Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
georgi1 - напреднал
stoyan nikolov
Корекцията която си направил е грешна схемата на ттл конвертора си е добре.
http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... MAX249.pdf Страница 17
MrMurdjo - майстор
Да, забравих да пиша за това. Стига наистина от другата страна едноименният вход наистина да не е използван, съгласно схемата.

Принципно в режим на покой, без обмен на данни, линиите са в състояние "space" с инвертирана логика - високо логическо ниво. Падащият фронт е началото на информационен бит. Не е ясно как е програмиран микроконтролера, но при тази проста схема на свързване на светодиодите, единият (изпращани данни от микроконтролера) би трябвало да свети постоянно в покой, а другият - не, защото е свързан към вход, който не е източник на ток. И при всички положения кривят формата на импулсите в някаква степен.
PhD - специалист
При мен двигателя е с ток 1А и напрежение 12В - просто го ползвам за проба, за да видя дали мога да пусна серво. Енкодера ми е с 500им/оборот. Пуснал съм сервото на чан в три от четирите режима - само пид-а в режим на позициониране ме мъчи. Утре ще пробвам с настройките от сириус-псб, защото си мисля че двете схеми са идентични, да не кажа същите. При мен комуникацията с хипертерминала си върви без проблеми, но сервото не възприема команди от мах3, това ми е проблема. При подаване на сигнал за стъпка и посока изобщо не реагира и не знам как да оправя това. Ако някой постигне успех с драйвера от сириус или пък подкара сервото на чан, нека сподели опита си тук. Аз също ще пиша до къде съм стигнал.
П.С. По принцип за връзката по RS232 с хипертернала се наложи да направя свързването на информационните канали кръстосано - Rx на процесора към Tx на MAX232 и Tx на процесора с Rx на MAX232 и така тръгна комуникацията.
MrMurdjo - майстор
О да, при директна връзка се кръстосват сигналите, то е логично - излъчваният от едното устройство трябва да постъпи на входа на другото. Само при терминални/интелигентни устройства се свързват едноименно, например при модем.
stoyan nikolov - напреднал
georgi1 написа:
stoyan nikolov
Корекцията която си направил е грешна схемата на ттл конвертора си е добре.
http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... MAX249.pdf Страница 17
И аз така мисля. Пробвах да използвам другия канал на схемата и не съм донаписал корекцията.
MrMurdjo написа:
Да, забравих да пиша за това. Стига наистина от другата страна едноименният вход наистина да не е използван, съгласно схемата.

Принципно в режим на покой, без обмен на данни, линиите са в състояние "space" с инвертирана логика - високо логическо ниво. Падащият фронт е началото на информационен бит. Не е ясно как е програмиран микроконтролера, но при тази проста схема на свързване на светодиодите, единият (изпращани данни от микроконтролера) би трябвало да свети постоянно в покой, а другият - не, защото е свързан към вход, който не е източник на ток. И при всички положения кривят формата на импулсите в някаква степен.
Да махна светодиодите?? Излиза че драйвера не е програмиран или програмата му е грешна :sad:
MrMurdjo - майстор
Едва ли е чак толкова грешна и са пуснали нещо, което хич да не работи.
Като гледам схемата, няма нужда от кръстосване на сигналите - обозначението TxD RxD по конвенция винаги е спрямо управляващата станция (РС).
По-скоро бих потърсил причина в настройките на скоростите на обмен (38400 бит/с , стандартно СОМ портът е на 9600 и трябва да се превключи, след това настройките на хипертерминала да се запишат като отделен конфигурационен файл, който да ги включва автоматично при следващо стартиране) и формата на данните - стандартно е 8 бита данни, един стартов и един стоп бит.
Скоростта не е особено висока и формата на импулса няма да страта особено, според мен.
PhD - специалист
Ами не успях да подкарам сервоконтролера. В режима за следене на позицията постоянно дава грешки и изобщо не реагира на командите от мах3. Явно има нещо което аз не разбирам.
nunep - специалист
Открих една грешка на платката RS232-TTL от Сириус. В схемата пиновете на порта са: + RX TX GND, на платкта означенията са разменени: + TX RX GND. Кръстосах кабелите, но пак не тръгна.
PhD, в MACH - Motor tuning - Step i Dir pulse сложи стойности 12 или по-големи за проба.
Екселското файлче го намерих някъде в нета за по-лесно настройване параметрите на ELM-CHAN контролера.

Прикачен файл

tuning utility.zip
(4.18 KиБ) Свален 166 пъти
PhD - специалист
Благодаря nunep, имам подобни два файла, ще пробвам и с тези настройки. Комуникацията ми с хипер терминала ми е наред - имам я. Иначе в mach3 съм си настроил импулсите да са 24us за степ и 15 за дир. Гледам ги с осцилоскоп и стигат до входовете на процесора, но реакция никаква. Сега се ровя в cnczone, там има две теми само за сервото на чан. Ще видя от там какво ще излезе.
Здравейте всички съфорумци.Аз сащо си купих драивер от сириус за серво мотор.за мое сажеление го изгорих преди изобщо да разбера дали работи.Но понеже сам тъп и упорит взех нов чип и преправих някои работи по платката така се доближи до тази на елм чан взех и кода от там.След доста проби драивара проработи.За сажеление ме няма много в електрониката но ако мага да сам полезен с нещо(но само по спомени защото не сам в бг в момента) ще се радвам.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: