Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
tsenkov - специалист
Малко да се похваля - новата ми машина 600х900х70мм. СВД.линеини направляващи. Два винта по У
Прикачен файл:
Снимка0125.jpg
Прикачен файл:
Снимка0124.jpg
Прикачен файл:
Снимка0123.jpg
Прикачен файл:
Снимка0122.jpg
tsenkov - специалист
mika написа:
Tsenkov, щом си виждал как 20 часа се стърже един вид на струг, значи си го стъргал ти :wink:
Ще ти дам наи - лесния начин винта на универсала, ъглошлаиф с диск за шлаифане , сваляш закаленото... Ако това са 20 часа...Дано ме разбра.
mika - специалист
tsenkov написа:
Ще ти дам наи - лесния начин ...
Дано да е най-лесния, защото преди това каза друго:
tsenkov написа:
В момента правя една машина с СВД и ми костваше много нерви да си направя винтовете. Постигнах биене 0.05мм но и то е много и трябваше да го компенсирам.Не се наемам да правя за друг.
Все пак ти благодаря!
angelfilev - специалист
mika написа:
Otico, краищата на винта първо се разкаляват и след това обработката не би трябвало да представлява трудност за всеки стругар. Ето целия процес: http://www.youtube.com/watch?v=dzIsR4Mg158
За съжаление не се вижда как е направен центровия отвор, а от неговата точност по-нататък зависи много.
Винтовете могат да се обработят и без отгряване, ако няма такава възможност. Проблема е не само че трудно се реже, а най-вече, че остава твърд слой под винтовата линия, т.е. материала не е еднороден по окръжността.
MrMurdjo - майстор
tsenkov написа:
Малко да се похваля - новата ми машина 600х900х70мм. СВД.линеини направляващи. Два винта по У
Потекоха ми лигите, да знаеш :-D
Направо ме дразниш да емна пътя и да дойда да видя на живо.
tsenkov - специалист
Заповядаи, другата събота трябва да съм я сглобил на масата.
dobrev - специалист
Малко и от мен. Задвижване по Y. Винт с трапецовидна резба 12х3. Гайка от пластмаса монтирана в лагерна кутия от SMA16. Лагери радиално-аксиални с вътрешно ф 12мм нанизани на оста и ограничени от вътре със стягащи втулки.

Прикачен файл

10062012303.jpg

Прикачен файл

10062012302.jpg

Прикачен файл

10062012304.jpg
bisermonov - специалист
Здравейте
Съжалявам че ще повторя въпроса си но никой ли не е обработвал алуминий и някои ако е обработвал нека сподели за по тънки детайли примерно 10х20х300мм. или нещо приблизително по време на обработка вибрации, или въобще може ли да се обработват тънки детайли благодаря.

dobrev Браво изглежда добре дано така и да работи. :)
MrMurdjo - майстор
Абе и аз чакам някой да сподели, ама всички се изпокриха май. Не знам защо.
Моят опит е твърде скромен и ограничен за да давам съвети. Всичко зависи от машината - здравина на конструкцията, мощност на шпиндела, мощност на моторите. От там опитно се стига до нещо работещо.
Ако конструкцията не носи големи натоварвания, трябва да се работи на малки дълбочини. С относително по-голяма скорост на подаване да се избегне влиянието на локалното загряване, а стружките да отнасят топлината.
Общо взето, започваш леко и пробваш с постепенно. Появят ли се вибрации, значи си минал ръба на приемливото.
Доста производители дават данни за техните фрезери. Например ОНСРУД за 3 мм фрезер с един режещ ръб и дълбока спирала (за алуминий), дават 0.07-0.09 мм натоварване на зъб. Линейната скорост = обороти в минута х брой зъби х натоварване на зъб. В горния случай 10000 оборота х 1 х 0.09 = 900 мм в минута.
Всичко това от своя страна зависи от наличието или не на охлаждане и отвяването на стружките. Нагорещени стружки, останали в канала, направо се заваряват за инструмента и започва вибрация и лошо качество на отрязването.
Дори само обдухване с въздух, относително малък дебит, но с голяма скорост, освен че издухва стружките, помага за охлаждането. На машини, които нямат и не могат да имат охлаждане с циркулация на течност, се прави обдухване с мъгла от охлаждащ/мажещ разтвор. Или се пръска с ръчен пулверизатор.
Не съм пробвал купешки течности. Пробвал съм емулсия от вода, спирт за горене и WD40. Има файда.
Те ти едно видео с домашно построена фреза.
http://www.youtube.com/watch?v=YeIJTL4sRR8

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: