Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
MrMurdjo - майстор
Няма нужда да се изобретява отново велосипед.
http://sparky.eu/bg/powertools/multifun ... nders.html
Тези с алуминиев корпус на лагерите вършат много добра работа, имат си и цанги. 710СЕ би трябвало да е и с електроника за поддържане на постоянни обороти. При дългити шийки вретеното е на два лагера самостоятелно и тези на мотора не са под товар при работа. Новият модел с пластмасова шийка ми се струва ненадежден.
Аз вече две години ползвам МК550Е, само от време на време сменям лагери и четки. И двете неща не са скъпи хич. Единствено трябва някой стругар да направи скоба (приспособление с болт) за изваждане на цанговия патронник от вала без удряне за да не се покриви.
Може да се ползва и оберфреза след като се поразголи, мощни са, но минималните им обороти са сравнително високи. Зависи какво ще се обработва, понякога трябват по-ниски обороти, но пък там нямат добра мощност, освен ако не са с т.н. константна електроника (СЕ). Моята също е слаба в ниските обороти, но като цяло е евтино решение.
tsenkov - специалист
Goshi написа:
Айде да внеса малко нови идеи ... или поне надявам се да са нови, защото темата ми е прекалено голяма за да я изчета. Съжалявам предварително ако са дискутирани вече.

1. Може ли за шпиндел да се използва мотор от ъглошлайф(флекс) ? Там със сигурност има мощност и обороти, а цените на един флекс средна хубост не са толкова високи, колкото шпинделите, които чета че са по няколко стотин лева. Някой има ли идея какво всъщност слагат там и дали ще е приложимо - на пръв поглед пречките биха могли да бъдат биене, загряване, невъзможност да се монтират цанги.

2. Какво мислите за идеята по осите Х и У вместо да се използва схемата винт в средата и 2 кръгли направляващи от страни да се използват 3 (а защо не и повече) винта, всеки задвижван от отделен стъпков мотор. Съответните намотки на моторите от една ос са свързани паралелно и се управляват все едно са един - управлението не би се различавало освен очевидно с увеличения ток.
Моторите естествено е задължително да са еднакви, или поне с еднакво свързване и брой стъпки за оборот.
Ползите, които виждам са първо, че първо се намаляват разни сили от усукване от тежестта на несиметричен детайл или от натиск на работния инструмент върху едната страна на оста; второ - по-подходящо е за малки евтини любителски самоделки, защото ще могат да се вкарат в употреба евтини изостанали по-маломощни стъпкови моторчета, които иначе не биха имали приложение.
Не знам обаче дали няма да се получи "затягане" а от там и пропускане на стъпки ако все пак единия мотор сработва по-бързо и натяга цялата ос, така че другите мотори да не могат да завъртят.

Извинете ме ако тези идеи са от сферата на фантастиката, но не съм особено вещ в тази материя, а и за момента не съм се хванал нищо да сглобявам, още съм на ниво разучаване и умуване.
Колега, ясно че си в началото на приключението ЦНЦ рутер. Ще се опитам да отговоря на въпросите ти,защото съм минал по твоя път. 1. Преработката на ъглошлаиф в рутер е трудна, да не кажа невъзможна задача, а и цената на преработката ще надхвърли очакваната икономия... 2. Използването на няколко двигателя за задвижване на една ос се използва, но крие доста рискове.Евентуално изпускане на стъпка води до заклинване,губене на позиция итн.Заклинване се получава и при задвижване със серво мотори с енкодер, така че лично мнение не е за препоръчване. 3.Наи напред си изясни какво искаш да направиш,какво можеш да си направиш сам и какво трябва да закупиш. И наи-важното-каква сума можеш да отделиш за целта. Всяко удоволствие си има цена и знаеш приказката за триците и маимуните. Питаи, ще ти помагаме.
Демек ще си вкарам таралеж в гащите с опити с повече двигатели на една ос. За момента търся стъпкови двигателчета и умувам някакъв евтин вариант, защото цените на новите не ми харесват изобщо. Стремя се към възможно най-ниска цена за фрезата, като смятам да я ползвам предимно за фрезоване на печатни платки и от време на време за рязане на разпенено ПВЦ и плексиглас - тоест не ми е нужна кой знае каква мощност и точност.
MrMurdjo - майстор
Ще останеш много изненадан каква точност се изисква за печатните платки. А плексигласът е един от най-капризните за обработка материали - там трябва хем режеща мощност, хем скорост и усилието върху инструмента хич не е малко. Малко да не си в нужния режим, върху него започва да нараства лавинообразно топка от разстопен и след това втвърден материал.
Така и не можах да си намеря тук подходящи стъпкови мотори на цена, която ми харесва. Познат ще ми вкара от чужбина HY200-2240-0460 1.8 градуса/стъпка 4.6 ампера ток 1.3 Nm въртящ момент при 1000 стъпки/секунда. Може би ще са малко изхвърляне за това което съм замислил, но ще бъдат подходящи ако реша да правя нещо по-сериозно. Идват ми на цена около 20-25 лева (моторите са втора употреба) с транспорта до София - за тези пари не можах тук да намеря нещо ставащо.

П.С. Ще се купуват след около 2 седмици, така че някой ако иска да свирка.
edesign - специалист
1.3 Nm само за режещ плотер на хартия или някакъв макет могат да работят,а за обработка на пластмаса камо ли нещо по-твърдо забрави.
Добре де, а колко трябва да са мощни? До колкото чета от интернет по разни форуми, че едва ли не и такива от принтер вършат работа за дребни неща
MrMurdjo - майстор
Такива декларативни мнения "това не става", без аргументация, най не ги обичам.
Моторите обикновено им дават задържащия въртящ момент, т.е. въртящия момент нужен да завърти статичен мотор под напрежение. С нарастването на оборотите, въртящият момент пада.
Ако цитираните данни от колегата са достоверни, то този въртящ момент е при 1000 оборота, което е доста висока скорост за стъпков мотор.
Моят рутер се справя съвсем задоволително във формат А3 на работното поле с мотори, чиито задържащ въртящ момент е 0.72 Нм и максимално 600-620 оборота преди въртящият момент да стане критично малък.
Ако се използва редуцираща предавка, то въртящият момент може да стане и по-голям. Зависи от избрания начин на задвижване и търсената скорост на бърз ход.
Цитираните данни са от графиката, която производителя дава. Сега нямам линк да покажа, но макс въртящ момент беше при 600 стъпки - 1.4 Nm, докъм 1000 пада до 1.3 и после вече се срива. Само, че обръщам внимание, че става въпрос за стъпки за секунда, а не за обороти.
MrMurdjo - майстор
Опа! Видях, че е стъпки в секунда, пък после се отплеснах.
Значи 5 оборота в секунда х 60 = 300 об/мин

П.П. Оправих си грешната аритметика, че да не ми се смеят и кокошките :-D
Последна промяна от MrMurdjo на пет мар 22, 2013 7:51 pm, променено общо 1 път.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: