• 1
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 103
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
mika - специалист
Имах предвид кабел с общ екран и по-специално CY кабел.
alien - специалист
MrMurdjo написа:
Основният проблем е, че има строго предписан порядък за включване (енергизиране) и на изключване. Което в оригиналното приложение вероятно се е управлявало от микроконтролер или процесор в комбинация с управляем захранващ блок и стенд-бай захранване. Основно се свежда до това да не се подава високото работно напрежение към силовата част и мотора, преди да се е установило захранващото 5в и управляващата логика да е заработила. Защото управляващите сигнали към мостовете може да са случайни и съответно и тяхното състояние - случайно, водещо до протичане на големи токове в неправилна посока и съответно изгаряне. Това може да се случи както при включване, така и при изключване.
В китайските контролери, по събраната от мен информация, това е тотално пренебрегнато и са изпълнени по елементарна схема.
аз когато си чуках главата не намерих много подробни описания, да не кажа че доста е оксъдна информацията в пдф-а на чипа, и след 3тия изгорял чип без никаква причина, разбрах за грешното си впечатление че щом е на платка и се продава значи е наред, е, не е никак наред, особено като сложих по голям кондензатор и захранването падаше по бавно при изключване, тогава си седнах на дупето и стигнах сам до тези изводи, с регулируемия стабилизатор и ограничен ток видях къде се скапва чипа без да гори, скапва се и не само при не последователно подаване на захранванията, скапва се и при определени по ниски напрежения, и ако има достатъчно голям кондензатор - при изключване изгаря, тогава започнах промени по схемата, общо взето много аматьорско изпълнение, имам предвид за сините платки
нямам спомени как точно направих корекцията но беше нещо елементарно с резистор и ценер - енейбъл сигнал има само ако захранването е над определена стоиност, китайците пестят, но това е от некъдърност...
MrMurdjo - майстор
Мерси. Важна информация за мен, която потвърждава направените изводи.
dobrev - специалист
dangelov написа:
bdimov, доколкото се вижда от картинката имаш свъзване към захранващата мрежа- 220V и това са клеми R и Т/1-ва и 3-та клема отляво надясно/. Моторът се свързва към 6, 7 и 8 клеми. Това са трите фази на мотора. На 9-та клема е корпусът на мотора. На тази картинка не се виждат някакви допълнителни куплунзи за свързване. Значи свързването към контролера ще е за комутиране на захранването- включване и изключване на захранването от контролера. Успех!
Дадената информация ми изглежда доста неточна. Така означен с R,S,T входа за захранване, според мен, е трифазен и трябва да се свърже към трифазна мрежа!!!
dobrev - специалист
Грешката е в мен: непълно изчитане на текста. Може да се върже кън монофазна мрежа на R и T. Или към трифазна на R,S и T. Извинявам се!!!
alien - специалист
има и още една подробност - трифазна мрежа може само ако междуфазното е 220-250в , т.е. 110в на фаза
а не както е в бг междуфазно 380
аз си купих друг инвертор отделно от мотора щото исках да е марков, та докато се ровя разбрах че има много индустриални стандартни напрежения за 3 фази

при монофазно 220 след грец и кондензатор имаш почти същото напрежение както при трифазно 220 между фазите след трифазен грец, а разликата от трифазен грец до монофазен е 2 диода, т.е. греца вътре е трифазен, ако не ползваш единия вход става монофазен
MrMurdjo - майстор
Американците са на такъв трифазен, ако не се лъжа. Което е логично при 110 в монофазно при тях.
dobrev - специалист
Имам няколко въпроса и моля за отговор!
Ще ползвам следната схема за home and limit switches, но с платка на сириус. Ключетата за home ще се ползват за limit X--,Y-- и Z++.
Трябва ли в настройката на входовете за X-- да посочвам същия вход на който е X home или да го оставя неактивен??

Прикачен файл

Limit%20Switch%20Example%202B.jpg
Limit%20Switch%20Example%202B.jpg (87.32 KиБ) Видяна 5069 пъти
dobrev - специалист
Само гости и никакви специалисти!!! Тази тема заприлича на музей!!! :hilfe:
velsi - Почетен майстор
В описанието на контролера не пише ли нещо? Не мога да ти дам конкретен отговор, защото на мене тези настройки са ми малко мътни, но до сега на твое място щях да съм пробвам и да съм ги налучкал.
  • 1
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 103

Тема "CNC електроника, управление на стъпкови и серво мотори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: