MrMurdjo написа:Говорим за HPL, виж по-горе. Прилича на текстолит, но не е с текстил, а хартия и прахов пълнител в смолата.Не съм съгласен с теб. При обработка на алуминии си иска смазване. Тая тема сме я обсъждали с теб преди време.От практическия опит които имам съм установил че алуминии около10мм се обработва лесно и на сухо, но по дебелия винаги си иска смазка.А това е и логично.Ние по принцип работим листов алуминии, които се получава чрез многократно валцоване на изходния лист,при което от двете страни на листа има уякчени зони с дебелина2-3-4мм. Те се обработват лесно,проблема е средната зона в която е мекия алуминии.Там се получава залепването за режещия инструмент.Аз преди всеки отвор или резба топя режещия инструмент в каквото имам масло-двигателно,хидравлично.... Последния път от 50 детаила с по 3 отвора с резба М10х1 нямах никакъв брак.Един детаил ми струва 3,00лв. Маслото се слага не за охлаждане а за да предотврати залепването на стружката.
Алуминий аз лично повече от 0.5 мм на пас и повече от 400 мм/мин не мога да обработвам. Трябват по-ниски обороти, а т.н. мой "шпиндел" няма сила там, нито електронно поддържане на зададените такива. Малко по-бавно, но правя детайли за новия рутер от алуминий. Вземам го от "А. Стоилов" - 6061, 6082 или 2017. Също и екструдирани стандартни профили, при които не е ясно какъв е съставът на материала. Някои завличат доста по-видимо и е ясно, че е по-мек. Пак със спирален фрезер - с един ръб и дълбока спирала. Обработвам го на сухо, ако ползвам спрей за рязане, стружките имат тенденция да се слепват и не отлитат.
Това е същият 3D модел, с използване на 2017 и шлайфан и полиран (донякъде) след това.
erolchy написа:Здравейте искам да направя едно запитване дали някой знае каква са цените на плексиглас 20мм и цените на алуминиевите профили които ползате за фрезите и естествено и от къде мога да си ги закупя.Днес съм много активен..... Колега, откажи се от плексигласа. Сигурен съм че ще ти излезе по скъпо от алуминия,да не говорим за проблемите с обработката. Много лесно се цепи от вътрешни напрежения.За малки машини ползвам 5мм стомана а за по големите 14мм алуминии. стават много стабилни. Профили купувам от една пловдивска фирма цените са по-добри от bosh rehtorn. Но внимаваи какво купуваш, дали съответствува на направляващите които купуваш,защото не са взаимо заменяеми.
Живея в София.