Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
MrMurdjo - майстор
Имам съмнения, че моите занимания с USBCNC са те провокирали. То и аз се захванах, защото исках да имам нещо по-автономно да джитка рутера насам - натам, по трите оси.
Кодът отворен ли е?
Ако да, може да се помисли за вариант за по-лесна връзка с компютъра и бързо сваляне на програмата директно.

От моите занимания до тук установих (не че е нещо неизвестно), че УСБ връзката е хубаво нещо, но не е мислена за шумна промишлена среда. Трябва да се вземат всички възможни мерки да не прониква паразитен шум обратно от драйверите, екранировки, разположение на пътечки и т.н. Все пак го подкарах с изолиране на корпуса на куплунга от масата (беше запоен за фиксиране с връзка по маса) и кабел с феритни пръстени. Но ако продължа, ще преработя схемата до пълно галванично изолиране спрямо силовата електроника.
STEPER - специалист
MrMurdjo написа:
Имам съмнения, че моите занимания с USBCNC са те провокирали. То и аз се захванах, защото исках да имам нещо по-автономно да джитка рутера насам - натам, по трите оси.
Кодът отворен ли е?
Ако да, може да се помисли за вариант за по-лесна връзка с компютъра и бързо сваляне на програмата директно.

От моите занимания до тук установих (не че е нещо неизвестно), че УСБ връзката е хубаво нещо, но не е мислена за шумна промишлена среда. Трябва да се вземат всички възможни мерки да не прониква паразитен шум обратно от драйверите, екранировки, разположение на пътечки и т.н. Все пак го подкарах с изолиране на корпуса на куплунга от масата (беше запоен за фиксиране с връзка по маса) и кабел с феритни пръстени. Но ако продължа, ще преработя схемата до пълно галванично изолиране спрямо силовата електроника.
Не.Не си ме провокирал.Аз отдавна съм минал по този път с това USBCNC.Мойте впечатления са /след известен период на ползване/е че не работи стабилно.
Непрекъснато е давало някакви проблеми и накрая се отказах в интерес на нещо по-добро :wink: При него не е проблема в шума или смущенията,още по-малко пътечките по платките.
Продават се хубави екранирани кабели за USB.Аз ползвам външни HDD дискове и машината работи до тях /и не само тя/ и никога не е имало проблеми.
Но едно е важно - Не свързвай масата на USB-то с масата на периферията.Опитай се да ги разделяш винаги.
За контролера.
За съжаление кода не е отворен.Все пак това е интелектуален труд.На контролера въобще не му е нужна връзка с компютъра.Той е напълно автономен.
Компютър ти е необходим само за да си направиш проекта както е писано по дебелите книги / CAD-CAM / и изходния код го записваш на един SDC,както досега си
записвал информация на флопидискове. :-D Слагаш картата в контролера,отиваш в SETAP-а и натискаш RUN FILE.Това е всичко.
Е разбира се първоначално и той се настройва като вкарваш в него всички данни които са му необходими за да работи правилно /стъпки,скорост,нулеви позиции,лимити и т.н./.
Все едно че си настройваш Mach-а.
Интересно е.
Има функция която още не съм пробвал /все пак вчера го направих/ :-D, MDI /ръчно въвеждане на данни/, която позволява да внасяш данни от клавиатурата
и да си програмираш някои елементарни операции или да житкаш рутера по трите оси където искаш :-D
С една дума Рутера се превръща като големите центрове.
MrMurdjo - майстор
Това за свързването на екранировката към масата откъм контролера си беше мое недоглеждане, по-скоро недомисляне. Самият продукт има заложени много функции, които само бегло съм видял, че има. Но не е "зрял" все още. Става дума за управляващия софтуер. Иначе мернах доста привлекателни допълнителни неща. Ще видим, аз засега няма да бързам да решавам.
Мах3 ми върши чудесна работа засега и най-сладкото, спрямо тези самостоятелни устройства е, че мога да спра по средата на работата, ако видя нещо не съвсем добре замислено като операция, веднага да коригирам в САМ програмата и след секунди кодът отново да е зареден и машината да работи.
tsenkov - специалист
Стига сте вдигали летвата. Изглежда че съм много назад. Тези неща са много интересни и силно ме интересуват. Обяснете с думи прости че и други да разберат..
4i4kotrevi4ko - специалист
То не е проблем да се преработи готов четящ модул за USB флашки / SD карти (един прост card-reader), който да прави същото като това на STEPER.
Още по-лесно обаче да си намерите един стар android-ски телефон за същата цел:
http://www.instructables.com/id/Arduino ... Bluetooth/
STEPER - специалист
4i4kotrevi4ko написа:
То не е проблем да се преработи готов четящ модул за USB флашки / SD карти (един прост card-reader), който да прави същото като това на STEPER.
Още по-лесно обаче да си намерите един стар android-ски телефон за същата цел:
http://www.instructables.com/id/Arduino ... Bluetooth/
Здравей 4i4kotrevi4ko
Би ли обяснил малко по-подробно нещата,защото не мога да вдена в същността на това което си писал. :shock:
Как ще се извърши преработката на "(един прост card-reader) за да прави същото като това на STEPER" ?
Какво ще интерпретира G-Cod-а записан на картата и ще го подаде към машината във вид удобен за изпълнение?
Освен това не мисля,че за да си връткаш един мотор е необходим "android-ски телефон" още повече,че и Ардуино платформа. :-D
Вярвай ми с Ардуиното се возя вече 4 години и то може да върши къде по-сложни неща отколкото да ми върти
стъпков двигател :wink:
Поздрави
4i4kotrevi4ko - специалист
Както я извършваш и ти с твоят "интелектуален труд". Някакъв прост процедурен код (може би облечен като функционално-структурен), описващ стъпките за четене от картата, когато е засечена, и предаване на данните към управлението на рутера.
Тези типове пък са дали всичкият си интелектуален труд:
http://sophiateam.undrgnd.free.fr/sdcard/
http://www.dharmanitech.com/2009/01/sd- ... fat32.html

Относно предложението ми за преработка на готов четец - предложих го, понеже има няколко проблема да си правиш сам четец, двата най-сериозни са защитата от изгаряне и съвместимостта с картите. Има и друг проблем, който за момента е нерешен - контрол на състоянието при неуспешно прочитане на данни (повредени) до осигуряване на успешно. Това последното силно ме интересува как ще го имплементираш, един вид какво правим когато сме успели да замразим движението на шпиндела, но немаме здрав файл с G-кода и сме забравили да запишем на кой текущ ред сме.
STEPER - специалист
Споко 4i4kotrevi4ko
Don't worry :wink:
Кода на програмата не е мой и не аз съм автора на него.
Но наистина мисля,че писането на софтуер е интелектуален труд.
Разбирам,че си запознат с материята и можеш да напишеш
"Някакъв прост процедурен код (може би облечен като функционално-структурен)" :-D
и да предложиш тук сорса.
Добре де все пак как можем да разгледаме информацията за този проект и евентуалното закупуване на софта.За мен е много добра идея а и изработката е супер,браво.
Здравейте, за първи път пиша във форума, и много съм се навил да си правя CNC фрезичка, казвам фрезичка, щото ще я ползвам предимно за дупчене на платки. Търся възможно най-бюджетното решение, щото съм ученик и бюджета е ограничен доста. Разгледах доста подробно този блог и реших че това ще е конструкцията и за мойта машинка, единственото което имам до тука е един "дремел" на Einhel, който мисля да използвам като шпиндел.
Първо за конструкцията:
Човека от блога е ползвал ал. винкел за нащравляващи, чудя се дали със обикновен винкел от стомана 20х20х3 няма да се получи историята. Другото, много важно е къде аджеба да търся МДФ парчета в Казналък, щото целите плоскости(2,80х2,10м) са по 70-80лв и нагоре :?
Електрониката:
Стъпковите мотори са ми голям проблем, тъй като трябва да ги сместя във сума от порядъка на 60лв(не се смейте бюджета казах че е малък), загледах се в това, ама май са слабички, като гледам тука какви мотори слагате, от 0,70Nm нагоре... Управлението, схеми има под път и над път, ще го измисля :D
За софтуер мисля да използвам Mach3 кракнат.

Има ли шанс да ми се получат нещата :roll:

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: