• 1
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 78
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Nortek4648 - специалист
Evgeniy написа:
Като гледам платките на на димиращите захранвания мисля, че недимиращите имат обратна връзка по ток за да се регулира ШИМ-а , а при тези просто е фиксирана една честота и не се компенсира намаляването на изходния ток. Т.е действат като обикновен трансформатор.

Доста масова практика при по- малките мощности с голям брой диоди е и ограничаването на тока с кондензатор 1 до 2 микрофарада, след който следва грец. Но предполагам при луничките с по 3 диода и голям ток няма да е така.
Kупих една димираща лед луна 4W и в нея се оказа че има димиращ мини траф подобен на този дето показа.
4х1W диоди са свързани последователно.
Прикачен файл:
IMG_2575.JPG
Дадоха ми и една не-димираща луничка - исках да видя, как е направена
Схемата е както и предположи с кондензатор и резистор се ограничава входния ток към греца.
Диодите на тази крушка са също свързани последователно.
Модел SMD2835 27броя. Ето и схемата на свързване:
Прикачен файл:
IMG_2570.JPG
Но крайния въпрос пак остава, как ще димирам 10 или повече свързани светодиоди последователно следкато с обикновен димер, не става.
Има ли такъв драивър, който да димира изхода пак на 220, или какво трябва да се измисли?
Идеята ми е да свържа последователно 10 такива: http://www.krushki.com/index.php?main_p ... cts_id=741 диода и на максимална мощност (завъртян потенциометър до края) да светят като 5Wдиод. с ток през всичките около 100-120mA
Последна промяна от Nortek4648 на съб апр 05, 2014 12:03 am, променено общо 2 пъти.
2v6 - майстор
Nortek4648 написа:
...
Дадоха ми и една не-димираща луничка - исках да видя, как е направена
Схемата е както и предположи с кондензатор и резистор се ограничава входния ток към греца.
Диодите на тази крушка са също свързани последователно.
Модел SMD2835 27броя. Ето и схемата на свързване:
Изображение
Но крайния въпрос пак остава, как ще димирам 10 или повече свързани светодиоди последователно нато с обикновен димер, нестава.
Има ли такъв драивър, който да димира изхода пак на 220, или какво трябва да се измисли?
Пробва ли как работи тази с обикновен димер?
fox_vt - майстор
Защо 10*5 вата светодиоди на максимална мощност да светят като 5 ватов?Или искаш да кажеш на минимална мощност то защо иначе да качулиш 10 броя като можеш да минеш само с един.Иначе на въпроса ти ако мислиш да ги свържеш последователно и да ползваш мрежово изправено напрежение то вземи си димер за светодиоди и го сложи преди греца.Иначе с обикновен димер се димират но не могат да достигнат минимум и светят все още силно.
Evgeniy - майстор
Пробва ли с по-голям кондензатор и с обикновен димер?
Nortek4648 - специалист
Пробва ли как работи тази с обикновен димер?
Нея не съм я пробвал, защото ми я дадоха от дефектиралите и дирекно почнах да я разглобвам, а в крайна сметка се оказа че жичката на входа още беше скъсана от спойката.
Свалих и схемата пуснах я и тя си светна. След няколко минути ми направи впечатление че бая пече и много силно свети, като я докоснеш и пари направо.
Измерих тока и напрежението и се оказа че напрежението е - 80V тока през диодите е 44mA.
80V/27led=2.96V трябва да има на всеки диод, премехих 4 диода по-отделно на 3 от тях беше 3V на другия 2,9 , което е добре.
Този диод е по-мощен от "3014" със същата консумация 60mA. на диод от 20 до 25lm. "3014" е от 18 до 20lm. / 80C
Просто толкова много диоди в такава малка площ си греят бая.
А същото положение е и с тези 4W на 220V./ предполагам и на 12V печат яко. Радятора им пече малко по-малко и след време, кво се случва с електрониката в тях и кондензаторите... да не говорим че и диоди дефектират и започва да премигват въобще имат си недостатъци.
Пробвах с обикновенния димер на мойта лампа с диоди, която е само с грец и кондер в изхода и премигваше и се чуваше неприятен шум и веднага я спрях да не я осера :lol:
fox_vt написа:
Защо 10*5 вата светодиоди на максимална мощност да светят като 5 ватов?Или искаш да кажеш на минимална мощност то защо иначе да качулиш 10 броя като можеш да минеш само с един.Иначе на въпроса ти ако мислиш да ги свържеш последователно и да ползваш мрежово изправено напрежение то вземи си димер за светодиоди и го сложи преди греца.Иначе с обикновен димер се димират но не могат да достигнат минимум и светят все още силно.
Тъкмо щях да покажа, какво направих днес докато бях на работа. Поставям флашката и ми исписва че иска формат :cry: нещо се е сдухала :lol: Нищо, аз ги имам и на лаптопа утре вечерта ще покажа, какво направих не с
10*5 вата светодиоди
а 10W-тов светодиод да работи на 5W (50%) от мощността му с цел да грее по малко и да му увелича живота многократно по този начин и още един плус, че е на 4500K а обикновенно повечето са на 3000к и 6000к И също така струва само 4,90лв-10W другите по 4-5W струват 7-8лв.
днес го пуснах чрез димиране и установих че не 5W а само на 2,5W консумация на 100mA на 25V диода така яко свети, колкото 4W-товата крушка на 220V според мене.
За да съм по-сигурен ще сглобя оригиналната крушка на 220V и ще я пусна заедно за да направя разлика.
В крайна сметка много яко се получи и съм доволен, но язък че флашката се прецака.
Димирам го с димер за 24V, на него пише че става за 12 и 24V, незнам ако му подам повеч сигурно ще изпука.
Същност димера е ето този: http://www.ledneonbg.eu/product/275/dim ... lenti.html
Въпрос:
-При това положение ако сложа още един диод паралелно тока ще се дигне с още 100mA (общото от димера ще стане 200mA) с 3 диода 300mA. и т.н. до 10 диода които ще дърпат 1А или нещо друго ще се получи?
-Понеже тока не е стабилизиран и може да пада при всеки паралелен диод?
fox_vt написа:
Иначе на въпроса ти ако мислиш да ги свържеш последователно и да ползваш мрежово изправено напрежение то вземи си димер за светодиоди и го сложи преди греца.Иначе с обикновен димер се димират но не могат да достигнат минимум и светят все още силно.
То с какво е по-специален димера за светодиоди и той такъв за 220ли е?, защото питах и ми казаха че нямат такива за 220V освем тея обикновенните, които са за димиращ лед, който си има драйвър вътре в него...
Същност идеята ми е точно последователно да се димират за да се използва вече положената инсталация в/у гипсокартона.
..........................................................................................................................................................................
Ето и как се получиха нещата от обикновенна халогенна луничка, изрязана и поставен 10W-я диод зад нея с малък радиатор.
-В случая съм сложил матирано стъкло свалено от led-луничката по-горе, но оригиналното стъкло също ще бъде матирано и върнато обратно.
Прикачен файл:
DSC08728.JPG
Прикачен файл:
DSC08729.JPG
Идеята ми да ползвам 10W диод от прожектор е защото той има голяма метална площ която допринася за доброто охлаждане, отделно монтиран на радиатор и с намалена мощност и димиране от 1W до 5W животът му би се удължил многократно!
Също така светлината която излъчва този диод е 4500К, лично на мене тази светлина най-много ми харесва:
Прикачен файл:
DSC08730.JPG
Прикачен файл:
DSC08732.JPG
Прикачен файл:
DSC08733.JPG
За опита ползвах 2 по 12V импулсни свързани последователно и увеличени до края от тримера, при което стават 2 по 14,3 приблизително 28V.
Димера е с потенциометър, и понеже няма как да го поставя на местото на старата инсталация без преправки, замислям да взема радио управляем димер, който ще иде на тавана а дистанционното ще бъде вградено в един троен ключ: http://praktiker-online.bg/product/9451 ... armen.html и ако е възможно, ще преработя копчетата да се връщат при натискане и отпускане, за да станат бутони.
съотвенто:
1-намаляване
2-увеличаване
3-спиране/пускане
Ще му вградя и по мощна батерия, за да може смяната и да е по рядка.
Не съм пробвал, но мисля че с 2 по 12V захранвания, ще е по-добре тъй-като ще могат да минат през дупката за луничката.
Ето и клипчета на опита с димиране до 2,5W (100mA max.)
- https://www.youtube.com/watch?v=abRZoixF7JA
и още едно с димиране до 6,2W (240mA max.)
- https://www.youtube.com/watch?v=Zh_D83zCt7o
Както бях споменал по-горе, светлината която излъчва при 2,5W max. ми се струва че свети по-силно от 4W-та готова димираща луничка на 220V.
Като се върна ще сложа и двете заедно за да направя видими разлики, защото ми се струва че моята свети и в по-широк ъгъл, което е по добре даже.
Колкото за димирането с обикновен ключ, май няма да стане.
При това положение ще сложа 10 диода паралелно с ток от 1А -1,5Аmax, което ще е повече от достатъчно, като осветеност.
evrokoma - специалист
Не е ли прекалено малък този радиатор.Аз наскоро монтирах един 20w на радиатор от видеокарта само за проба и след 10-15мин работа вече беше на 60 градуса при околна температура 25градуса.Имайки предвид къде ще работи не знам как би издържал при 30-35 градусовите жеги налято отвън. Егати и пущината акъла не ми стига как да го охлаждам.Иначе свети колкото обикновена лaмпа 150w
Последна промяна от evrokoma на вт апр 08, 2014 9:42 pm, променено общо 1 път.
Evgeniy - майстор
Nortek4648 написа:
Ще му вградя и по мощна батерия, за да може смяната и да е по рядка.
Може да използваш безтрансформаторно захранване с кондензатор също като на схемата с луничката и няма да имаш грижи за батерия, ако имаш 220в до ключа.
Намаляваш кондензатора - пробвай със 47 или 100нф /400в. и слагаш един 3 волтов ценер на изхода паралелно на електролитен кондензатор 1000мкф.
ESPACE - майстор
evrokoma написа:
Не е ли прекалено малък този радиатор.Аз наскоро монтирах един 20w на радиатор от видеокарта само за проба и след 10-15мин работа вече беше на 60 градуса при околна температура 25градуса.Имайки предвид къде ще работи не знам как би издържал при 30-35 градусовите жеги налято отвън. Егати и пущината акъла не ми стига как да го охлаждам.Iначе сети колкото обикновена лaмпа 150w
Имам един LED 10W и го ползвам като фенерче та и аз така първо го монтирах на някакво малко радиаторче от видеокарта. И сега е на радиатор от видеокарта ама от малките с вентилатор. Това ми беше първия сблъсък с реалността, колко греят тия пущини.
Nortek4648 - специалист
evrokoma написа:
Не е ли прекалено малък този радиатор.Аз наскоро монтирах един 20w на радиатор от видеокарта само за проба и след 10-15мин работа вече беше на 60 градуса при околна температура 25градуса.Имайки предвид къде ще работи не знам как би издържал при 30-35 градусовите жеги налято отвън. Егати и пущината акъла не ми стига как да го охлаждам.Iначе сети колкото обикновена лaмпа 150w
Чесно казано не съм гледал колко градуса грее точно, защото няма да се ползва на максимална мощност от 10W а от 1W до 4-5W
При 2,5W грееше слабо, при 6,2W се усещаше че вече грее и пари катo пипнеш радиатора, но все още не съм приключил с тестовете.
Също така има и значение положението на радиатора, в момента е с ребрата надолу иначе монтиран на тавана ще е с ребрата нагоре и ще се охлажда малко повече.
В момента съм на село, следващата седмица ще премеря колко градуса грее на съответните W-ве и дали има нужда от по-голямо радиаторче.
Иначе инсталацията ми е стандартна - нулата е обща-фазата минава през ключа, в моя случай серийно на 2 места по 5 луни.
Ако има някакъв вариант да ги димирам последователно 10те диода с напрежение около 260V 150мА, ще е най добре, защото ще се спести от захранване и димер с около 36лв общо.
fox_vt - майстор
Тялото от луничката с каква цел го ползваш?Така малко му се стеснява разпръскването макар че е по добро от свтодиодна луничка с 4*1 вата да речем.Иначе по рано бях правил опити обикновен димер със симистор да се преправи малко и да димира светодиоди почти до нула.Възможно е то така или иначе баш до нула е безмислено но светлината се намалява доста.Повечето казват че светодиод се регулира само с ШИМ но ако можеш да намаляш напрежението до нула то така или иначе светодиода ще угасне :lol:
  • 1
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 78

Тема "Направи сам LED осветление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: