната причина при ВЧ схемите за поставяне на изходен дросел е ограничаването на пиковите токове, а не изглаждане на падовете, макар че това е страничен ефект който също не е от вреда. И с базични и с рутилови електроди, на големи и малки токове резонансника работи отлично. Еластична дъга, лесно палене и меко заваряване. На малки токове с рутилови електроди буквало пее!
Здравеите.От скоро се реших да си напражя инверторен електрожен и се спрях не схемата побликувана от cvetanmu в парвия му пост(просто повечето нешта ги имам),но с електрониката сам си зле (да си кажа де),та ще се радвам ако някои пожелаеда ми помогне и ми даде одговори на някои др. вапрос.Благодаря предварително.
pansim - майстор
Правописа ти е ужасен!!!
И какви отговори очакваш, като няма въпроси :? :lol:
Инвертор с голяма мощност не е за начинаещи в силовата електроника.
Вина ги съм имал 3 по български но..... :? както и да е ще ме извините.Та по същество за начало ме интересува какви ферити да си взема за Тр1 и 2 също така Тт1 иТт2(за тях ми е важно всичко,ферити,брои намотки и сеченията им),иначе другите неште са почти готови,но за настроиките ще питам допълнително като стана напълно готов.А за това,че сам начинаещ си е вярно но не пречи човек да се пробва,знаеш ли какво ще излезе от тръна :lol:
nikolaytatarov - специалист
ceco_m написа:
Здравеите.От скоро се реших да си напражя инверторен електрожен и се спрях не схемата побликувана от cvetanmu в парвия му пост(просто повечето нешта ги имам),но с електрониката сам си зле (да си кажа де),та ще се радвам ако някои пожелаеда ми помогне и ми даде одговори на някои др. вапрос.Благодаря предварително.
Здравеи,
защо се спря точна на тази схема.
Здравеи nikolaytatarov,
просто имам по голямата част от елементите(хартисват ми от тук там),пак и ми се струва по лесна за начинаещ в силовата електроника.Междо другото си търся и по-проста схема за плазмен резак,ако мякои може да даде нешто.... :)
gogo7777 - майстор
Прочети цялата тема, в нея са отговорите на всичките ти въпроси. Мързи те да четеш за това са 3-ките :-D .
  • 1
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 198

Тема "Изработка на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: