• 1
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 78
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Tiger - специалист
Evgeniy написа:
Tiger написа:
Може ли и снимка на полилея в изключено състояние?
От къде намери тези цветчета?
Полилеите ги купувах преди години от щанд на Димитровградския битак. Вероятно са турски.
Заради бройката се наложи на долния ред да се редуват едно цветче със 6 лентички и едно с 3. Горните са всички с по 6.
Така се получава много добре осветен таван с леко дифузно осветление. Отдолу мисля да сложа една 6-8 ватова къса светодиодна лампа, за малко директна светлина върху масата отдолу, но засега и без нея е добре.
Ето снимки, но се извинявам за качеството, че по светло сега ме няма в къщи.
...
Мерси. Много добре е станало. Даже когато не свети все едно цветчето е шарено с жълти точки :)
2v6 - майстор
Nortek4648 написа:
Направих си окачен таван и съм разпробил 10 отвора за лунички като мислех да са LED луни на 220V, но сега като се замисля ще е по хубаво да се димират.
Да но димираща се led луна на 220V ми се струва скъпа: http://www.krushki.com/index.php?main_p ... cts_id=303
10 броя за луни и тялото за тях ще ми излезе над 150лв...
И се чудя, какво мога да измисля да си ги направя сам или да слагам за 220V, но не димиращи се: http://www.ledneonbg.eu/product/162/sve ... u-5-3.html
П.С.
Преди ми беше хрумнала една идея от обикновенна халогенна луна с водна машина за плочки с диск да се среже дупето на луничката и отзад да сложа 3W светодиод с радиаторче за него, за да използвам готовия рефлектор.
Да ги направя на групи и да се димират с ключ на 12V
Ама вече инсталацията съм я пуснал за 220V
Ключа и инсталацията до горе може да си остане на 220VAC.

Луничките може да са за 12V с дистанционно димиране :idea:

http://www.ebay.com/itm/12V-6A-Mini-24K ... 19e9b261e6
Nortek4648 - специалист
Да това ми е ясно, но пък трябва да сложа импулсно захранване съобразено за 10те лунички, по 3 или 5W едната на 12V, което ще оскъпи, отделно и за луните: http://www.krushki.com/index.php?main_p ... cts_id=259
А и дистанционно ще се подмята по масата, затва ми се иска с регулатор да е.
Това дистанционно е за RGB лента и е 2А на канал (24W на канал) с което пак може да се регулират.
Същност аз съм ги разделил със сериен ключ на по 5
ако сложа 5 х 4W и с траф 5А (да има запас) с това дистанционно мога да управлявам едната колонка от 5те, като цъкна на "R" - само другата, като цъкна на "G" или и двете, като цъкна на "W" а "B" няма да се ползва :)
сега ще видя колко ще ми излезе по тоя начин.
Но има един малък недостатък на този контролер, а може би и на другите.
- хубавото е че като го оставиш на някакъв интезитет примерно на 60% като го загасиш и включиш си седи на зададеното, но недостатъка е, че като го загасиш и ако загасне тока и после тока дойде се пуска на оставената функция, което значи че ще трябва да го гася от ключа, да спирам и трафа.
........................................................................................................................................................................................................................
Днес ходих до един магазин дето имат луни за 220V, които се димират и се оказа че димиращият ключ, не е нещо особенно а е обикновен регулатор от най простите като този примерно: http://www.kuzmovelectronics.com/produc ... nie-3.html
Което според мен би следвало в тази крушка да има RC група от резистор и кондензатор предполагам след което да мине в грец и някакъв кондер и съпротивление за да ограничат тока на 4-те диода за 4 ватовата, за да може да се димира по този начин с този ключ, а може и да греша...?
И затова си мисля че с такъв ключ би следвало да няма проблем примерно мойта лампа да се димира с него, (само че без фотоклетката)
2v6 - майстор
Nortek4648 написа:
Да това ми е ясно, но пък трябва да сложа импулсно захранване съобразено за 10те лунички, по 3 или 5W едната на 12V, което ще оскъпи, отделно и за луните: http://www.krushki.com/index.php?main_p ... cts_id=259
А и дистанционно ще се подмята по масата, затва ми се иска с регулатор да е.
Това дистанционно е за RGB лента и е 2А на канал (24W на канал) с което пак може да се регулират.
Същност аз съм ги разделил със сериен ключ на по 5
ако сложа 5 х 4W и с траф 5А (да има запас) с това дистанционно мога да управлявам едната колонка от 5те, като цъкна на "R" - само другата, като цъкна на "G" или и двете, като цъкна на "W" а "B" няма да се ползва :)
сега ще видя колко ще ми излезе по тоя начин.
Но има един малък недостатък на този контролер, а може би и на другите.
- хубавото е че като го оставиш на някакъв интезитет примерно на 60% като го загасиш и включиш си седи на зададеното, но недостатъка е, че като го загасиш и ако загасне тока и после тока дойде се пуска на оставената функция, което значи че ще трябва да го гася от ключа, да спирам и трафа.
........................................................................................................................................................................................................................
Днес ходих до един магазин дето имат луни за 220V, които се димират и се оказа че димиращият ключ, не е нещо особенно а е обикновен регулатор от най простите като този примерно: http://www.kuzmovelectronics.com/produc ... nie-3.html
Което според мен би следвало в тази крушка да има RC група от резистор и кондензатор предполагам след което да мине в грец и някакъв кондер и съпротивление за да ограничат тока на 4-те диода за 4 ватовата, за да може да се димира по този начин с този ключ, а може и да греша...?
И затова си мисля че с такъв ключ би следвало да няма проблем примерно мойта лампа да се димира с него, (само че без фотоклетката)
Щом не ти харесва дистанционното остава проекта с димиращ ключ на 220VAC.
10 лунички 4W, 220V за 60 лв (доставката е безплатна):
http://www.ebay.com/itm/Ultra-Bright-3W ... 53f76c22ae

П.П. Луничката за 12V, 5W, която си посочил не може да се димира.
Nortek4648 - специалист
Някой отварял ли е димираща луничка и не димираща луничка, каква е разликата, в димиращата?
Защото замислям да пробвам да направя аз нещо
Evgeniy - майстор
Като гледам платките на на димиращите захранвания мисля, че недимиращите имат обратна връзка по ток за да се регулира ШИМ-а , а при тези просто е фиксирана една честота и не се компенсира намаляването на изходния ток. Т.е действат като обикновен трансформатор.

Доста масова практика при по- малките мощности с голям брой диоди е и ограничаването на тока с кондензатор 1 до 2 микрофарада, след който следва грец. Но предполагам при луничките с по 3 диода и голям ток няма да е така.
2v6 - майстор
Nortek4648 написа:
Някой отварял ли е димираща луничка и не димираща луничка, каква е разликата, в димиращата?
Защото замислям да пробвам да направя аз нещо
По-скоро направо пробвай.
Ако лампата е добре направена, със стабилизатор на тока през диодите трудно се димира.
Примерно има лампи за работа с напрежение 85-265VAC.
Други са за 12-24VDC.
Nortek4648 - специалист
Мойта идея е да купя 10 диода по 10W примерно в магазинчето до мен са по 4лв. някъде работят от 19 до 32V 260mA
Тези 10 диода ще бъдат свързани последователно и с грец и кондензатор ще ги захраня така че да светят на максимална мощност не повече от 5W, но искам да се димират и с ключ.
Сега пробвах мойта диодна лампа, които направих с грец и кондер да я пусна през такъв ключ, но премигва гадно и я спрях.
Сигурно ще има значение какъв е ключа, дали изправя и двата полупериода или само единия, или има нещо в лампата за да компесира, защото ми казаха че работи с обикновен ключ, знам ли...
Моя е с триак за 3,50лв, само съм му сменил триака с 12A и едно по масивно радиаторче, защото го ползвам и за др. цели
Остава варианта да купя една димираща луничка и една не димираща и ще разбера, каква е разликата...
Evgeniy - майстор
Увеличи кондензатора примерно на 100 Мкф и виж дали това ще оправи премигването.
brad4edat - специалист
Взех си един кондензатор 30mf/400v и махнах предишния 10mf. При напрежение в мрежата 226v, след кондензатора замерих 307v и направих общия брой на диодните 3014 лентички в плафона да е 26. Плафона свети чудесно и диодите не греят, а когато изгася лампата, тя плавно загасва за 2-3 секудни, но иначе лекичко свети на тавана поне 10 мин, което е доста инересен и приятен ефект :)
  • 1
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 78

Тема "Направи сам LED осветление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: