Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
angelfilev - специалист
erolchy написа:
За гравиране на камък, стъкло, метал и други материали може да стане и ултра звук и изработката на такъв вибратор е сравнително лесно, за целта ви трябва едни ламели направени от ел.техническа стомана които са свързани механично към един концентратор на трептениятак които се получват в ламелите на които има навит проводник на който се подава сигнал с ултразвукова честота. Та самия концентратор представлява един конус, като към върха му се поставя инструмента и в процеса на работа м/у инструмента и загутовката се поставя абразивна паста чрез която се отделя материал от заготовката. Машината е много проста, а и чрез този метод могат да се обработват много твърди материали. Ако някой иска по подробна информаци да пише, може да помогна за изработването му. :)

http://conf.uni-ruse.bg/bg/docs/cp09/2/2-5.pdf
Преобразувателят се прави от магнитнострикционен материал, а не от ел.техническа стомана. Използват се ламели от никел и вероятно някои сплави.
Съвременните УЗ уредби се правят предимно с пиезокристали.
Метода има ограничено приложение за размерна обработка на твърди материали.
Не виждам как ще се използва за гравиране.

erolchy, може би си направил нещо и имаш опит. Ако е така ще е интересно да споделиш.
erolchy - специалист
В техническия унивеврситет в София има такава машина и ние правихме опити на стъкло и по мои наблюденич гравирането е възможно стига да не се изисква голяма дълбочина, естествено този метод на обработване е малко бавен, но това ми е първото като алтернатива което се сещам, а за да се изработи такава машинка от сорта на вибраторите които разглеждате е по сложно според мен. Иначе ако става въпрос има водно рязане което преди няколко години са го модернизирали и също става за гравиране на всякакви повърхнини, но е много скъпо да се направи...
Готов съм да разгледаме и други варианти и да помислим, убеден съм че с общи усилия можем да скалъпим нещо. :)
STEPER - специалист
tsenkov написа:
То ние толкова информация обменихме...Мисля че във форума някои беше си направил от електро-магнитен клапан за газова уредба. но ми трябва купешки. Даже не зная как се казва на англииски. Надеждата ми беше в Степер но маи е в отпуска...
Преди време се занимавах с този въпрос и имах идеята и проект на такава машина,но така или иначе не виждах някакво актуално приложение /освен в гобищните паркове :-D /и всичко беше дотук.Най-важното в проекта беше изработването на инструмента за гравиране,където обикновено се използва електромагнит като ударен и изпълнителен механизъм.Не е изключено да се използват и други методи,но все пак този метод е най лесен за изпълнение и употреба.Пример и идея за такъв DYJ инструмент е даден в архива. Иглите са от твърда стомана а силата и честотата на удара зависят от натягането на пружината.Всеки може сам в зависимост от възможностите си и вижданията си да си спретне нещо подобно.
А ето и една гравюра направена от някой си :wink: :-D с този инструмент.

Прикачен файл

8.jpg

Прикачен файл

5.JPG

Прикачен файл

3.JPG

Прикачен файл

1.jpg
STEPER - специалист
А ето и архива :)
Тъй като е по голям от изискваните 1 мб.съм го качил тук:
Линк за сваляне http://dox.bg/files/dw?a=f872dc6eb3
tsenkov - специалист
СТЕППЕР, както винаги си велик. Имали нещо за което нямаш линк..? Благодаря.
erolchy - специалист
Здравейте искам да помоля някой ако има 16мм-ва направляваща дали може да направи една триточкова схема на огъване с товар 10кг и да измери колко е отклонението в центъра на направляващата, ако може с никрометър, а и направляващата да е с дължина м/у 800мм и 1000мм. Много ще съм благодарен ако някой може да направи това изпитване и ми напише какво измерва или другият вариант е ако някой знае вида на стоманата и ще се опитам да направя симолация на компютър.
Благодаря :)
STEPER - специалист
erolchy написа:
Здравейте искам да помоля някой ако има 16мм-ва направляваща дали може да направи една триточкова схема на огъване с товар 10кг и да измери колко е отклонението в центъра на направляващата, ако може с никрометър, а и направляващата да е с дължина м/у 800мм и 1000мм. Много ще съм благодарен ако някой може да направи това изпитване и ми напише какво измерва или другият вариант е ако някой знае вида на стоманата и ще се опитам да направя симолация на компютър.
Благодаря :)
Интересно e дали някой има "никрометър". :?
За какво е цялата тази метрология.Ето тук http://www.exoror.com/BR.htm има всичко каквото е необходимо.
При 10 кгр.товар няма да имаш никакви проблеми и при 5 метра дължина. :)
А тук viewtopic.php?f=18&t=8418&start=3720 /в края на страницата/
е последното творение на гурото на форума skartalov - 7 метра по Y.
Остава само да твориш :wink:
Поздрави
erolchy - специалист
В моя случай става въпрос за тези направляващи и не виждам поне аз къде пише вид на стоманата за да и проверя механичните и физичните характеристики и поне сам да си изчисля колко ще е провисването, защото аз все още проектирам моята машина и ако 16мм ме устройва ще я взема, но ако да речем направляващата провисва повече от 1мм това е недопустима грешка, като се сметне от долните имам грешка 1мм от горните 1мм и после от самия работен плот може би още малко се насабира примерно грешка 2,3мм примерно, а за мен точността е от значение. Искам моята машина да работи с точност десета от милиметъра.

Иначе в общия си вид мисля така да изглежда, като на чертежа се вижда, че не е довършен, просто не ми е останало време да добавя и другите компоненти.

Прикачен файл

Assem1.JPG
Assem1.JPG (112.11 KиБ) Видяна 4257 пъти
STEPER - специалист
Аз ти дадох линк където направляващата за линейните лагери е с алуминиева основа и
където този въпрос с провисването е решен.
pulsar - специалист
Здравейте, като стана въпрос за провисване на направляващи да попитам и аз знаещите. Понеже ще решавам в движение кое как ще бъде и какви ще са размерите на машинката, реших да започна от Z остта и до сега съм до тук.
Прикачен файл:
DSC009271.jpg
Прикачен файл:
DSC009261.jpg
Имам направляващи без подпора с диаметър 20мм и дължина 500мм се чудя дали ще има провисване по Y, като тежестта на Z-та заедно с лагерите е към 7кг.Какво мислите?
Последна промяна от pulsar на нед юни 02, 2013 9:30 pm, променено общо 1 път.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: