Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
klomo - специалист
Ако някой забелеши контурнич трион да сшърка на лични, че да не го отнесе друг :-D
dobrev - специалист
klomo написа:
Ако някой забелеши контурнич трион да сшърка на лични, че да не го отнесе друг :-D
?????????? :?:
MrMurdjo - майстор
И аз така :?:

Тия дни пробвах новата конструкция с винт 14х4 и закачен на едната ос (най-дългата) мотор. Стигнах 3 м/мин и може още да се вдигне. Доволен съм от резултата след доста дълго време бъхтене и конструиране. Направих своя версия на двойна гайка (полиамидна) с обиране на луфта. Ще пусна снимка, когато не забравя да взема фотоапарата :)
edemy2001 - специалист
С извинение, че е офтопик, но целта ми е проблемите ми с фирма Сириус гр. Дряново да станат достояние на повече заинтересовани хора и да не се опарят и те, а знам че доста от вас купуват от там! На този линк можете да видите за какво става дума:
viewtopic.php?f=18&t=41414&p=490461#p490461
toni188 - напреднал
Искам да помоля хората, които са си направили тефлонови гайки за водещите винтове, какви са им впечатленията? Имат ли луфтове? Искам да си направя една такава от полиамид, но не знам колко време ще изкара, а машината е малка фреза за метал. Самата гайка ще се ползва на единия ход на кръстата маса.
MrMurdjo - майстор
Всъщност тефлонът е грешният материал за тази цел, а полиамидът е верният. Жилав и устойчив на триене и износване. Тефлонът може и да е хлъзгав, но е мек. Има полиамид с добавен молибденов сулфид, като суха смазка - сиво-чер на цвят. Новите гайки на моята "Пепеляшка" са от такъв, но още са твърде свежи да кажа за резултат. Старите, от бял полиамид, върху съвсем стандартни шпилки М14х2 и с доста груби стени на резбата, въпреки усилията ми да ги шлайфам малко, изкараха година при доста интензивна работа напред-назад. Например един барелеф с размер 10х12 см натрупва към 80 метра километраж.
Независимо от всичко, най-правилният подход според мен е да се направи конструкция с възможност за обиране на луфта. И бронзова гайка да е, пак се износва и има нужда от това. Било с две гайки една до друга с възможност едната да се притяга леко чрез някакъв винт, било сцепена конструкция също с възможност за натягане.
Ако фрезата не е цифровизирана, и повечко натяг е приемлив. При задвижването с мотори, особено стъпкови, трябва доста фин реглаж, хем да няма луфт, хем да не отнема излишна мощност и въртящ момент от мотора.
С какъв профил на резбата са винтовете? Предполагам трапецовидни. И от какъв материал е оригиналната гайка, ако я има?
toni188 - напреднал
Профила на винта е по-скоро правоъгълен със стъпка 4мм. Най лесно е да си взема една СВД, но мисля поне да пробвам с по-евтиния вариант. Едно парче полиамид за гайка е 6-7 лева. Там откъдето купувам материалите видях, че освен белия полиамид имат и един черникъв, предполагам е този полиамид с добавен молибденов сулфид. Винта се движи ръчно, а оригиналната гайка е супер гадна от чугун и е с резба около 2см и за една година не толкова интензивна работа се получи луфт от почти 1мм. Тази гайка мисля да е около 7 см и предполагам няма да изникне луфт скоро от износване.
MrMurdjo - майстор
Всичко зависи от това колко точно ще бъде изработена резбата на гайката. Помисли дали не може да се направят две гайки по 8-10 мм, но да може да се регулира разстоянието помежду им. Гаранция, че ще работи точно подаването. Зависи от конструкцията и наличното място. Може да се ползва и пружина за автоматичен преднатяг. Зависи какви усилия се предават по винта.
Напиши anti backlash nut в Гугъл и ще ти се отворят много теми и снимки на различни разновидности. За черпене на идеи.
MrMurdjo - майстор
Ето моята собствена конструкция. Правена е с оглед на възможностите ми да изработя почти всичко самостоятелно, иначе разновидности бол и може да бъде много по компактно и елегантно. Двете тела са от ацетал, вътре в тях има вложки от полиамид, които са същинските гайки. Могат да се заменят лесно при износване. С винтовете се регулира дистанцията между двете така, че да няма луфт, но да няма и прекалено голямо триене в стените на ходовия винт.
Изображение
Изображение
dobrev - специалист
Въпрос към тези с повече опит: От къде могат да се купят различни фрезери за цанга Ф4,6 и 8 мм??? На първо време търся по-евтини за различни проби.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: