Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
STEPER - специалист
pulsar написа:
Здравейте, като стана въпрос за провисване на направляващи да попитам и аз знаещите. Понеже ще решавам в движение кое как ще бъде и какви ще са размерите на машинката, реших да започна от Z оста и до сега съм до тук.Имам направляващи без подпора с диаметър 20мм и дължина 500мм се чудя дали ще има провисване по Y, като тежеста на Z-та заедно с лагерите е към 7кг.Какво мислите?
Много добре всичко е станало.
Не се притеснявай, при този диаметър и тази дължина не вярвам да има провисване.
На първата ми машина са същите но при 700 мм.дължина и такова нещо не съм забелязал.Е вярно не съм правил замервания но
в процеса на работа би си проличало..Сега използвам направляващи с подпори.
Защо тези не ги използваш за X /дължината им от 500 мм. е много подходяща/ а за остта Y си вземеш с подпори?
Поздрави
tsenkov - специалист
pulsar написа:
Здравейте, като стана въпрос за провисване на направляващи да попитам и аз знаещите. Понеже ще решавам в движение кое как ще бъде и какви ще са размерите на машинката, реших да започна от Z оста и до сега съм до тук.
Прикачен файл:
DSC009271.jpg
Прикачен файл:
DSC009261.jpg
Имам направляващи без подпора с диаметър 20мм и дължина 500мм се чудя дали ще има провисване по Y, като тежеста на Z-та заедно с лагерите е към 7кг.Какво мислите?
Ще имаш около 0,15-0,25мм. Замервал съм го в слобен вид. Тази конструкция съм я правил. Наи-евтиното,работи сравнително добре,лесно се центрова,добра коравина. За дребни детаили и дърво става.За по сериозна мащина /като на земляк/ бих ти препоръчал кръгли направляващи с алуминиева подложка.Аз ползвам Ф20 и нямам проблем.Виж две-три страници назад съм показал последната си играчка която в момента минава тест-драив. С алуминиевите профили които ползвам се сглобява за няколко часа.
MrMurdjo - майстор
Огъване винаги има. Въпросът е колко. Не мога да дам информация за стоманата, не разполагам с такава.
От практически опит мога да кажа, че въздушни пръти 16 мм (от Ексорор, китайски, заедно с лагерите) на 480 мм дължина, 120 мм между осите им, поддават осезаемо при динамично натоварване, т.е. при работа. Дори и с меки материали, като разпенено ПВЦ, на дълбочина 5 мм на среза, усилието от инструмента е вече достатъчно да започнат да се огъват. Колко точно никога не съм мерил, нямам и с какво, но се усеща на пръста на ръката.
Ст45 750 мм дължина и 200 мм диаметър, които са ми на Y (дългата ос) и носят портала с двете други оси и шпиндела, поддават още повече. Ползвам пръти от калибрована стомана там с популярните самоделни плъзгащи лагери, изпълнени с търкалящи съчмени такива, и затова знам и типа на стоманата.
pulsar - специалист
STEPER написа:
Защо тези не ги използваш за X /дължината им от 500 мм. е много подходяща/ а за остта Y си вземеш с подпори?
Поздрави
Така и ще направя.
tsenkov написа:
Ще имаш около 0,15-0,25мм. Замервал съм го в слобен вид. Тази конструкция съм я правил. Наи-евтиното,работи сравнително добре,лесно се центрова,добра коравина. За дребни детаили и дърво става.За по сериозна мащина /като на земляк/ бих ти препоръчал кръгли направляващи с алуминиева подложка.Аз ползвам Ф20 и нямам проблем.Виж две-три страници назад съм показал последната си играчка която в момента минава тест-драив. С алуминиевите профили които ползвам се сглобява за няколко часа.
Като за първа машинка я правя с много компромиси, ама като гледам твоята компромисите са ми в повече.
angelfilev - специалист
erolchy написа:
Здравейте искам да помоля някой ако има 16мм-ва направляваща дали може да направи една триточкова схема на огъване с товар 10кг и да измери колко е отклонението в центъра на направляващата, ако може с никрометър, а и направляващата да е с дължина м/у 800мм и 1000мм. Много ще съм благодарен ако някой може да направи това изпитване и ми напише какво измерва или другият вариант е ако някой знае вида на стоманата и ще се опитам да направя симолация на компютър.
Благодаря :)
erolchy, за теб и други колеги, вида на стоманата няма значение за деформациите. Във формулата присъства "модул на еластичност" и за стомани е 2,1х10 на 11-та степен N/м кв.
Не помня наизуст формулата за деформация на греда на две опори, а справочници имам на работата.
angelfilev - специалист
erolchy написа:
Здравейте искам да помоля някой ако има 16мм-ва направляваща дали може да направи една триточкова схема на огъване с товар 10кг и да измери колко е отклонението в центъра на направляващата, ако може с никрометър, а и направляващата да е с дължина м/у 800мм и 1000мм. Много ще съм благодарен ако някой може да направи това изпитване и ми напише какво измерва или другият вариант е ако някой знае вида на стоманата и ще се опитам да направя симолация на компютър.
Благодаря :)
При ф16, 800 мм и товар 10 кг (прибл.100 н), провисването е 1, 26 мм. Това е при условие, че двата края са свободни, незатегнати. На практика ще бъде по-малко.
Все едно търси друго решение.
erolchy - специалист
Благодаря за информацията много, вече реших да сменя направляващите и имам възгледи как ще я конструирам по нов начин спрямо тези направляващи с упора, а относно във вида на стоманата когато се знае в нейните технически характеристики, пише всичко. Благодаря все пак.
Скоро ще кача снимка на новата ми идея. :)
bdimov - специалист
Здравейте,
Искам да питам за мнение от по-вещите в занаята. Въпроса ми е има ли някаква вероятност изпускане на стъпки ( при стъпкови мотори ) да се получи от лееко дефектирал мотор. По принцип мотора си работи но по Х изпуска стъпки. Това е само по Х , така че изключвам да има проблем в слаботоковата част на управлението или софтуера. Вароянтите според мен са мотор, драйвер, механичен проблем. Механичния проблем също го изключвам за момент, защото като освободя Х-оста от мотора самата ос се движи доста леко на ръка ( като се има в предвид че портала е доста тежък ).Драйвера също мисля да го изключа от съмнение, защото това са активни силотокови елементи ( транзисторна му работа или ще работи или не ). Драйвер нямам резервен и мисля утре да сменя местата на Х и Y драйверите за проба. Мотор имам един чисто нов, с който също ще пробвам утре, но все пак искам и да питам тук :)
В началото такива проблеми нямаше, изкарани са много и най-разнообразни детайли от какви ли не материали. Проблема се появи наскоро и затова се съмнявам че може и мотор да е. На няколко пъти ми се е случвало да го изпусна да загрее доста ... незнам това дали не е било фатално?!
MrMurdjo - майстор
Ами най-сигурно е пробата, както възнамеряваш. Драйвера с друг мотор, мотора с друг драйвер - просто разменяш местата на кабелите и би трябвало да се покаже.
STEPER - специалист
Здравейте,
Отдавна имах идеята да направя някакъв автономен контролер като не се използва за тази цел компютъра.
Имах някакви предубеждения към такъв проект :? но все пак реших да проверя в Интернет,какво има писано и какво се твори по света. :) .
Речено сторено и вчера деня, беше ден за творчество. :-D
Накрая резултатите обаче надминаха всякакви мои очаквания.
Контролера /по информацията която събрах/ заработи бечупречно като поне в мойте проекти /хоби/се оказа,че напълно може да замести Mach-a.
Изпълнен е с процесор Atmega32 като прграмата се пуска от SD флеш карта на която предварително с помощта на компютъра
е записан G-Coda на изпълнявания проект .Застъпени са всички необходими G и M команди без които
е немислимо да работи един CNC рутер.
В ръчен режим всичко е много точно като изпълнение и тестовете са успешни.
Машината реагира и изпълнява всички подадени и команди така както и се очаква от нея.
Поради факта,че нямам в момента подходяща SD карта не мога да го пробвам с машината - как практически ще се
изпълни G-Coda и какви ще са резултатите.Но и това ще стане при малко повече свободно време.
Ето и няколко снимки на това.
Поздрави

Прикачен файл

100_1689_1.jpg
100_1689_1.jpg (84.72 KиБ) Видяна 3541 пъти

Прикачен файл

100_1682_1.jpg
100_1682_1.jpg (77.99 KиБ) Видяна 3541 пъти

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: