Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
nunep - специалист
angelfilev, ето един по-прост програматор:
http://mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.ph ... 9&start=15
първия който е само с 4 резистора. Него използвах за платката на чан и директно на платката на чан програмирах чипа с PonyProg. Само трябва да се внимава крачетата от схемата да паснат за платката на чан. И не пипай конфигурационните битове, че може да се заключи чипа. И без тях става.
angelfilev - специалист
nunep написа:
angelfilev, ето един по-прост програматор:
http://mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.ph ... 9&start=15
първия който е само с 4 резистора. Него използвах за платката на чан и директно на платката на чан програмирах чипа с PonyProg. Само трябва да се внимава крачетата от схемата да паснат за платката на чан. И не пипай конфигурационните битове, че може да се заключи чипа. И без тях става.
Благодаря nunep, вече няколко пъти помагаш! Кагато постигна това, каето искам ще го представя така, че всеки да го повтори.
velsi - Почетен майстор
otico написа:
Аз имам един такъв въпрос. В ArtCam могат ли да се импортват вече създадени на друга програма (например Solid Works) 3D модели или трябва да се прави всичко в ArtCam. Питам защото нещо ми се губи връзката между модела, генерирането на начина по който ще се изработи (тоест от къде ще мине инструмента по колко пъти и т.н.т.) и създаването на G-кода който машината да изпълнява.
Арткам не отваря модели от SolidWorks. Имаше някакъв вариант с врътки между програми, конвертиране от едно в друго, но вече не помня как. Директно не става. Друг е въпроса, че някакви 3Д модели можеш да правиш и директно в Арткам.
STEPER - специалист
angelfilev
Ето ти един линк http://robozone.su/2008/03/21/prostojj- ... lnogo.html
към програматор където има всичко необходимо за направата му.
Прави се за час и нямаш грижи.
Pony Prog сваляш от тук. http://www.lancos.com/prog.html
Поздрави
PhD - специалист
Със същия този програматор си програмирах процесора и използвахме ПониПрог, както е описано в този линк който ис дал. За оригиналните файлове установих, че smc3 не работи със сигнали са степ и дир, но със модифицирания smc3a работи по степ и дир. Намерих и още един файл от един друг форум с който сервото работи по добре. Ще кача и трите хекс файла в понеделник. При мен се яви и друг проблем, който е от днес - енкодера ми е със стъклен диск и май е зацапан някъде защото след известно време като работи и спира заради грешка и така няколко пъти на едно и също място.
MrMurdjo - майстор
angelfilev написа:
Другото в което можем да се съмняваме е хексо файла за smc3a, въпреки, че компилацията в AVR Studio стана без проблем. Ще ти бъда благодарен, ако изпратиш файла с който си програмирал за да сме сигурни. filev_an@abv.bg

Поздрави! Ангел
Тука има някакво несъответствие или грешно си се изразил. НЕХ файл е готовият год за програмиране и не се нуждае от компилация. Ако пък нещо сте се опитвали да правите с АВР студио, може полученият файл просто да не е пограмен код и затова да не тръгва.
Не съм гледал, да не би да има и сорс код? Защото повечето хора тук говорят за компилиран фърмуер.
angelfilev - специалист
MrMurdjo написа:
angelfilev написа:
Другото в което можем да се съмняваме е хексо файла за smc3a, въпреки, че компилацията в AVR Studio стана без проблем. Ще ти бъда благодарен, ако изпратиш файла с който си програмирал за да сме сигурни. filev_an@abv.bg

Поздрави! Ангел
Тука има някакво несъответствие или грешно си се изразил. НЕХ файл е готовият год за програмиране и не се нуждае от компилация. Ако пък нещо сте се опитвали да правите с АВР студио, може полученият файл просто да не е пограмен код и затова да не тръгва.
Не съм гледал, да не би да има и сорс код? Защото повечето хора тук говорят за компилиран фърмуер.
Чан показва сорс код в Си и от него следва да се компилира Хекс файл, готов за програмиране
.
За професионалисти, какъвто смятам че си ти, това е възможност да се направят промени при сорс файла, ако има идеи. За професионалисти, но механици като мен, а също и за много форумчани това е почти непостижимо и май ненужно.
Известни са предимствата на серво моторите и за да преминем към другата тема където се коментират модели, конвертори, стратегии и пр. е нужно да има що годе стабилни машинки.
Нека се поотворим и даже понапрегнем, щото всеки БЪЛГАРСКИ любител да не се бълтае по чужди сайтове, а да намери тук това дето е нужно.
nunep - специалист
Успях и аз да подкарам сервото ....
Проблемите при мене бяха:
- обърнати фази на мотора
- не добре изработени енкодери. Два различни направих и в една част от диска работят добре после не отчитат импулсите. Осцилоскоп нямам, но ползвах едно ардуино да тествам само енкодерите. С ЛПТ порта на ПЦ също пробвах и на съвсем бавни обороти отчита и малко по-бързо да го врътна и не ги хваща. Сега ползвам купешки енкодер.
- asm файла SMC не работеше коректно. Долу поствам готов HEX файл (някъде от нета готов) с който успях да подкарам сервото. В него няма командите G0 и G1, но пък има една друга много удобна за настройка команда: +/-steps
Единствения проблем ми остана ниските обороти на работа. Незнам дали се дължи на не добри настройки или ниското напрежение 12в с което го карам в момента. Под MACH3 върви при скорост от 700 мм/мин при по-висока светва червената лампа на сервото и спира.
Ще тествам още и ще пиша.

Прикачен файл

smc_dc.zip
(2.08 KиБ) Свален 172 пъти
MrMurdjo - майстор
@angelfilev
Ще погледна да видя и евентуално да си дръпна сорса. За всеки случай. Сервомоторите не са ми на дневен ред в момента, но по-нататък може би.
PhD - специалист
nunep написа:
Успях и аз да подкарам сервото ....
Проблемите при мене бяха:
- обърнати фази на мотора
- не добре изработени енкодери. Два различни направих и в една част от диска работят добре после не отчитат импулсите. Осцилоскоп нямам, но ползвах едно ардуино да тествам само енкодерите. С ЛПТ порта на ПЦ също пробвах и на съвсем бавни обороти отчита и малко по-бързо да го врътна и не ги хваща. Сега ползвам купешки енкодер.
- asm файла SMC не работеше коректно. Под MACH3 върви при скорост от 700 мм/мин при по-висока светва червената лампа на сервото и спира.
Ще тествам още и ще пиша.
И при мен проблемите бяха идентични - обърнати фази, недобра комуникация между хипертерминала и контролера. Настройката на ПИД-регулатора ми е по стойностите от сервото на сириус. Взех ги от пдф-а който един колега постна тук. Хекс файла който сравнително добре работи е този който съм качил. До 1000мм/мин се държи добре, след това дава грешка. Има нещо което не ми е ясно обаче - стъпките за мм за един оборот за 80, нещо което незнам от къде се променя. При мен от време на време ми дава грешка като работи с маь3 но си мисля че е от калпав енкодер. В понеделник ще пробвам с нови двигатели и ще пиша за резултатите.

Прикачен файл

SMC3AMode3.rar
(2.01 KиБ) Свален 185 пъти

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: