Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
wall - помощник
Момчета, простете, ако съм обидил някого - просто ми дойде в повече и изпуснах малко пара ...
Но продължавам да твърдя, че по същество съм прав:
1. Форумът е част от портал НАПРАВИ САМ и това предполага, че основните ползватели са хора с минимални познания по темата, но са МЕРАКЛИИ! На техните въпроси, колкото и да са наивни, е редно да се отговаря простичко, на разбираем език - това тук не го наблюдавам. Аз имам сериозни познания в една съвсем различна от тази област и винаги, когато ме помолят за съвет, помагам търпеливо, с нагледни примери и достъпен за човека език. Да демонстрираш превъзходство наистина е комплексарщина.
2. Темата е CNC МАШИНА ГРАВЬОР, а 99% от постовете са много нависоко и малко встрани от темата - не е коректно. Ако някой иска да обсъжда направата на 3D рутер, 3D принтер, 3D коледна елхичка, нека да отвори съответната тема - тука заприлича на Ноев ковчег.
3. Вероятно пак прекалих с лютите чушки, но нека темата не продължава и през 2013 да е клуб на елитарни CNC капацитети - свалете малко гарда!
angelfilev - специалист
wall написа:
Момчета, простете, ако съм обидил някого - просто ми дойде в повече и изпуснах малко пара ...
Но продължавам да твърдя, че по същество съм прав:
1. Форумът е част от портал НАПРАВИ САМ и това предполага, че основните ползватели са хора с минимални познания по темата, но са МЕРАКЛИИ! На техните въпроси, колкото и да са наивни, е редно да се отговаря простичко, на разбираем език - това тук не го наблюдавам. Аз имам сериозни познания в една съвсем различна от тази област и винаги, когато ме помолят за съвет, помагам търпеливо, с нагледни примери и достъпен за човека език. Да демонстрираш превъзходство наистина е комплексарщина.
2. Темата е CNC МАШИНА ГРАВЬОР, а 99% от постовете са много нависоко и малко встрани от темата - не е коректно. Ако някой иска да обсъжда направата на 3D рутер, 3D принтер, 3D коледна елхичка, нека да отвори съответната тема - тука заприлича на Ноев ковчег.
3. Вероятно пак прекалих с лютите чушки, но нека темата не продължава и през 2013 да е клуб на елитарни CNC капацитети - свалете малко гарда!
Карай по същество, т.е. дай пример да видим как е по руските форуми.
Струва ми се, че нещо не ти е ясно. 3D рутер е точно машина за гравиране, точно каквато е темата и в някои случаи може да работи и в 2D или 2,5D режим.
Аз лично нямам впечатление да се пренебрегват въпроси, дори и наивни. От друга страна не съм привърженик да се толерира откровен мързел, какъвто съм наблюдавал в други теми.
Най-простото сега е да повториш въпросите, които смяташ, че са пренебрегнати. Що се отнася до онези, които не разбираш, те очевидно не те засягат на настоящия етап.
alien - специалист
вярно е че основния контингент е комплексари, когато реших да пиша преди време и аз не го знаех за което съжалявах после и спрях, но не съм съгласен че демонстрацията е на високото ниво, даже напротив, избиват се комплекси с ниско ниво, което е много жалко...

колкото до отклоненията в различни насоки - неизбежно е, от всяка една машина може да се черпи информация, много общо има, и ако наистина си мераклия това ти е добре дошло, защото "мерак" и търсене на "готова сдъвкана и изплюта информация" която само да се изкопира взаимно се изключват

така че когато задаваш въпрос това може да се уточни - начинаещ съм, търся да изкопирам, искам сам да го направя, интересува ме как работи... правилния отговор ще получиш само при правилно зададен въпрос
btt - специалист
Здравейте,
имам проблем с моята машина или по-скоро с компютъра.

Когато пусна ЦНЦ-то да работи и включа фрезата му и прахосмукачката-клавиатурата и мишката спират да работят. И двете са на USB.

Когато спра прахосмукачката и фрезата-мишката тръгва, но клавиатурата трябва да я изключа и включа.

Имате ли идея как мога да го оправя? Стартирам ли програма и нямам контрол.

Опитах да включа фрезата в друг контакт, но цялата система е в гаража ми и там имам точно 3 контакта и всичките са включени в 1 кутия.

Всякакви идей ще са ми от полза. Благодаря ви!
angelfilev - специалист
btt написа:
Здравейте,
имам проблем с моята машина или по-скоро с компютъра.

Когато пусна ЦНЦ-то да работи и включа фрезата му и прахосмукачката-клавиатурата и мишката спират да работят. И двете са на USB.

Когато спра прахосмукачката и фрезата-мишката тръгва, но клавиатурата трябва да я изключа и включа.

Имате ли идея как мога да го оправя? Стартирам ли програма и нямам контрол.

Опитах да включа фрезата в друг контакт, но цялата система е в гаража ми и там имам точно 3 контакта и всичките са включени в 1 кутия.

Всякакви идей ще са ми от полза. Благодаря ви!
Какво става, ако включиш само фразата, или само прахосмукачката?
Опитай да ги заземиш. Ако няма резултат трябва да се мисли за филтри по захранването и екраниране.
bdimov - специалист
Към колегата със забиващите клавиатура и мишка. До преди 2-3 дни нямах проблеми с моята машинка или по-точно докато тя си работеше, а аз почиствах с прахосмукачка. Обаче изведнъж се получи следния ефект:
Докато машината работи и аз пусна прахосмукачката започнаха да се изменят координатите на Х-оста. Това го прави само в едната посока ( движение към мотора ), и ефекта се забелязва по това че все едно на всеки 2-3 импулса ( стъпки ) към мотора , електрониката си наслагване по още 1-2 от нея. Преместих прахо-то на друг контакт и засега се нормализираха нещата но ще търся тези дни откъде идва проблема. Лично аз преполагам че двигателя на прахосмукачката ( по-точно четките ) са отишли, има кръгов огън и това прави високочестотни смущения, които контролера по някакъв начин ги засича като импулси. Интересното е че не бърка всички оси а само Х-са. Уж съм екранирал почти всичко но.... :?

Мога ли да използвам темата и този ми пост да се обърна към всички колеги имащи CNC-та. Незнам дали този ми върпос е за темата но нека да си "сверим часовниците" ( ако искате разбира се ). Става дума за това кой колко и на какво взима за услуги с CNC ( дали на час или на линеен метър и т.н. ). Това го питам, защото досега с фрезата ми си правя крайни продукти, които се опитвам да продавам и там ценообразуването го правя на съвсем друг принцип. Обаче когато дойде някой и каже "ето ти тази заготовка, направи ми от нея еди какво си" нещата се променят. И другото което е важно според мен. В тези цени включвате ли ( и ако е да, то какво взимате и за това ) предварителната софтуерна подготовка, защото не е все едно дали някой ще ти даде готов G-код, дали ще е чертеж на AutoCad ( или нещо от сорта ) , дали ще е скица на лист хартия или "ето ти майсторе тая дъска, изрежи ми е 2 педи широка и 4 педи дълга и....аааа да да има тук и тук по едно Р-че и тук да е малко вдлъбнато" :lol: :lol:
На две места съм питал и ми отговориха идентично > 25 лева на час, което колкото и да дава някаква представа толкова и не дава. Казвам го това, защото в едната фирма рутера може да реже с 2 метра в минута, в другата да реже с 1 метър. Тогава, какво правим :? Спекулации винаги може да има :| Отивам примерно като клиент, господата с рутера нямат работа и за да си хванат надника ми казват 25 лева на час, пускат ми детайла на 40см./мин. въпреки че реално той може да се обработва и на 2м./мин и..... отиде та се невидя :lol:
MrMurdjo - майстор
На мен ми се случи преди два дни да изтърве височината на работа. За пръв път го направи. И малко преди идващите звуци откъм шпиндела (Спарки-то) да ме светнат, че имам заминали четки. Предполагам обилното искрене е ошашкало електрониката за момент.

bdimov
И аз съм опрял до проблема с цените, и също така не е много ясно кой как ги определя. За гравиране най-добре е на площ. За други операции - или на час или на метраж, ама не е много ясно.
За подготовката следва да се поиска нещо отделно и еднократно. Пак зависи от сложността и от изходната точка. Дори и от аутокадски чертеж, пак има работа да програмираш операциите и да им измислиш режимите и последователността.
Обаче май трябва отделна тема по този въпрос, която подозирам, ще предизвика възмущение. Както едно време на младини ме учеха, че да се искат пари за работа е много срамно нещо :)
4i4kotrevi4ko - специалист
MrMurdjo написа:
И малко преди идващите звуци откъм шпиндела (Спарки-то) да ме светнат, че имам заминали четки.
Значи както предположих на себе си, че няма да се мине без фарадееви кафези за компютъра, моторите и съпътстващите управления. Просто клетките (мрежите) трябва да ги направим така, че да блокират и променливите ел. полета ... Иначе ще ни трябва и безчетков шпиндел. Въпросът е на каква цена и къде в нашенско :)
STEPER - специалист
Колеги,
Практиката показва,че трябва да се чете форума.
Обърнал ли е някой внимание,чесамо преди една страница колегата Filomatis спомена за такъв проблем и как го е решил.
А именно - сложете по един ФЕРИТЕН ПРЪСТЕН на кабелите на отделните устройства и мисля,че ще получите положителен резултат.
Аз не съм имал такива проблеми но при мен фабрично са поставени такива пръстени на USB кабела на
мишката,клавиатурата,монитора и на захранващия кабел на лаптопа.Освен това поставих
и от самото начало подобни пръстени и на останалите устройства.Може да не е било необходимо но и не ми пречат в работата :wink:
Поздрави

Прикачен файл

Феритен пръстен за кабел.jpg
Феритен пръстен за кабел.jpg (15.71 KиБ) Видяна 3759 пъти
btt - специалист
Прочетох за проблема на колегата на предишната страница, но той е с плазмено рязане и едно от решенията му е да сложи усб мишка и реших, че моят случай е различен.

Откъде мога да купя такива пръстени в кутийка с щипки, защото гугъл показва само кръгли, а тях няма как да ги прекарам през кабела?

Идеята да погледна и четките на прахосмукачката ми допада, защото е на 100 години. :)

Четките на моят фрезер- Крес също искрят малко, но смятах че това е нормално- не го претоварвам и е нов- хм.

Относно цените- допреди година най-евтиното, което бях намерил беше:
1лв на метър( 2 паса правят 2 метра)+10 лв на плоча(тези пари са за наместването на плочата и т.н.) +10лв на файл( тях не ги плащах, защото сам си правех файловете)

Но цените скочиха малко, а следващия път двойно и ми излезе по на сметка да си направя цнц машина и да си режа сам каквото пожелая.
Сега след като имам машина и работя на нея тези цени ми се виждат нормални. И все пак по-добре аз да си правя нещата и аз да прибирам парите, а не да ги давам на други. :)

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: