Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
STEPER - специалист
4i4kotrevi4ko написа:
http://www.youtube.com/watch?v=K89m7fdd2xs
http://www.youtube.com/watch?v=9skopcbhurU

При непровеждаща ел. ток суровина може да се сложи пробник със сензор за натиск.
Не очаквах да видя филмчета,защото на тях сме се нагледали доста пък и
Auto Tool Zero отдавна го имаме по машините си и по същество няма отношение по въпроса.
А метода на дигитализация на детайла във вторият филм
е направено със специализиран софтуер - Stirling's probing routine software for Mach3 -
както утвърждава автора,и който не се намира лесно.
Ако имаш желание може да го споделиш този софтуер с колегите от форума.
Поздрави
4i4kotrevi4ko - специалист
mach3 по принцип си има магьосник за генериране на код
и по принцип не всички използват mach3
STEPER - специалист
4i4kotrevi4ko написа:
mach3 по принцип си има магьосник за генериране на код
и по принцип не всички използват mach3
В това съм съгласен,че извън форума не всички използват Mach-а,но тук ние го използваме за да движим рутерите си.
За това ще парафразирам въпроса си.
Ти пишеш,че обхождаш готов продукт, с което правиш шаблон/копие. Oтделно така копираш движенията като код, след което ги редактираш доста бързо и така получаваш готов цифровизиран чертеж.
Именно обясни как правиш това?
Начина е интерсен и за останалите от аудиторията.
И освен това - В какво се състои ръчната изработка на даден елемент без да използваш PC-то и CAM програма?
За ръчната изработка, преди да сглобя рутера, използвах една обикновена колонна бормашина с подвижна маса и регулиране на височината. Сега е същото - само пускам шпиндела и въртя :)

Сега за обхождането - пускам в режим "запис" и въртя с ръчките. Направил съм си подобен на този пробник:
http://www.buildyourtools.com/forums/in ... =viewtopic

Данните след това ги дообработвам на CATIA, като първо ги конвертирам с autocad до iges. Макар, че не е проблем да заредиш слоевете като 2D чертежи и да генерираш нърбса, тамън се вижда разликата в качеството между катята и останалите приложения :)

По принцип имам машина за такива програми (gpu fea), та мислех скоро да тествам някой image-to-3d конвертор (дето предварително прекарваш един лазер през продукта, от различни гледни точки).
STEPER - специалист
4i4kotrevi4ko написа:
За ръчната изработка, преди да сглобя рутера, .................
По принцип имам машина за такива програми (gpu fea), ....................
ММда.Ясно.
Навярно ти се занимаваш и професионално с това тъй като до колкото знам CATIA е една от
най добрите системи за проектиране на промишлен дизайн и се използва в Боинг,Еарбус, БМВ и др.такива
гиганти.
Сподели какво имаш пред вид "имам машина за такива програми (gpu fea)" и няколко снимки на рутера може ли
да пуснеш?
Поздрави
Ами, няколко конвертирани до firegl ati-та на едно msi дъно, за компютърен анализ на крайните елементи. Тъй като разработвам в свободното си време окачвания за велосипеди (за момента за собствено ползване), имам нужда от такъв. Иначе много скъпо излиза да чупя всеки път частите :) Скъпа е и самата катя, но мъни фор хър :)

А снимки ще пусна, като завършим втората версия (1200x1200x500), първата ритна камбаната от токов удар :)
bdimov - специалист
Здравейте,
Искам да чуя мнението на колегите тук дали 10мм. гитенакс ще е подходящ за изграждането на малък рутер с работна маса от рода на 60х70см. От гитенакс мисля да си изработя повечето детайли ( плот, портал и т.н. ). Насочил съм се към гитенакса, защото е достатъчно евтин, мисля че е достатъчно здрав, а и не на последно място мога да си го режа сам на другия ми рутер.
MrMurdjo - майстор
Само да отбележа, че се пише гЕтИнакс.
Точно гетинакс ли имаш предвид или нещо подобно? Аз имам известен опит в използването на един строителен облицовъчен материал - HPL (High Pressure Laminate). Представлява плоскости от бакелитова смола, а за пълнеж има слоеве хартия - както и гетинакса, но има и някакъв прахов пълнеж също. Различните марки имат различна твърдост следствие на това. У нас обикновено е турско производство. На лицето обикновено има пресован или лист естествен фурнир, или някакво декоративно покритие. Вземам парчета от една фирма, която се занимава с облицовки. Има 6, 8, 10 и 13 мм дебелини. Ако влезеш в тоалетна на бензиностанция ОМВ - преградките са от такъв. Доста е тежък като относително тегло, но е здрав механично. По сегашния ми рутер има доста детайли от него, че и по новия, докато един ден станат алуминиеви. Доста се съпротивлява на рязане и пробиване, яде фрезерите, особено ако не се подбере добър режим и прегряват. Държи и резба, но по направление на слоевете (успоредно на плоскостта) има тенденция да се цепи при напън, например ако се ползват рапиди и самонарезни винтове. При предварително нарязана резба е по-добре. Напречно е много устойчив. Има склонност да измята, ако се нагрее или стои дълго време на слънце.
Като цяло става, малко по-тежичка ще е конструкцията. От 10 и 13 мм си правя черупки за лагерите.
Ето това е правено от този материал и има леко изпъкнала повърхност, при което се виждат вътрешните слоеве.
Изображение

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: