• 1
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 154
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
ba6ticata - специалист
Благодаря за съвета,но с дърво няма да се справя,особено при мисълта,че трябва да са еднакви по тежест за да има баланс.Ще започна с PVC и дължина 1.2м.,а пък впоследствие може би ще я увелича.В моя район скороста на вятъра не е голяма,но пък е поне двеста дни в годината.От петнадесет години съм собсвеник на това място, но рядко има силни или ураганни ветрове.
Благодаря и на mObbiN за съвета.
edemy2001 - специалист
ba6ticata написа:
Благодаря за съвета,но с дърво няма да се справя,особено при мисълта,че трябва да са еднакви по тежест за да има баланс.Ще започна с PVC и дължина 1.2м.,а пък впоследствие може би ще я увелича.В моя район скороста на вятъра не е голяма,но пък е поне двеста дни в годината.От петнадесет години съм собсвеник на това място, но рядко има силни или ураганни ветрове.
Благодаря и на mObbiN за съвета.
Хубаво е да имаш постоянен, макар и не силен вятър, а на ураганните ветрове не трябва да се разчита. Дори съм взел едно лично решение... Следя редовно прогнозите за ветровете и когато се очакват такива над 12 м/сек, да си свалям мачтата с генератора.
Ето един добър сайт http://sinoptik.bg/sofia-bulgaria-100727011?auto с прогнози за времето и ветровете съответно.
А, то иначе и PVC лопатите също трябва да се балансират.
mObbiN - специалист
Ако ги правиш от пвц използвай оранжеви тръби без бяла сърцевина здрави са и издържат,монтирай ги здраво със широки шайби но първо реши какво ще правиш с магнитите.Ако го оставиш 300вт ще минеш с ф160 но за 700,1000 ще ти трябва ф400 .Задължително трябва да се балансират и да се изпилят ръбовете.
borisovqvor - напреднал
ba6tica послушаи mObbiN тоя пич от 2 години се занимава с генератори и има доста опит с PVC
перките те с djmarti ми помогнаха за моя генератор :-D :partyman:
ba6ticata - специалист
Ще последвам съвета на mObbiN,защото и без туй ми е останала една оранжева тръба Ф160.Предполагам,че ще я захвана здраво,защото рамото на отливката е около 30 см.Още малко време и ще съм готов и със снимки.
ba6ticata - специалист
Очаквам вашите мнения за размерите на тръбата.Имах идея дали не може да стане от алуминиев мастар с подходящ профил?

При това Ф20 на тръбите и нормална песъклива почва го дават по около 20 вата на линеен метър,но за да не отклонявам темата в този раздел viewforum.php?f=23 има доста написано.
mObbiN - специалист
Относно мастара мие минавала същата идея но никога не съм пробвал.Преди да решиш каква тръба ще използваш трябва да видиш какво ще е котвеното залепване и какъв е вятъра при теб,защото при мен 6м/с е дълго очаквана бурия :prayer:При тръбата имаш ограничения за да направиш необходимата форма от ф160 перката става доста тясна и са необходими повече на брои перки.Повече на брои перки по труден баланс,а той е задължителен. Оборотите се развиват няма проблем, мощност в изобилие само трябва да решиш как ще пазиш генератора от силни ветрове,защото при 10м/с гледката е страшна.Голям мерак ми е да пробвам с дървени перки.
edemy2001 - специалист
dj_marti79 написа:
...Трябва да намерим начин да мерим "котвеното отлепване" например в N/m за да можем да сравняваме....
Ето метод за целта:
Прикачен файл:
Graphic1.jpg
Graphic1.jpg (32.19 KиБ) Видяна 3281 пъти

Измервате колко грама са необходими за да се завърти оста, с помощта на лост с дължина 1 м. Разделяте резултата (в грамове) на 101.9716 или на 102 за приблизителен резултат и получавате колко нютона на метър са необходими за завъртането на оста. В постановката трябва да има и уравновесяване на лоста от другата му страна, тъй като той има собствено тегло, което ще изкриви резултата, ако не е уравновесен.
shulio - специалист
A как стой въпроса с узаконяването на тези генератори. Всички знаем, че и кенеф не можеш да си изкопаеш без да вземеш разрешение от общината и съгласувана с архитекти и 1000 неща. С мачтите как се процедира. Сигурно трябват разрешителни като за къща
  • 1
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 154

Тема "ветрогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: