• 1
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 115
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Yavor_Sv - напреднал
Браво. Интересното е, че и аз бутах тия настройки преди време понеже съм с Geforce 2 MX440 и ги има и при мен. Намерих и стерео драйвъри дори, ама за сега не ми трябват. По нататъка. Кофти е, че френеловата леща не е, както си мислехме охраничена от кутията в ъглите, а самите ъгли са отрязани, на нея, на стъклото и на кутията. А сега с тая настройка жертваме и възмойността за по-висока резолюция. Ама важното е на стената как излиза все пак. :-D Освен това гледам колегите ентусиасти от Русия и другите страни използват по малки LCD и постигат завидни резултати. :shock: :wink:
Само не разбрах как така образът се сви ? Само като промени тия настройки ли ? Не трябва ли дори на 800/600 образът да се разпъне на цялата матрица ? :?
kikokiko - специалист
Yavor_Sv написа:
Само не разбрах как така образът се сви ? Само като промени тия настройки ли ? Не трябва ли дори на 800/600 образът да се разпъне на цялата матрица ? :?
С тези настройки свих образа, 2 часа налучквах докато се постигне този резултат. В менюто където е плъзгача за резолюцията съм го оставил на 800/600 на 60 херца, а от другото меню (Advanced timing) настроих на 928/600 и съответно другите настройки от снимката.
Без тези настройки образа ще е на целия екран и при 800/600.
Качеството на образа е много добро - направо невиждам никакви недостатъци при тази резолюция.
Yavor_Sv - напреднал
Установих, че мойта карта няма такива ръчни настроики за тайминга, като при теб, ами има някакви фиксирани. С едната от тях екрана се сви с по 1 см някъде от всички страни при 800/600 60хц при сегашния ми смотан монитор. Дано даде резултат в бъдеще с LCD-то. :)
Yavor_Sv - напреднал
Напоследък се замислям, защо така съм се наточил на металхалогенна лампа 400W, а не взема 250 ватова. Освен, че изглежда, че ще постигна същия резултат, ами и ще спестя някой лев, което не е зле.
От една страна гледам хората по чуждите сайтове ( All in Box ) използват масово 250W и резултатите им не отстъпват по нищо на 400 ватовите. И всички са с 15 инча монитори.
От друга страна да не се окаже, че от пестеливост съм се прецакал накрая тей като моя лектор е с лампа 650 вата. Аз ще му ползвам само лещите и френела,ама дали той (френела) да е някакъв друг за по-мощна лампа ?
Освен това колко лумена трябва да има лампата. Четох,че мх лампа 150 вата давала 10-12 000 лумена. А на мен нали ми трябвали 30 000, за да е като хората да се гледа на екрана 3x3 и да е ярък образа.
Може би и прозрачността на матрицата взима отношение тук.
Също така гледам, че и образът на колегата Dakata_m е супер, а неговият проектор е с лампа 265 вата, ако не се лъжа.
Та мисълта ми дали има смисъл да се набутвам с около 30 лв ( понеже в моя град видях следното - дросел 250 вата 14лв, запалка 11лв, а лампа 250 вата мисля, че е към 20-25лв = 45-50лв ) и само да си пека кутията от жегата. :? :?:

Гледам и този руснак в сайта споделя, че навсякъде в повечето случаи хората слагат 400 вата лампа,а той сложил 150 вата понеже само тя била достатъчно малка, а вижте резултатите :
http://diyprojector.info/gallery/ed/page4.htm
http://diyprojector.info/forum/index.ph ... st&id=2114
:shock:
kikokiko - специалист
Yavor_Sv написа:
Напоследък се замислям, защо така съм се наточил на металхалогенна лампа 400W, а не взема 250 ватова. Освен, че изглежда, че ще постигна същия резултат, ами и ще спестя някой лев, което не е зле.
От една страна гледам хората по чуждите сайтове ( All in Box ) използват масово 250W и резултатите им не отстъпват по нищо на 400 ватовите. И всички са с 15 инча монитори.
От друга страна да не се окаже, че от пестеливост съм се прецакал накрая тей като моя лектор е с лампа 650 вата. Аз ще му ползвам само лещите и френела,ама дали той (френела) да е някакъв друг за по-мощна лампа ?
Освен това колко лумена трябва да има лампата. Четох,че мх лампа 150 вата давала 10-12 000 лумена. А на мен нали ми трябвали 30 000, за да е като хората да се гледа на екрана 3x3 и да е ярък образа.
Може би и прозрачността на матрицата взима отношение тук.
Също така гледам, че и образът на колегата Dakata_m е супер, а неговият проектор е с лампа 265 вата, ако не се лъжа.
Та мисълта ми дали има смисъл да се набутвам с около 30 лв ( понеже в моя град видях следното - дросел 250 вата 14лв, запалка 11лв, а лампа 250 вата мисля, че е към 20-25лв = 45-50лв ) и само да си пека кутията от жегата. :? :?:

Гледам и този руснак в сайта споделя, че навсякъде в повечето случаи хората слагат 400 вата лампа,а той сложил 150 вата понеже само тя била достатъчно малка, а вижте резултатите :
http://diyprojector.info/gallery/ed/page4.htm
http://diyprojector.info/forum/index.ph ... st&id=2114
:shock:
И лампа 250 вата ще ти свърши работа, но трябва да се вземе предвид и прозрачността на матрицата както и ти си забелязал, също повечето снимки на образа на готови проектори са на тъмно и образа изглежда добре.
Предполагам, че лампа 250 вата е около 20000 лумена - толкова лумена е и оригиналната лампа на проектора 650 вата. Моята лампа 400 вата е 38 000 лумена. Пробвал съм с двата вида и има чувствителна разлика. Например ако светна лампата в стаята мога да гледам без да се отразява много на образа, докато с оригиналната лампа на светло образа е доста блед.
Аз бих ти препоръчал лампа 400 вата.
Yavor_Sv - напреднал
В крайна сметка така е най-добре. Да не рискувам, а да взимам оптималния вариант. :) :cool:
ssi - специалист
Аз се отказах. Тъкмо бях го пуснал да го тествам на стената и LCD-то изведнъж угасна. Правило ми го е и преди ама после си тръгваше. Вече ме мързи да го гледам и него. Имам доста други неща и нямам време, така ,че ако някой се интересува, мога да му дам цялата установка. Добавил съм тих вентилатор и метален въздуховод за по-хубаво обдухване на лампата. Машината е "Лектор" май... абе или руско или българско изпълнение. Дадоха ми я със счупено рамо, така, че мислех лещите да ги сложа в една линия, а не както са били под прав ъгъл. Може да е лоша спойка някъде. Не ми се занимава, а и доста място ми заема. Ако иска някой да ми пише на лични!
Yavor_Sv - напреднал
Ех колега..кофти работа. :sad:

Аз обаче влязох да споделя моя прогрес. Значи..
Дълго четох в Lumenlab за мониторите, кой е най-подходящ и тн. В крайна сметка се спрях на Dell 1505FP. Доста хора са го ползвали и доста положителни мнения относно разглобяване, прозрачност и тн.
Единствения проблем обаче БИЛ контролерите, много къс кабела..уж. Намерих и тема със снимки как се разглабя.
Та поръчах конкретния монитор с нагласата, че няма да има проблеми с кабелите и матрицата ще е Самсунг.
Попаднах на същия монитор, както в сайта. Няма къси лентови кабели. Дори може да се каже, че няма лентови кабели. Връзките се осъществяват с истински жици. Единствения малък лентов кабел е този на контролерите за менюто и power бутона. Но той е без куплунги в края и е предостатъчно дълъг ! :-D
Също така матрицата има AG слой само от едната страна. Тази отпред, а отзад към подсветката е огледално.
В Lumenlab форума прочетох, че като се махне въпросния слой матрицата става толкова прозрачна, че чак трябвало да се намалят настройките с 10 % тей като ставала прекалено светла картината.
Аз обаче не възнамерявам да го махам за сега. Да видя как ще е с него. Даже ми се ще да го оставя.
Бях започнал да сглобявам кутията си преди да купя LCD-то и сега се оказа, че трябва да махна рафтовете, който бях сложил за него. Вместо това поместих матрицата в металната рамка и подложих част от подсветката, за да уплатня. Също така добавих и малко дунапренена изолация за сигурност. И когато сложих цялото това нещо на мястото на рафтчетата пасна до милиметъра !
Общо взето това LCD изглежда много подходящо за целта. Нямам все още метал-халогенна лампа за това го пробвах с една нощна 60W да видя да не съм прецакал нещо апаратурата, докато я размятах. Е като видях, че всичко е тип-топ ми се стопли душичката. :roll: :-D
Остана да взема лампа, да монтирам вентилаторите и тук таме някоя козметична операцийка. :wink: Повечето снимки са с GSM за това са така, ама апарата ми не беше в мен.
Изображение
Задната страна на матрицата. Леко зомби съм излязъл. :?
Изображение
Контролера.
Изображение
Контролера 2.
Изображение
Работи !
Изображение
Матрицата.
Изображение
Това е за сега. Като понапредна, а това ще е сигурно, като го завърша ще докладвам. :)

Update : Там където писах за човека с 10% по-светлата матрица леко съм излъгал. Той е махнал отпред и отзад слой. А аз се чудя това аджеба AG слой ли е или не ? Според мен няма признаци на такъв. Някой да изкаже мнение, моля. :?
Yavor_Sv - напреднал
Решение на проблема заоблени ъгли без смяна на по-ниска резолюция : :2thumbs:
Програма : PowerStrip v.3,75 Build 590. Сигурно и с други версии става.
Специално за тази далаверата е следната.

- Инсталирате.
- Давате десен бутон на tray иконката долу в дясно.
- Display Profiles
- От там Advanced Timing Settings и със стрелките смалявате изображението както ви е кеф. Всичко остава със същата резолюция.

После си save-вате настройките под някакво име, като готов профил и винаги го имате под ръка. Така може да си направите различни настройки в зависимост от нуждите ви в ползването на проектора.

Поне на моя CRT монитор всичко стана идеално, като за проба, но предполагам, че и на LCD-то всичко ще е както трябва.
Още не съм я разцъкал програмата от всякъде, но има доста полезни настройки, като тази смятам за най-съществена. :-D :wink:
Айде и да постнете някой снимка да се видят резултати. :)
kikokiko - специалист
Yavor_Sv написа:
Решение на проблема заоблени ъгли без смяна на по-ниска резолюция : :2thumbs:
Програма : PowerStrip v.3,75 Build 590. Сигурно и с други версии става.
Специално за тази далаверата е следната.
Пробвах с тази програма, но не става -
защото цялата повърхност на матрицата е с резолюция 1024/768 и няма как само с част от матрицата пак да се възпроизведе същата резолюция.
Ако монитора беше с по- голяма резолюция от 1024/768 - щеше да стане.

PS. Yavor_Sv - Докъде стигна с проектора ?
  • 1
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 115

Тема "Видео стена за 300лв възможно или не ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: