Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
princebg - напреднал
Ако някой има интерес към ArtCam 2010 слагам линк за торент файла
http://dox.bg/files/dw?a=a6607aabba
След сваляне на програмата паролата за разархивиране е: artcam2010sp4
Всичко необходимо за подкарване на програмата е в папка PM2011
otico - напреднал
Мерси, аз вече я свалям. Ще я тествам тези дни.
princebg - напреднал
Дано е в полза на някой(за подкарването всичко необходимо е вътре)Vectric v30 Full-Aspire.V30,Vectric Cut2D,Vectric Cut3D,Vectric PhotoVCarve,Vectric VCarve Pro V6.091,DVD Art and Tut's
торент файл : http://dox.bg/files/dw?a=26ab208075
STEPER - специалист
Благодаря за линковете , но има тема CNC софтуер - viewtopic.php?f=18&t=35706 - специално за това,
и където се обсъждат такива въпроси.
Може би е целесъобразно модераторите да преместят темата там.
Поздрави
princebg - напреднал
Не знаех, за което се извинявам
MrMurdjo - майстор
В разни чуждестранни форуми срещам идеята за въртяща се ходова гайка при неподвижен винт. От една страна става доста по-сложно за изработка на такъв възел, от друга - струва ми се, че фиксираният винт и въртяща се гайка в много по-малка степен ще се влияят от известни кривини във винта.
Имам такъв проблем, винта бие(-ше) в максима на кривината 0.45 мм и при въртене с пръсти само върху лагерните опори се усещаше циклично увеличаване на усилието при всеки оборот. Наложи ми се да си правя стенд за проверка на биенето с часовников индикатор и доста успешно го изправих. Сега сумарно по цялата дъжина бие с 0.1-0.12 мм. Което за моята конструкция е приемливо. Ако не забравя да си взема фотоапарата, ще снимам и ще го покажа.
Та понеже докато търсех знания как да подходя към изправянето, попаднах на тази идея за въртяща се гайка, някой друг мислил ли е по този въпрос?
angelfilev - специалист
MrMurdjo написа:
В разни чуждестранни форуми срещам идеята за въртяща се ходова гайка при неподвижен винт. От една страна става доста по-сложно за изработка на такъв възел, от друга - струва ми се, че фиксираният винт и въртяща се гайка в много по-малка степен ще се влияят от известни кривини във винта.
Имам такъв проблем, винта бие(-ше) в максима на кривината 0.45 мм и при въртене с пръсти само върху лагерните опори се усещаше циклично увеличаване на усилието при всеки оборот. Наложи ми се да си правя стенд за проверка на биенето с часовников индикатор и доста успешно го изправих. Сега сумарно по цялата дъжина бие с 0.1-0.12 мм. Което за моята конструкция е приемливо. Ако не забравя да си взема фотоапарата, ще снимам и ще го покажа.
Та понеже докато търсех знания как да подходя към изправянето, попаднах на тази идея за въртяща се гайка, някой друг мислил ли е по този въпрос?
Конструкцията с неподвижен винт и въртяща гайка се прилага не заради евентуални кривини на винта. Дълги и масивни винтове имат значителен инерционен момент и това ограничава ускоренията.
С въртяща гайка конструкцията е по-сложна и се прилага ако се налага, тъй като масата и инерционния момент на гайката се получават по-малки.
STEPER - специалист
През пролетта използвах такава въртяща се гайка със стъпков двигател при направата на въртящ се фотволтаичен панел с цел да следи пътя на слънцето през деня а в облачно време да ориентира панела в хоризонтално положение. В общи линии системата се получи добре но се оказа много чувствителна от към страна на силни ветрове които се опитваха да върнат панела обратно и в това си състояние не намери приложение.
За да избегна стругарските работи по ходовия винт реших да използвам този начин с подвижна гайка при втората ми конструкция на CNC. В продължение на месец,два въртях остта напред назад и работеше добре но гайката която бях направил от полиамид получи лек аксиален луфт.Малък но се чувстваше на ръка. Единственото натоварване на остта беше теглото на стъпковия двигател тъй като беше куплиран в един възел с гайката.
Лично аз се отказах от тази идея и поради сложността на конструкцията на този възел.
В интернет съм срещал и елегантно решение на линеен двигател с въздух но вече не е DIY.
В сегашната ми 3-та конструкция оставам на един от класическите начини на придвижване.
Поздрави
otico - напреднал
STEPER написа:
В интернет съм срещал и елегантно решение на линеен двигател с въздух но вече не е DIY.
Извинявам се за off topic поста, но Какво означава съкращението DIY.
MrMurdjo - майстор
Do It Yourself - така се казва и този форум, само че на български "Направи сам". :)

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: