Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
STEPER - специалист
MrMurdjo написа:
СТЕПЕР,
когато стигна до там няколко хилядни от милиметъра грешка да са ми проблема, ще помисля и за по-точни датчици. :-D
Теорията ти е вярна, но практически грешката е на порядък по-малка от точността на самата самоделна машина.
Мах3 има опция за задаване на закъснение (debounce на английски) за да се гарантира елиминирането на преходните процеси в механичния ключ.
MrMurdjo,
Аз не репликирам твоето виждане за използването на механични крайни изключватели от теб в твоята машина.
Всеки сам за себе си решава какво ще използва и не е необходимо да се утвърждава мнението,че механичните прекъсвачи
са едва ли не единственото правилно решение.
По същество /както се вижда/ цитирам колегата otico и изказвам едно мнение,без да го налагам, за да може той сам да прецени и да
реши какво да използва в бъдеще.
Ако съм засегнал твоето честолюбие се извинявам,но не разбирам и този тон и това отношение в репликата си
към колегата bdimov,който по същество отговаря на конкретно зададен от мен въпрос.
Мисля,че уважението между участниците трябва да присъства винаги във форума.
Поздрави
MrMurdjo - майстор
Нищо лично към никого и се извинявам, ако някой се е почувствал засегнат.
Колегата bdimov всъщност разбра шегата ми. Ние, домашните изобретатели, си падаме малко единаци. Съдя по това колко малко хора споделят тук. И по тази причина често пъти се оказва, че сме открили топлата вода (за себе си). Аз също съм го правил. Съвсем нормално е, освен ако човек не е пряко свързан с работа на такива машини. Но тогава пък едва ли ще има мерак да си прави сам такава :)

Аз пък си мисля, че не трябва да бъдем толкова мнителни и да търсим под вола теле, когато там такова няма.
Не съм оспорил и една дума от писаното от СТЕПЕР, защото е вярно. Въпросът е по-скоро за избиране на практическата достатъчност на дадено решение.

Поздрави.
MrMurdjo - майстор
В жегата стъпковите мотори загряват доста притеснително. Та се опитах да им облекча живота и има някакъв успех дори. :)

Изрязах пластина от 0.5 мм алуминий. Ако имах по-тънък от 3 мм фрезер, щеше да е още по-добре.
Изображение
След това се "облича" мотора и се изкривяват крилцата.
Изображение
Изображение
dobrinski - специалист
Много добре е станало. Аз предвиждам принудително охлаждане с вентилатори към всеки мотор.
При мен нещата се развиват доста по бавно отколкото ми се иска. Електрониката почти я привърших. Сега монтирам всичко в една стара /но запазена и прясно боядисана :) /компютърна кутия. Остана да направя една четири канална термична защита /за всеки драйвер/, която да свържа към Е-стопа.
Горе долу всичко ми се изясни и за механиката. Машината ще прилича на тази по долу с размери около 2500х1400х400. Осите Х и У ще се движат със зъбни рейки а Z със СВД. Мисля си за линейни направляващи от Exoror - подпрян стоманен вал с диаметър 20 или 25 мм.

Прикачен файл

CNC_Fraesmaschine_Raptor_X_SL2200_S15_komplett.jpg
CNC_Fraesmaschine_Raptor_X_SL2200_S15_komplett.jpg (108.99 KиБ) Видяна 3931 пъти
bdimov - специалист
И аз направих номера в вентилаторите ( 12 волтови от ПЦ захранвания ) още преди месец и нямам проблеми. Преди след 1 час работа моторите неможеха да се пипнат. Сега по цял ден си работи и няма проблем.

И като стана на въпрос интересно в заводските машини, които са със стъпкови мотори как ли са решили този проблем.

П.С. Никой не писа по въпроса ми с предпазването на съчмено-винтовата двойка от запрашена среда.
alien - специалист
по заводските машини всичко е пре-оразмерено няколко пъти и моторите не работят на ръба на прегряване
4А мотор захранен с 3А ток си остава студен
9А мотор със 7А ток пак е студен или леко затопля - 40 градуса примерно
dobrev - специалист
otico написа:
Какво използвате за крайни изключватели ? Ясно ми е че всеки най-обикновен ключ от тези които се слагат под капаците на разни уреди за да не работят когато са разглобени вършат работа, но крайният изключвател ми се струва отговорна част и за това питам. Мога да си представя какво ще се случи ако някоя от осите стигне до края и не спре.
При мен изглеждат така. Като се види винаги е по лесно.

Прикачен файл

краен изкл.+Y.jpg
краен изкл.+Y.jpg (66.79 KиБ) Видяна 3865 пъти

Прикачен файл

краен изкл. +X.jpg
краен изкл. +X.jpg (67.35 KиБ) Видяна 3865 пъти

Прикачен файл

краен изкл.+Z.jpg
краен изкл.+Z.jpg (70.65 KиБ) Видяна 3865 пъти
dobrev - специалист
Това са limit ключове, за да не затегне в края на хода. За home, задаващи нулевото положение на всяка ос, се колебая между оптични бариерни, май не са много подходящи заради запрашеността, и индуктивни, те пък задействат на много малко разстояние и не знам дали това няма да е проблем :?
MrMurdjo - майстор
По принцип началото на координатната система може да е и в средата на работната маса, но обикновено се привързват към единия ъгъл и хоум датчиците/ключетата съвпадат с ограничителните в тази посока. Може да се конфигурира да изпълняват и двете функции.
Принципно, ако при първоначално пускане се нулират координатите, независимо че работните относителни координати може да са различни и координатното начало за задачата да е изместено, Мах3 си води сметка за реалните координати и също може да се конфигурира да не допуска излизане извън тях по време на работа.
dobrinski - специалист
bdimov написа:
И аз направих номера в вентилаторите ( 12 волтови от ПЦ захранвания ) още преди месец и нямам проблеми. Преди след 1 час работа моторите неможеха да се пипнат. Сега по цял ден си работи и няма проблем.

И като стана на въпрос интересно в заводските машини, които са със стъпкови мотори как ли са решили този проблем.

П.С. Никой не писа по въпроса ми с предпазването на съчмено-винтовата двойка от запрашена среда.
Някой са го решили точно с вентилатори.
Много ме кефят тези индийски машини.
http://cnc-unitech.com/index.html

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: