Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
wall - помощник
Благодаря!
Разликата в цената не е голяма и не би ме затруднило много да взема тях, обаче трябва да търся и други драйвери. Моторите 60BYGH301B са с мощност 4.2А, а за ТВ6560 пише, че пиковия ток е макс 3.5А - да не вземе да се взриви платката? Не искам да плащам по два-три пъти за за неуместно закупени елементи. Помогнете с предложения за прилична конфигурация на поносима цена.
И не се притеснявайте да ми казвате, когато разсъждавам неправилно - правя го от незнание, а не с умисъл. :)
wall - помощник
И още нещо, избързах и си закупих трапецовидни винтове валцовани и допълнително полирани с размер 10х2, заедно с полиамид за гайки. Мога ли с тях да докарам скорост по X и Y от 1 метър в минута, без да се налага да изнасилвам моторите?
velsi - Почетен майстор
Може и да можеш, но стъпка 2 мм е наистина много малка.Обикновено се използват винтове с 4 мм и дори 5 мм стъпка, което е двойно повече. Ако мотора може да понесе скорост на въртене 500 об в минута значи ще стране това, което искаш, но как ще се държи при тази скорост аз не мога да кажа. При двеста стъпки за оборот това прави 100000 стъпки в минута или 1666,66... стъпки в секунда. Много ми се виждат, ама знам ли. Ако не стане или слагаш винтове с по-голяма стъпка, или "сваляш летвата" за скоростта и се примиряваш с максимално възможната.
wall - помощник
Velsi, от постовете ти във форума разбрах, че много знаеш и най-важното - винаги си добронамерен. На тоя етап избирам втория вариянт, и без това оберфрезата, която имам и ще ползвам за шпиндел не е "олимпиец" - 500W. Ще те помоля да откоментираш и по-горния ми пост, за стъпковите мотори и драйверите.
MrMurdjo - майстор
wall
Това че моторът може да понесе 4.2А, не означава, че той може да си ги дръпне сам, ако не му ги даваш :)
Като ги караш на 3 А, няма да имаш номиналния им въртящ момент, но те даже ще са "доволни" и няма да се загряват колкото при номинален ток.
Сега внимание: Гледам, че вече цитираш, подведен от търговците. TB6560 има максимално допустим пиков ток, демек ток протичащ само за много кратко време 3.5А. Умишлено изпускат "пиков" и става "максимален", което е лъжа.
Също и за захранващото напрежение. По мое мнение повече от 32 волта не бива да им се подава, като се държи сметка за скокове от обратна индукция и още малко запас до максимално допустимото пиково напрежение.

Колкото до скоростта, не се притеснявай. Аз все още съм с промишлени шпилки М14х2. С моите мотори, които са 1.4А моксимален работен ток и са по-слаби и от най-слабия в листата на Ексорор, докарвам 1400 мм/мин на бърз ход (бърз ход без товар, но практиката показва, че много време се хаби точно от позициониране от едно място до друго). С товар, в зависимост от операцията, стигам до 1000 мм. На практика, скелетът на фрезата не е достатъчно як и се принуждавам да търся компромис с по-малка дълбочина на работа или по-ниска скорост на подаване.

П.П. Ако цъкнеш върху подписа ми, ще видиш моята боклучарка в действие :)
velsi - Почетен майстор
wall написа:
Velsi, от постовете ти във форума разбрах, че много знаеш и най-важното - винаги си добронамерен. На тоя етап избирам втория вариянт, и без това оберфрезата, която имам и ще ползвам за шпиндел не е "олимпиец" - 500W. Ще те помоля да откоментираш и по-горния ми пост, за стъпковите мотори и драйверите.
Добронамерен може би да, но чак пък толкова не разбирам. И аз в началото налучквах като тебе, а електрониката не ми е силна страна. Освен това моите драйвери са от дряновските и нямам поглед върху готовите, които се продават по сайтовете.
MrMurdjo - майстор
Офф:
Добронамерен той ...
кога модерира хич не е добронамерен даже
:partyman:
wall - помощник
MrMurdjo.
По нашия край има една такава приказка:
Клечат си двама съседи на улицата и си лафят. Единият пита:
- Комши, тя много хубава твойта щерка, бе, как я направи?
- С помощ от приятели, комши, с помощ от приятели! - отговаря му другия.
Та да те попитам - ти твойта "щерка" сам ли я направи, или ползва помощ от приятели?
Като я гледам на клиповете, не ми изглежда самоделка/боклучарка.
MrMurdjo - майстор
Имаше един сериал по "Дискавъри" - "Старт от скрапа". Моята е 100% такава. Обрезки от алуминиеви профили за без пари от една съседна фирма, калибрована стомана, няколко неща от Ексорор, МДФ, строителни шпилки, мотори от древни лазерни принтери НР (щото тогава ползваха стъпкови и големички). Общо взето съм проектирал на етажи според това, с което разполагам, а не каквото ми се иска :). Електрониката съм си я правил сам. Целта беше да направя всичко сам с минимални разходи. Даже и помощ от приятели не съм ползвал, защото тогава все още не познавах и хора със сходни интереси. Като пробягах целия този път, включително и запознаване с различните видове софтуер (за овладяване може да се говори след дълъг период), сега знам, че мога да построя доста по-добра машина.

Днес се пробвах на зъбно колелце с диаметър на зацепване (извинявам се, ако не е точния термин на български) 12.5 мм и 15 зъба (модул 1.2). На един приятел му трябваше такова, и се получи достатъчно добро да свърши работа. Нямам под ръка с какво да го снимам. Но категорично не достига механична точност за да съм напълно доволен от резултата.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: