Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
bdimov - специалист
Малко снимков материал и от мен :)

Прикачен файл

5.jpg
5.jpg (102.84 KиБ) Видяна 7190 пъти

Прикачен файл

4.jpg
4.jpg (99.89 KиБ) Видяна 7190 пъти

Прикачен файл

3.jpg
3.jpg (92.44 KиБ) Видяна 7190 пъти

Прикачен файл

2.jpg
2.jpg (101.99 KиБ) Видяна 7190 пъти

Прикачен файл

1.jpg
1.jpg (89.81 KиБ) Видяна 7190 пъти
georgi1 - напреднал
bdimov Какви мотори ще слагаш на тези драйвери, колко амперови?
Другия ми въпрос е, замервал ли си дали зададения от контролера ампераж отговаря?
И ако може направи една снимка на драйвера без капак.

Едит
Ето една снимка на 2M542 но ми се струва че няма да върши работа бушона му изпуши, а не мога да го тествам още защото неми е дошъл контролера.
http://picbg.net/u/58831/41491/637354.jpg
bdimov - специалист
georgi1 написа:
bdimov Какви мотори ще слагаш на тези драйвери, колко амперови?
Другия ми въпрос е, замервал ли си дали зададения от контролера ампераж отговаря?
И ако може направи една снимка на драйвера без капак.

Едит
Ето една снимка на 2M542 но ми се струва че няма да върши работа бушона му изпуши, а не мога да го тествам още защото неми е дошъл контролера.
http://picbg.net/u/58831/41491/637354.jpg
Снимка ще гледам да направя до 1-2 дни и да пусна. Така като гледам драйвера ти е на 95% като тези, които аз имам ( по спомен, защото отварях единия ).
Двигателите ще са 60BYGH301B от > http://www.exoror.com/motor_stp.htm
Честно казано немога да ти отговоря на въпроса за ампеража, защото още нищо не съм пускал в действие :|
Механиката ми е на 90% готова. Остана само да направя стойката за шпиндела, който пристигна едва днес ( след месец и половина чакане ). Трябва да го монтирам, да окабеля машинарията, да направя връзка ПЦ>кафява кутия> машина и чак тогава ще се тества. Преди това имам и малко окабеляване по шпиндела, както и системата за охлаждане, тъй като е с водно такова. Ако остане време ще се мисли и за прахоуловител ( предвидил съм го в сметките за да мога да го вържа към "кафявата кутия" и да се ключари и той оттам, както и водното и инвертора и т.н. ) В кутията съм предвидил и място в последствие и за 4-ти мотор ( затова има цял празен клеморед ).
Да попитам колегите само някой да сподели. Събрах една "щайга" на 3гХз с 1гБ. РАМ , 120-ка диск и 512мБ. видео. Ще се използва само за конкретната цел. Та въпроса е дали ще се държи добре с необходимите програми или трябва повече ресурс.

А колкото до драйверите незнам този твоя, с колко MOS-FET-a е но тези при мен са с 8 броя ( не съм се ровил по схема и незнам как са навървани но предпологам че са 2х4 броя в паралел ). Не съм свалял платката от радиатора, но в предвид максималното захранващо напрежение от 50 волта предполагам че са нещо от рода на IRFZ44/IRFZ48.

И последно въпрос към теб > какво стана че думна предпазителя?
MrMurdjo - майстор
Не са в паралел. За биполярни мотори трябват два пълни моста по 4 транзистора за всеки.
gkamenov - специалист
Много добре изглежда кутията, браво за старанието, но имам една забележка - в снопа кабели контролните и силовите са заедно и е много вероятно да има смущения. Би било по-добре ако кабелите за puls/direction и тези за home/limit от лустер клемите до контролера са екранирани (с оплетка вързана в единия край на маса).
bdimov - специалист
gkamenov написа:
Много добре изглежда кутията, браво за старанието, но имам една забележка - в снопа кабели контролните и силовите са заедно и е много вероятно да има смущения. Би било по-добре ако кабелите за puls/direction и тези за home/limit от лустер клемите до контролера са екранирани (с оплетка вързана в единия край на маса).

Има логика в това, което казваш. Ще направя това упражнение с екранирането :)
georgi1 - напреднал
Мосфетите са 8бр IRF540N и се оказа че освен бушона са изпушили и два от мосфетите.
Захраних го с 36в и закачих 60BYGH301B в паралел и пушек, дори не разбрах дефектен ли беше, или омажа на мотора идва малък в което се съмнявам.

Едит
Имам един въпрос към по запознатите.
Въпросния мотор 60BYGH301B го дават 4,2ампера при 2,73волта вързан в паралел, и съответно 2,1ампера при 5,46волта вързан в сериес.
Въпроса ми е при 36волта какъв ампераж трябва да му подам?
По мои сметки 2,1ампера по 5,46волта е равно на 11,466 вата, 11,466вата по 36волта е равно на 412,776 милиампера.
Тоест при 36в трябва да го настроя на 413милиампера за да се запази 3,1Nm
Това което съм написал правилно ли е?
bdimov - специалист
От написаното от теб и прочетеното от мен последните 10-12 месеца по темата, мнението ми е че при 36 волта ( напрежение, при което моторите трябва да са доста "стабилни" ) може да ограничиш тока на около 11,5-2А и немисля че ще има ядове. При положение че въртящия момент се запазва и в двата случая ( дали че са последователно или паралелно намотките ) то по-добре да са последователно. В този случай тока го дават двойно по-малък и няма да грее толкова драйвера.
mika - специалист
georgi1 написа:
Въпроса ми е при 36волта какъв ампераж трябва да му подам?
Паралелно - 4.2А
Серийно - 2.1А
MrMurdjo - майстор
До изпушване обикновено се стига, когато не са програмирани или регулирани правилно праговете на ограничаване на тока.
Както казва Мика, в случая ни интересува тока, а не неговата зависимост от напрежението. За целта именно имаме контролер, който импулсно да ограничава и поддържа максимално допустимия ток, независимо от напрежението.
Ако контролерът е дефектен или неправилно свързан, или неправилно избрани настройките му, може да се стигне до изгаряне на крайните транзистори.

Аз лично бих препоръчал при първоначално пускане токът да се ограничи, примерно на 1А или колкото там има контролерът. Достатъчно е да завърти стъпков мотор на празен ход. Да се пробва работата, свързването и тогава да се вдигне тока. Не съм ползвал готови контролери, но от снимките поне ми се вижда доста еднозначно и ясно обяснено кое къде се свързва и как се настройва по ток.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: