MrMurdjo написа:Основният проблем е, че има строго предписан порядък за включване (енергизиране) и на изключване. Което в оригиналното приложение вероятно се е управлявало от микроконтролер или процесор в комбинация с управляем захранващ блок и стенд-бай захранване. Основно се свежда до това да не се подава високото работно напрежение към силовата част и мотора, преди да се е установило захранващото 5в и управляващата логика да е заработила. Защото управляващите сигнали към мостовете може да са случайни и съответно и тяхното състояние - случайно, водещо до протичане на големи токове в неправилна посока и съответно изгаряне. Това може да се случи както при включване, така и при изключване.аз когато си чуках главата не намерих много подробни описания, да не кажа че доста е оксъдна информацията в пдф-а на чипа, и след 3тия изгорял чип без никаква причина, разбрах за грешното си впечатление че щом е на платка и се продава значи е наред, е, не е никак наред, особено като сложих по голям кондензатор и захранването падаше по бавно при изключване, тогава си седнах на дупето и стигнах сам до тези изводи, с регулируемия стабилизатор и ограничен ток видях къде се скапва чипа без да гори, скапва се и не само при не последователно подаване на захранванията, скапва се и при определени по ниски напрежения, и ако има достатъчно голям кондензатор - при изключване изгаря, тогава започнах промени по схемата, общо взето много аматьорско изпълнение, имам предвид за сините платки
В китайските контролери, по събраната от мен информация, това е тотално пренебрегнато и са изпълнени по елементарна схема.
нямам спомени как точно направих корекцията но беше нещо елементарно с резистор и ценер - енейбъл сигнал има само ако захранването е над определена стоиност, китайците пестят, но това е от некъдърност...