Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
MrMurdjo - майстор
Днес поразих две заготовки от плексиглас и накрая изпуках и единия драйвер - SLA7062.
Фрезовам два концентрични канала със сложна форма. Първият минава ОК, в момента, когато трябва да позиционира в началото на втория, става огромно изпускане на координати по У. Повторих програмата при спрян шпиндел и без реално рязане. Моторът на У оста блокира и жужи, а е най-мощният от трите. Реших, че нещо блокира механиката или Мах3 се шашка и се опитва да прави бърз ход на скорост, по-висока от максимално зададената. Престартирах, прекарах ръчно оста няколко пъти от край до край на макс. скорост, повторих операцията отново без реално рязане - никакви признаци за засечка, всичко минава нормално. Слагам втора заготовка, намалявам дълбочината на рязане за всеки случай и пускам - отново същото и то на око същата величана на изпусната позиция.
Почнах да оглеждам наред, виждам някакво леко биене в куплирането на мотора. Малко напред, малко назад да видя от къде идва и в този момент интегралката изпуши с кратерче.

Като разхвърлях всичко, накрая се оказа, че едно кабелче по линията към мотора се е откъснало от лустър клемата и едната намотка ту я има, ту я няма. Явно в един момент или е прекъснало, или е дало верига в момент на комутация на голям ток и до там.
А кабелчето вероятно съм го скъсал, докато чистих с прахосмукачката. Бях правил нещо от ацетал и стърготините му са много гадни. Наелектризират се и облепват цялата машина, независимо от аспирацията, която в този случай нямаше как да покрива плътно детайла.
Добре, че моторът може да работи като едно и двуполярен. Един от драйверите ми с L297-298 веднага влезе в ролята на резервен. Утре ще сменям чип на другия.
bdimov - специалист
Кофти случка :| Аз съм на 30г. , занимавам се с електроника и по-точно ремонт на всякаква черна техника, кар, профи. и домашно аудио. С това си вадя хляба от 10-12 години ( откакто съм завършил ). Въпреки това не се заех да правя сам електрониката, а си е взех готова, от една страна, защото нямам време, а от друга, като прочетох темата и разбрах за десетките покутевици на чипки и транзистори :?

При мен на два от моторите, още докато подкарвах машинката ми се случи същото нещо с хлабава лустер клема и то това стана когато прехвърлях намотките от последователно в паралелно свързване ( вдигна се тока двойно, но и скороста с около 50-60% ). Целия ефект от хлабавите кабели беше светването на червен LED-protect и толкоз. :)

П.С. MrMurdjo , благодарско за съвета в другата тема със софтуерите :) Нали знаеш че на много от сложните въпроси отговорите им са прости и човек не предполага че трябва да търси отговора в простата логика. :-D Както се казва "малко акъл но на време трябва"
MrMurdjo - майстор
Добрата страна е, че лесно мога да си ги отремонтирам сам, а и мога лесно да си направя поне още един резервен драйвер. Работят вече повече от година, а за силовите мостове не винаги може да сработи защита. Навреме имам предвид.
MrMurdjo - майстор
Вчера явно беше ден на натрупване на съвпадения в отрицателна посока. Защото повтарящата се грешка при една и съща ситуация клони повече към управление, отколкото механика, но пък ми изгоря и чип.
Днес пуснах отново същата машинна операция, с друг контролер и проверени връзки, но резултатът беше, че отново изпусна стъпки, по-точно моторът заклини и само жужи на висок тон.
При бързо местене на ръка от клавиатурата няма и един признак за заклинване.
А прекъсването на кабела, да се е доскъсал, и изгарянето на чипа може да е станало, като местех фрезата да я оглеждам. Т.е. двете явления да не са свързани.
Пуснах отново операцията на сухо и грешката се повтори. После се появи на друг времеви момент от работата.
Наскоро бях вдигнал честотата на ядрото за Мах3 на 35 КХц. Върнах го на 25. Повторих отново симулация три пъти. Мина без засечка. Вероятно Пентиум 4-ката се позадъхва в определени преходни ситуации с ускорение на едната ос и забавяне на другата и тактовата честота излиза от контрол. Друго обяснение към момента нямам.
gkamenov - специалист
Днес пуснах отново същата машинна операция, с друг контролер и проверени връзки, но резултатът беше, че отново изпусна стъпки, по-точно моторът заклини и само жужи на висок тон.
При бързо местене на ръка от клавиатурата няма и един признак за заклинване.
При мен имаше подобно заклинване при ниска скорост и го нямаше при висока. Оказа се механично, в гайката. При бавно въртене на винта някаква съчмичка явно засичаше, а при бързо въртене, от инерцията засечката се преодоляваше. Извадих винта, почистих и смазах гайката и изглежда нещата се оправиха, засега. Ако пак се появи ще купувам нова гайка.

При теб може да е подобно. Разкачи мотора и прекарай бавно винта на ръка, колкото по-бавно толкова по се усеща.
MrMurdjo - майстор
Не е това причината, писах вече каква е.
otico - напреднал
Здравейте

Следя форум от почти година, изчел съм цялата тема от край до край с голям интерес, но чак сега реших да пиша, защото имам няколко въпроса.

И аз се зарибих да правя CNC машинка, като целта ми още от самото начало беше, крайният и вариант да представлява нещо с ход 500x350x200mm (X, Y и Z осите съответно), като целта е конструкцията и моторите, заедно със шпиндела да са достатъчно здрави и мощни, за да може да се обработват цветни метали, най вече Дурал, също и месинг, бронз и други подобни.

Разбира се и аз, като много други, започнах от начало с минимални средства. Поръчах платки от Sirius и сам сглобих контролер и драйвери а механиката е изцяло от подръчни материали с едни много малки стъпкови моторчета който имам от някъде. В крайна сметка сътворих нещо съвсем малко с ход 20x15x10см, само за да проверя дали ще се оправя с електрониката и софтуера. Е всичко като чели работи и сега смятам да инвестирам малко пари и да създам нещо по – голямо, прецизно работещо и подходящо за горните цели. Смятам да закупя по-мощни мотори и евентуално драйвери както и направляващи с линейни лагери и сачмено-винтови двойки, и да изработя сам механиката.
Както казах имам няколко въпроса.
1. Драйверите от Sirius който имам са до 2.5 А, а моторите който смятам да купя са до около 4А. Как смятате ще работят ли стабилно моторите, при толкова по-малък от оптималният ток или ще има проблеми ? Идеята е да ползвам електрониката която имам на разположение в момента, но да имам запас при моторите и в последствие да сменя драйверите с по-мощни.

2. Винтове разбира се ще закупя но от фирмата ми казах, че само могат да ги отрежат, но не и да обработят краищата по мой чертежи. Някаква идея къде може да се направи това без майстора да унищожи винтовете ?
3. Също свързано с винтовете. Едно от нещата които нещо немога да си представя е как винта се фиксира в аксиално направление да не мърда ? В радиално направление всичко е ясно, слагат се лагери в двата края и единствено ако подаде при голямо натоварване, но в аксиално незнам, защото вината ако се натовари винаги може да мръдне в лагерите което може да е пагубно за детайла.

4. Свързано с Mach3 софтуера. Инсталирал съм я и си работи, но като променям настройките на моторите, по някой път не ги запазва или пък променя някой настройки (най – вече продължителността на STEP и DIR импулсите). Някакви идеи защо ?

Поздрави на всички.
bisermonov - специалист
Otico от едната страна на СВД слагаш радиално-аксиален лагер а от другата страна обикновен лагер на които му даваш възможност да мърда на ляво и дясно с цел ако винта има линейни разширения това мърдане да го компенсира при дълги СВД, при къси СВД под 30-40 см. слагаш само радиално-аксиален лагер, от другата страна остава СВД висящо.
Имам въпрос към съфорумците който обработват алуминий при него получават ли се вибрации при тънки и дълги детайли да речем шина 20х10х400мм. Някой обработвал ли е тънки детайли и какви са му наблюденията.
tsenkov - специалист
[quote="otico"]Здравейте

Следя форум от почти година, изчел съм цялата тема от край до край с голям интерес, но чак сега реших да пиша, защото имам няколко въпроса.

И аз се зарибих да правя CNC машинка, като целта ми още от самото начало беше, крайният и вариант да представлява нещо с ход 500x350x200mm (X, Y и Z осите съответно), като целта е конструкцията и моторите, заедно със шпиндела да са достатъчно здрави и мощни, за да може да се обработват цветни метали, най вече Дурал, също и месинг, бронз и други подобни.

Разбира се и аз, като много други, започнах от начало с минимални средства. Поръчах платки от Sirius и сам сглобих контролер и драйвери а механиката е изцяло от подръчни материали с едни много малки стъпкови моторчета който имам от някъде. В крайна сметка сътворих нещо съвсем малко с ход 20x15x10см, само за да проверя дали ще се оправя с електрониката и софтуера. Е всичко като чели работи и сега смятам да инвестирам малко пари и да създам нещо по – голямо, прецизно работещо и подходящо за горните цели. Смятам да закупя по-мощни мотори и евентуално драйвери както и направляващи с линейни лагери и сачмено-винтови двойки, и да изработя сам механиката.
Както казах имам няколко въпроса.
1. Драйверите от Sirius който имам са до 2.5 А, а моторите който смятам да купя са до около 4А. Как смятате ще работят ли стабилно моторите, при толкова по-малък от оптималният ток или ще има проблеми ? Идеята е да ползвам електрониката която имам на разположение в момента, но да имам запас при моторите и в последствие да сменя драйверите с по-мощни.

2. Винтове разбира се ще закупя но от фирмата ми казах, че само могат да ги отрежат, но не и да обработят краищата по мой чертежи. Някаква идея къде може да се направи това без майстора да унищожи винтовете ?
3. Също свързано с винтовете. Едно от нещата които нещо немога да си представя е как винта се фиксира в аксиално направление да не мърда ? В радиално направление всичко е ясно, слагат се лагери в двата края и единствено ако подаде при голямо натоварване, но в аксиално незнам, защото вината ако се натовари винаги може да мръдне в лагерите което може да е пагубно за детайла.

4. Свързано с Mach3 софтуера. Инсталирал съм я и си работи, но като променям настройките на моторите, по някой път не ги запазва или пък променя някой настройки (най – вече продължителността на STEP и DIR импулсите). Някакви идеи защо ?

отговор 1 ако драивера има ограничение на тока ще работят , но без да можеш да ги оползотвориш пълноценно, което прави гимнастиката неприемлива. По добре си купи по мощни драивери .
2. За винтовете трябва много читав маистор които е наясно какво трябва да прави и как да го направи.Има много подводни камъни .В момента правя една машина с СВД и ми костваше много нерви да си направя винтовете. Постигнах биене 0.05мм но и то е много и трябваше да го компенсирам.Не се наемам да правя за друг. 3. По принцип се застопорява единия краи а другия е плаващ. Тази конструкция е наи удачна за нас. 4. Защитна реакция.Мача работи /версиите които ползваме/ на25000. За 35000 и 45000 са платените версии.Ако си вързал компютъра с нета също създава проблеми.Мен лично ми създаде такива проблеми че се отказах и минах на ЕМС-2 за известно време.И сега познавам отгоре-отгоре и двете.
otico - напреднал
Благодаря за отговорите, за майстор ще мисля тогава и ще търся читав. Все пак ако някой има идея къде може да ги направят да сподели.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: