• 1
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 103
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Pandurko - специалист
MrMurdjo, имам едно питане. Какви са ти максималния брой стъпки в секунда, на контролерите, които ползваш? И колко стъпки/об са ти моторите? Че съм на финалната права и мисля тия дни да си изпържа творението. :-D
MrMurdjo - майстор
Моторите са 200 стъпки за оборот конструктивно, еднополярни. Карам ги на 1/4 стъпка, т.е. 800 импулса за оборот. При винт М14х2 прави 400 за милиметър. На 28 волта, двата - X и Z на 1.4 А ток, а на Y, която е най-дългата ос, понеже е по-мощен - 2.2 А.
Сега в жегите им мятам по един мокър парцал за охлаждане :-D
Максимална скорост за бърз ход достигам 1450 мм/мин, но съм задал 1350 за застраховка. Реално в работата повече от 1100 мм/мин работна скорост не задавам, то си зависи от материал и дълбочина на фрезоване, пак за застраховка и да запазя достатъчно режещо усилие.
При 1350 мм/мин имаме 400 х 1350 / 60 = 9000 = 9 килохерца.
Pandurko - специалист
Бързичко ги драйвиш. Тази скорост при 8 бит синусоида (1/256 микростъпка) е неосъществима. При 1440мм/мин и 2мм стъпка прави 12об/сек на двигателя х 200ст/об = 2400ст/сек х 256 нива за 1/4синусоида = 614.4 Кхц трябва да е мин. работна честота на чопъра. За 5бит синусоида е по-реалистично 76.8Кхц чопване. Все едно караш твоите мотори на 1/32микростъпка.
MrMurdjo - майстор
Нещо не схващам смисъла на написаното. Аз съм отбелязал, че ползвам четвърт стъпка, което е много по-различно от 1/256.
Освен това, моят практически опит показва, че всичко по-малко от четвърт е практически товарене на ядрото с генериране на импулси без практическа полза. Реално, на точност на позициониране може да се разчита на цяла и на половин стъпка. Всичко останало е повече или по-малко неточно, защото електрониката под действие на външни фактори не генерира идеални стойности, нито пък моторите могат да ги изпълнят идеално. В рамките на един обоот обаче, тези грешки се самонулират. Микростъпковият режим е повече за избягване на резонансните явления в мотора, плавен ход и по-плавно ускорение и спиране.
Работната точност на машината за практическо приложение в най-добрия случай трябва да се смята за половин стъпка. Особено в условията на самоделни такива. Вероятно при много прецизна изработка и юстиране микростъпката може да даде нужната точност, но тогава отиваме в други ценови категории.
Така поне смятам аз.
Pandurko - специалист
Ти си цъкаш мотора с 1/4 не за да си вдигнеш резолюцията а за да си намалиш резонансите. Е само че МАХА си му казал да ти прави 800ст за оборот, а на контролера да прави 1/4ст на всеки входен импулс. Пак получаваш пак 100 цели ст/мм. МАХА ти бълва 4 пъти повече импулси. При мен това става хардуерно. МАХА ще си прави винаги 100имп/мм., но вътрешно всяка стъпка ще е нацепена на много парчета. А ако искам да го карам с полустъпки, тогава пак движението между отделните полустъпки ще е по мазна синусоида, а не със скок от ниво в ниво. Цялата галимация е преходите да са плавни и това да е хардуерно заложено. Така няма да се налага Компутера да бълва в пъти повече импулси (в твоя случай 4 пъти, но някой може да го пържи и с 16) за да премести на същото растояние.
Като смятам възможностите на тия елементи максимума е 1/32. То освен това и трябват мотори с много малка времеконстанта и да се пържат с много високо напрежение.
Дори днес го подкарах :supz:
3А/32в с 1/16 гладкост.

Прикачен файл

16072012501.jpg Малко е рошава и с отскоци, но като цяло ей такава мазна крива искам. Това е изкуствено генерирана крива. С16 нива, ПИКа сам си подава командите и сам си ги изпълнява.
MrMurdjo - майстор
А, това е друго нещо. Аз също съм си мислил за подобно решение - В Мах3 настройките да са за базовата точност, но всеки импулс към драйвера да се обработва от микроконтролер и според зададения му режим той да я прави тази цяла входна стъпка в режим на микостъпки.
Pandurko - специалист
По аналогия с ОСИ модела в комуникациите. На МАХА работата му е интерфейса с КАД програмите и с човека, а не с моторите. Контролера трябва да си управлява мотора по заповед отгоре. И да не си мешат дейностите. А да се коригират луфтове софтуерно и да се натоварва компутъра за да се заглаждат кривите на тока ми е нелогично някак.
Ама понеже съм си хардуерист по природа може би. :)
otico - напреднал
Здравеите

Искам да попитам хората който са по-навътре в електрониката от мен. Ползвам контролерите на за стъпкови мотори от Сириус (дряновската фирма).

http://www.sirius-pcb.com/index.php?mod ... g&show=169

В момента съм закачил един общ радиатор за трите инегрални схеми (L298) и се чудех дали няма да е проблем. Имам в предвид електрически проблем, нещо да не изгори като са закачени заедно.
dobrev - специалист
otico написа:
Здравеите

Искам да попитам хората който са по-навътре в електрониката от мен. Ползвам контролерите на за стъпкови мотори от Сириус (дряновската фирма).

http://www.sirius-pcb.com/index.php?mod ... g&show=169

В момента съм закачил един общ радиатор за трите инегрални схеми (L298) и се чудех дали няма да е проблем. Имам в предвид електрически проблем, нещо да не изгори като са закачени заедно.
Мисля, че няма да има проблем. Внимавай в каква поредност подаваш захранването. Първо подавай оперативното /5V/ и след това силовото. Ако ги подаваш в обратен ред гори L298 с лек пукот и силен мирис на изгоряло и се налага купуване на нов чип или цял нов драйвер. Не вади 297 от цокъла. За настройване на тока включи само 5V без двигателя и силовото захранване и регулирай Uref. Дряновци са ограничили Uref до 0,9V, така че повече от 1,8А не можеш за извадиш без преработка :? . Успех!
И след няколко безуспешни опита :datz: се обади на EXOROR и си купи драйвер CW5045 / 50V, 4,5A , от1/2 до 1/256 микростъпки / за 80лв. без ДДС.

Прикачен файл

CW5045.jpg
CW5045.jpg (15.36 KиБ) Видяна 4771 пъти
otico - напреднал
Благодаря, те при мен двете захранвания са независими. 5 V ползвам от някакъв стар адаптер а силовото е отделно регулируемо захранване 0-30В, до 10 А. Иначе и аз забелязах че тока е ограничен до 1.8 А. Мислех си че аз съм оплескал нещо но очевидно е така.
  • 1
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 103

Тема "CNC електроника, управление на стъпкови и серво мотори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: