Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
tsenkov - специалист
MrMurdjo написа:
Говорим за HPL, виж по-горе. Прилича на текстолит, но не е с текстил, а хартия и прахов пълнител в смолата.
Алуминий аз лично повече от 0.5 мм на пас и повече от 400 мм/мин не мога да обработвам. Трябват по-ниски обороти, а т.н. мой "шпиндел" няма сила там, нито електронно поддържане на зададените такива. Малко по-бавно, но правя детайли за новия рутер от алуминий. Вземам го от "А. Стоилов" - 6061, 6082 или 2017. Също и екструдирани стандартни профили, при които не е ясно какъв е съставът на материала. Някои завличат доста по-видимо и е ясно, че е по-мек. Пак със спирален фрезер - с един ръб и дълбока спирала. Обработвам го на сухо, ако ползвам спрей за рязане, стружките имат тенденция да се слепват и не отлитат.
Това е същият 3D модел, с използване на 2017 и шлайфан и полиран (донякъде) след това.
Изображение
Не съм съгласен с теб. При обработка на алуминии си иска смазване. Тая тема сме я обсъждали с теб преди време.От практическия опит които имам съм установил че алуминии около10мм се обработва лесно и на сухо, но по дебелия винаги си иска смазка.А това е и логично.Ние по принцип работим листов алуминии, които се получава чрез многократно валцоване на изходния лист,при което от двете страни на листа има уякчени зони с дебелина2-3-4мм. Те се обработват лесно,проблема е средната зона в която е мекия алуминии.Там се получава залепването за режещия инструмент.Аз преди всеки отвор или резба топя режещия инструмент в каквото имам масло-двигателно,хидравлично.... Последния път от 50 детаила с по 3 отвора с резба М10х1 нямах никакъв брак.Един детаил ми струва 3,00лв. Маслото се слага не за охлаждане а за да предотврати залепването на стружката.
tsenkov - специалист
erolchy написа:
Здравейте искам да направя едно запитване дали някой знае каква са цените на плексиглас 20мм и цените на алуминиевите профили които ползате за фрезите и естествено и от къде мога да си ги закупя.
Живея в София. :)
Днес съм много активен..... Колега, откажи се от плексигласа. Сигурен съм че ще ти излезе по скъпо от алуминия,да не говорим за проблемите с обработката. Много лесно се цепи от вътрешни напрежения.За малки машини ползвам 5мм стомана а за по големите 14мм алуминии. стават много стабилни. Профили купувам от една пловдивска фирма цените са по-добри от bosh rehtorn. Но внимаваи какво купуваш, дали съответствува на направляващите които купуваш,защото не са взаимо заменяеми.
erolchy - специалист
tsenkov написа:
Днес съм много активен..... Колега, откажи се от плексигласа. Сигурен съм че ще ти излезе по скъпо от алуминия,да не говорим за проблемите с обработката. Много лесно се цепи от вътрешни напрежения.За малки машини ползвам 5мм стомана а за по големите 14мм алуминии. стават много стабилни. Профили купувам от една пловдивска фирма цените са по-добри от bosh rehtorn. Но внимаваи какво купуваш, дали съответствува на направляващите които купуваш,защото не са взаимо заменяеми.
Аз в момента си намерих гетинакс, на добра цена. Той има значително по добри механични свойства и е по лек от плексигласа, ако може да ми кажете името на фирмата, а относно съответстието ще го мисля в момента я разработвам, единственото което имам сега е управлението с моторите. От тук си го поръчах http://www.aliexpress.com/item/3-Axis-N ... 02436.html
Цените са добри в този сайт. :)
MrMurdjo - майстор
tsenkov написа:

Не съм съгласен с теб. При обработка на алуминии си иска смазване. .....
О, аз не твърдя обратното. Просто споделям как най-добре се получава при мен при спецификата на рутера и възможностите, с които разполагам.
Мен ако питаш, ако плоският детайл мога да го закрепя в някаква ваничка и да го залея целия с течност, най-добре ще се получи :). Виждал съм го на клип да се прилага на индустриална CNC фреза.
За да има ефект от употребата на масло, то трябва да е доста обилно, за да не се струпват стружките на бучки. При мен няма как да е обилно, а с малко количество само влошавам нещата. Затова залагам на силно изсмукване и фрезер, който прави едра стружка и я изхвърля.
Проблемът наистина е, когато се влезе на по-дълбоко. Увлечена и претрита стружка направо се заварява за инструмента. Винаги, когато мога, гледам да работя до средата и после да обърна заготовката. Стигнах до 18 мм дебелина, но си е мъка. Надявам се с новата да е по-леко, но там ще трябва задължително друг шпиндел.
tsenkov - специалист
MrMurdjo написа:
tsenkov написа:

Не съм съгласен с теб. При обработка на алуминии си иска смазване. .....
О, аз не твърдя обратното. Просто споделям как най-добре се получава при мен при спецификата на рутера и възможностите, с които разполагам.
Мен ако питаш, ако плоският детайл мога да го закрепя в някаква ваничка и да го залея целия с течност, най-добре ще се получи :). Виждал съм го на клип да се прилага на индустриална CNC фреза.
За да има ефект от употребата на масло, то трябва да е доста обилно, за да не се струпват стружките на бучки. При мен няма как да е обилно, а с малко количество само влошавам нещата. Затова залагам на силно изсмукване и фрезер, който прави едра стружка и я изхвърля.
Проблемът наистина е, когато се влезе на по-дълбоко. Увлечена и претрита стружка направо се заварява за инструмента. Винаги, когато мога, гледам да работя до средата и после да обърна заготовката. Стигнах до 18 мм дебелина, но си е мъка. Надявам се с новата да е по-леко, но там ще трябва задължително друг шпиндел.
Знаеш че съм по-добър в изработването на рутери, а не в работата с тях.Необходимо е да се поддържа непрекъснат филм върху фрезера,може и малко , но на често.
tsenkov - специалист
Аз в момента си намерих гетинакс, на добра цена. Той има значително по добри механични свойства и е по лек от плексигласа, ако може да ми кажете името на фирмата, а относно съответстието ще го мисля в момента я разработвам, единственото което имам сега е управлението с моторите. От тук си го поръчах http://www.aliexpress.com/item/3-Axis-N ... 02436.html
Цените са добри в този сайт. :)[/quote]
Платката е добра за първи и не претенциозни цели. Тръгва веднага.Трябва да направиш като мен груба грешка при свързване на двигателите за да изгори.Не очакваи високи скорости повече от700мм/мин няма да получиш.Сега получих нови платки-от червените и тия дни ще експериментирам с тях.Би трябвало да са по добри. На предната страница имам качени снимки на моита играчка виж какво съм писал.
erolchy - специалист
tsenkov написа:
Платката е добра за първи и не претенциозни цели. Тръгва веднага.Трябва да направиш като мен груба грешка при свързване на двигателите за да изгори.Не очакваи високи скорости повече от700мм/мин няма да получиш.Сега получих нови платки-от червените и тия дни ще експериментирам с тях.Би трябвало да са по добри. На предната страница имам качени снимки на моита играчка виж какво съм писал.
Нямам голям бюджет и за това гледам от което мога да спестя иначе имам един контролер на фесто чисто нов който е на 6А и е от скъпите но е само един и нямам какво да го правя ако някой има интерес може да измислим нещо.
До колкото за работа с алуминий виждам че имаш проблем там има малко тънкости, ако е за по дъмбоки отвори бри избора на фрезата трябва наклона на винтовата линия да е по малук както и предният ъгъл следователно, и за по добро отвеждане на стружки може и въздух вместо мот, само че се иска по голямо налягане, виждам че и наслойка се получава, за да се избегне това трябва да потбереш по добър режим на рязане. Иначе ако е само за отвори постави свредло за дълбоки отвори.

И един въпрос към всички.
Какви програми ползвате за генериране на G-код използвате, или го пишете ?
bdimov - специалист
Аз поне за последната година и малко отгоре откакто имам рутер освен с CamBam с нищо друго не работя за G-код. Засега съм доволен, нещата стават без проблем ( казвам засега, защото още не ми се е налагало да правя истинско 3Д, а колегите май бяха казали че за 3Д-то нещо била не много наред ).
MrMurdjo - майстор
Стават нещата и в 3D. Все пак това е продукт в процес на разработка и се появяват бръмбари. Но макар и да не е така красив на потребителски интерфейс, заложените в него примитиви - базови операции - позволяват с малко повече фантазия да се комбинират в доста сложни последователни действия. С трансформационните матрици на обектите и на самите машинни операции могат да се направят доста неща, които в другите продукти, ако ги няма вградени като едно цяло, няма и как да се направят. За нормалните (2.5D) операции е много добър. Последната бета - rc9 има доста допълнения, но разни неща за изглаждане и аз се старая активно да давам обратна информация на автора в техния форум.

erolchy,
за колегата tsenkov мисля няма много тайни в металообработването. Аз съм този, който се учи, защото преди това въобще не съм имал допир. Освен да гледам отстрани как някой стругар или фрезист работи :-D
4i4kotrevi4ko - специалист
erolchy написа:
И един въпрос към всички.
Какви програми ползвате за генериране на G-код използвате, или го пишете ?
Тези с вградена функция, или тези поддържащи скриптова система - например като Sketchup.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: