Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
MrMurdjo - майстор
Виждал съм многоходови (май така им викат, на винтове с два и повече успоредни канала) със стъпка около 18 мм. Но само в интернет. Пък и съчмената гайка там е доста специална.
Наскоро помогнах на колега тук да пусне един доста големичка китайска машина (1400 х 2000). Винтът беше 30 мм диаметър със стъпка 10.
При пробите спокойно направи 10 м/минута, в смисъл че моторите го постигнаха без запъване, но дългият винт започна леко да вибрира от замятането.
Голямата стъпка освен всичко друго означава влошена точност и зависи за какви цели и каква точност се гони. Освен това и хоризонталното режещо усилие върху инструмента намалява при една и съща мощност на моторите.
СВД със стъпка 5 мм според мен спокойно позволява 4 м/минута - 800 оборота на мотор, което е постижимо и все още не е на предела му. Говорим за бързи ходове или такива с рязане с минимално усилие.
edesign - специалист
Сметките с микросекундите, които направих горе надявам се да са полезни за начинаещите, за да разберат нещата на физическо ниво.
Относно скоростта - например ако използвате драйвер tb6560ahq който е доста разпространен и голяма част от китайските са с него за този чип мин продължителност на импулс и пауза по документ е 30 микросекунди, което както сметнах по-горе не може да постигне скорост 4м/мин при 5 мм стъпка на винта. А лично тестван от мен този чип с мотори 3,1Nm работи добре с импулси над 80 микросекунди.
Ако ползвате контролери които са към USB те също забавят нещата.

Имам машина http://www.cif.fr/ technodrill със софтуер Galaad - макс скорост която може да развие е 1,2м/мин а в документацията на машината дават 3м/мин (но не знам с какъв софтуер са развили тази скорост),
също и http://www.accuratecnc.com/ ACCURATE 607 -скоростта е 2 м/мин (въпреки че в док. дават 150 mm/s).
И ако погледнем на физическо ниво (то така или иначе LPT портове рядко се намират) но повечето компютри които имат физически няма да изкарат импулси с по-малка продължителност от 20uS.

Машината от продваланика има доста вятърничава конструкция и вибрациите при такава скорост биха били много големи, което бързо ще доведе до износване на всички движещи части.
Ако човек купува такава машина и държи на този параметър то хубаво е да я види на място как работи за да не остане разочарован после.
klomo - специалист
Търси се максимална скорост при рязане и позициониране по всички оси главно на инженерни пласмаси и дурал. Понякога може и меки материали като масивна дървесина и шперплат. Крайна точност от 0.05 е достатъчна, като гледам би трябвало да се постигне по- голяма без проблем. Машината ми трябва за серийно производство на прости детайли-изрязване, канали,вкопаваня. Работни размери 1050х 550х80 или 700х550х80 с два шпиндела.

.
MrMurdjo - майстор
Максималната скорост на рязане се определя не само от мощността на моторите и стъпката на винта. Пък и не е задължително да е винт.
В играта влизат още дебелината на инструмента, неговото допустимо натоварване на режещ ръб (максимална дебелина на стружката), дълбочината на потапянето, свойствата на самия материал и т.н. Отделно идва и мощността на шпиндела и способността му да стои в зададените обороти под товар. Така че независимо от силовите възможности на машината, в практиката се налага да се подбере някаква максимално допустима скорост на работа, иначе просто ще се счупи инструмента, ще се стопи материала и т.н.
alien - специалист
TB6560 и стъпков мотор 1Nm с предавка намаляща оборотите 1.4 пъти към винт 4мм стъпка

цяла стъпка - 9м/мин
http://www.youtube.com/watch?v=FVKMZj_9u6k

половин стъпка 6м/мин
http://www.youtube.com/watch?v=zMNeJAX0pvU

ако се изпипат нещата може много да се изстиска и от моторите и от драйверите
дори на цяла стъпка точността ми е напълно достатъчна, накрая така го оставих защото доста ми вдига производителността
някой ден се надявам да имам време да сменя драйверите, имам идеи за нова разработка, мисля че ще може и над 10м/мин с половин стъпка
klomo - специалист
Предпочитам нещо изпитано както като конструкция така и в електрониката без направи си сам искам като се износи да отида и да си купя същото :)
Каква конструкция предлагате с два шпиндела, мотори, драйвери, захранване,линейна техника.............
Понеже гледам сайта http://www.exoror.com като гледам може да се сглоби цяла машина.
alien - специалист
ако сложиш линейни лагери и съчмено винтови двойки няма какво да се износи, работи нон стоп, стругчето по горе е така, прави хиляди бройки без проблеми
но трябва да се погрижиш да са добре защитени винтове, гайки, и в някои случаи и линейните лагери, според случая
двата шпиндела не са ти никакъв проблем, просто хода по Х е по малък, а шейната на Z е по широка за да има място за 2 шпиндела, ако няма да се ползва с 1 шпиндел може и шейната на Х да направиш по широка, за да е по стабилно
dobrev - специалист
klomo написа:
Работни размери 1050х 550х80 или 700х550х80 с два шпиндела.
.
Моята машина е с близки до вторите работни размери. Ще кача и снимки и клип.
Изглежда така и повечето елементи са от EXOROR

Прикачен файл

27012013598.jpg
emilvtc - специалист
Здравейте.
От доста време ме гложди мисълта как да се направи редуктора за 4-та ос на машината.
В темата преди време обсъждахме вариант с червячна предавка, но проблема беше как да се направи безлуфтова с опция за обиране на луфтовете.

Целта е да се направи редуктор с малки габарити, с голямо предавателно отношение (над 64:1), безлуфтов (или с опция за обиране на луфта) и не на последно место - здрав (да носи на "бой").

От друга страна редуктора трябва да е относително лесен за изработка.

Гледам разни hypocicloid редуктори (примерно този) и до колкото схващам - редуктора НЕ е безлуфтов.

Та идеята ми е ако колелата се изработят на фреза (ЦНЦ) с лек наклон (примерно 3 градуса като се използва фрезер с наклон 3 градуса) - дали с леко аксиално притискане на сглобения редуктор по остта му (като е при аксиалното притискане на конусен ролков лагер) няма да може да се оберат луфтовете?

Идеята работеща ли ви се струва и как може да се симулира - примерно на SolidWorks?
tsenkov - специалист
според мен ти наи-лесно можеш да решиш тоя проблем с използването на постоянно-токов мотор с енкодер и елементарна ремъчна предвка.Ти си електрончик и така ще ти е по лесно. Редуктор с предавателно отношение 1:5 и енкодер с 1000импулси предполагам че ще е перфектно решение. Това решение дава и много по-голяма точност. Варианта с безлуфтовия редуктор съм го мислил има варианти но предполага наличие на машини които и аз нямам. Направата на едно червячно колело с Ф50мм преди две години ми струва 50лв, сега не знам колко ще е. Като прибавим и винта става скъпо. Идеята ми е в главата, мисля че я бях описал някъде във форума напред,но ако искаш ще тия обясня и вече си я проектираи/знам че можеш/. Само ще искам един комплект чертажи та и аз да си направя.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: