Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
MrMurdjo - майстор
Аз също гласувам за полиамида. Взех от тях точно полиамид със смазваща присадка. От практическия ми скромен опит той е най-износоустойчив. По тази причина и най-трудно му се нарязва резба със самоделен метчик, защото се съпротивлява гадината :)
dobrinski - специалист
Освен със самоделен метчик, какъв е другия вариант?
otico - напреднал
На струг с подходящо заточен нож. :)
MrMurdjo - майстор
Може и на действаща ЦПУ фреза, но пак трябва да се изработи и заточи инструмент. Или да се вземе готов. В каталога на бившия габровски завод Болшевик има метчик 14х4, но се изработва по поръчка и цената му предполагам, ще е солена.
Има и фрезери за нарязване на резби, но у нас не съм виждал да се предлагат. По принцип е като перчат фрезер с пластини, заточен с формата и профила на сечението на резбата . Работи се, като се пуска по спирала със стъпката на резбата и постепенно се увеличава радиуса.
dobrinski - специалист
Аз съм се насочил към 16х4, а за гайка ще търся стругар или в краен случай самоделен метчик. То и без туй ще ми трябва за подготовка на винтовете.
БЛагодаря на всички! :)
А каква смазка използвате за линейните лагери и гайката от полиамид. То вярно че е със смазочни материали но колкото по-малко триене толкова по-добре. :)
Подходяща ли е графитната грес за целта и има ли смазка която да не лепи толкова прах за да не се задръсва лагера.
STEPER - специалист
Audionotestoyan написа:
А каква смазка използвате за линейните лагери и гайката от полиамид. То вярно че е със смазочни материали но колкото по-малко триене толкова по-добре. :)
Подходяща ли е графитната грес за целта и има ли смазка която да не лепи толкова прах за да не се задръсва лагера.
Не.Не е подходяща графитната грес.
На тези и други подобни въпроси от общ характер много е говорено на форума и на колегите може и да не им се пише.
Затова би било хубаво, всеки един новодошъл да задели време и да положи усилия като прочете форума от начало до край. :rolleyes:
Така на много въпроси неминуемо ще намери отговор които го вълнуват от начало.
И така.
Ако се ползват нови линейни лагери на този етап не е необходимо.В тях си има смазка.
Освен това са защитени със семеринг /противопрашен маншон/ и честото им смазване отпада.
Но някои производители препоръчват турбинни масла по ISO стандарта - от G32 до G68, или литиева грес.
Аз използвам литиева грес K2PK-30./Виж PDF-а/
Колкото до гайките от полиамид или други технически пластмаси изискването е ходовия винт да бъде добре полиран.
Така от само себе си отпада необходимостта от смазване.Груба ли е изработката на винта /каквито са по евтините/ си приготви повече гайки :-D
Поздрави

Прикачен файл

KP2K-30_EN.rar
(30.83 KиБ) Свален 165 пъти
dobrev - специалист
dobrinski написа:
Освен със самоделен метчик, какъв е другия вариант?
Като си купиш от Бактрейд готова гайка :stock2: !!! Купените винт и гайка работят заедно много добре, без никакъв луфт и затягане.
MrMurdjo - майстор
Това за без луфта не го вярвам. Даже и да няма, при метална гайка ще се появи скоро. Трябват две и конструкция на носач, която позволява да им се задава преднатяг (обиране на луфта).
dobrinski - специалист
Най подходяща готова гайка от Бактрейд според мен е бронзова, но цената от 60 лева без ДДС ми се струва множко.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: