Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
tsenkov - специалист
tedo_kinta написа:
Здравейте, за първи път пиша във форума, и много съм се навил да си правя CNC фрезичка, казвам фрезичка, щото ще я ползвам предимно за дупчене на платки. Търся възможно най-бюджетното решение, щото съм ученик и бюджета е ограничен доста. Разгледах доста подробно този блог и реших че това ще е конструкцията и за мойта машинка, единственото което имам до тука е един "дремел" на Einhel, който мисля да използвам като шпиндел.
Първо за конструкцията:
Човека от блога е ползвал ал. винкел за нащравляващи, чудя се дали със обикновен винкел от стомана 20х20х3 няма да се получи историята. Другото, много важно е къде аджеба да търся МДФ парчета в Казналък, щото целите плоскости(2,80х2,10м) са по 70-80лв и нагоре :?
Електрониката:
Стъпковите мотори са ми голям проблем, тъй като трябва да ги сместя във сума от порядъка на 60лв(не се смейте бюджета казах че е малък), загледах се в това, ама май са слабички, като гледам тука какви мотори слагате, от 0,70Nm нагоре... Управлението, схеми има под път и над път, ще го измисля :D
За софтуер мисля да използвам Mach3 кракнат.

Има ли шанс да ми се получат нещата :roll:
Лично моето мнение е че с винкел се получава нещо работещо, но не и нормална машина.При наличие на линейни лагери по десетина лева за мен е мазохизъм да се мъчиш да пасваш винкели, сглобки на 90 градуса итн. Може да използваш и калибрована стомана СТ 45 или 40Х със задоволителен резултат.Второ за следващата машина може да ги използваш отново а не да ги хвърляш.тъй като те няма да се износят а ще се износи вала. Ако имаш път към Пловдив обади ми се мога да ти обясня как да си направиш наи-бюджетната работеща машина. Просто е доста дълго а и не съм добър в обясненията.
dobrev - специалист
За всички, желаещи да започнат събиране на CNC машина, оптимисти ще кача една таблица с цените на закупените елементи и цени за изработка на тези по чертеж на правената от мен машина. Така и тези, направили вече машина ще могат да сравнят. Работно поле приблизително 600х400 мм. Конструкция от алумуниеви профили купени нарязани на размер. Надявам се да послужи на някого за предварително планиране и оптимизиране на разходите!
dobrev - специалист
Обещаната калкулация
Дано помогне на някого да продължи напред :arrow:

Прикачен файл

цена.JPG
цена.JPG (80.6 KиБ) Видяна 5379 пъти
Здравейте,
Дали някой може да предостави информация откъде може да намеря модели за изрязване/пейка, маса, стол и от този тип/ от типа на 3д пъзели.
Р.Пенев - напреднал
Здравейте, съфорумци!
Надявам се,че ще ви е интересен малкият напредък с проекта ми.

Попадна ми лист стомана с подходящи размери за основа на фрезата 15mm дебелина,но пълно щастие няма.... идеална повърхност но покрита с твърд хром. Наложи се по чертеж да центря отворите и ръчно на настолната бормашина да разпробивам с кобалтово свредло... 8 часа с почивка за цигарки!

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

На последната снимка си личи как съм зашкурил хрома, тъй като при стегната направляваща при удар приплъзва :shock:

Малко монтаж.....центроване и имаме по-малко от 0.01 успоредност!
Изображение
Изображение
Изображение

Тъй,като листа е тънък за килограмите си 52kg при повдигане от единият край се усуква... налага се да се залее c "epoxy granite" в моят случай с епоксидна смола,кварцов пясък и речни камъчета.
Това е проба от днес и съм много доволен :supz:
Изображение
Това е засега,ако представлява интерес ще продължа подробно с постигнатото.

П.С Тъй,като съм нов във форума(предполагам) не ми се позволява да отговарям на лични. Това за колегите,които са ми писали!!!
Последна промяна от Р.Пенев на вт сеп 24, 2013 11:08 pm, променено общо 1 път.
otico - напреднал
Респект към усилят, аз вероятно не бих се хванал да правя подобно нещо. Повечето хора използват алуминиеви плочи и/или профили. Ти изглежда залагаш на тежка конструкция.

Можеш ли да дадеш малко повече информация за машината. Размери на работното поле, за какви цели смяташ да я използваш? Защо се налага толкова масивна конструкция ?
Р.Пенев - напреднал
Крайната цел е да обработвам основно,алуминий и рядко мека стомана.
Масата,коравината и вибро поглъщаемостта е голям плюс за живота на фрезерите,завършеността на изработените детайли и скоростта на работа( Не съм инженер..работя,като складов работник и това е мое мнение,което може да се оспори :) )

Работното поле: 450x320x150mm.
Размер на масата: 500x330mm
Конус на шпиндела: R8
Скорост на шпиндела: 50-5000rpm - Като е предвиден монтаж и на високоскоростен шпиндел 2,2kw 24000 rpm
Мощност на гл. двигател: 0.750kw трифазен с честотно управление.
Тегло: ~ 400kg

За шпиндела идеята е да се направи като, фрезите на http://www.tormach.com/product_pcnc_770_main.html

Амбициозно,като проект,но човек се учи всеки ден,така че смятам ще се получат нещата лека полека!
pulsar - специалист
Здравейте! Предстои ми закупуване на направляващи и лагери за ос Y. Насочил съм се към 20мм направляващи с подпора и се появиха въпроси. Първия е дали да сложа зад направляващите по оста Х допълнително планка, която да укрепи допълнителоно портала - страниците на портала са от 5мм ламарина. Такава планка ще сложа в долната част, на която ще монтирам лагерите за Y. Та тези отворени лагери как се представят при положение, че в основата си страницата на портала е широка 135мм и това е разстоянието предвидено за тях. Понеже не съм работил с отворен лагер и направляващи с подпора ме притеснява факта, че тежестта на портала няма да е равномерно разпределена в/у предния и задния лагер. Задния ще бъде малко по-натоварен и при работа на портала напред /назад по оста Y да не се получи някакво грубо казано-клатене.
Какво мислите?

Прикачен файл

портал.jpg
портал.jpg (91.75 KиБ) Видяна 4582 пъти

Прикачен файл

планки.jpg
планки.jpg (97.17 KиБ) Видяна 4582 пъти
nunep - специалист
pulsar,
мисля че няма от какво да се притесняваш. Страниците на портала си изнесени назад но шпиндела и стъпковия мотор напред и в статично положение долу горе се получава разпределен товар върху предните и задните лагари. Доста фабрични машини са така направени. Незнам само за отворените лагери има ли значние дали е добре да се монтират хоризонтално или да са вериткални :? Успех с довършването =D>
pulsar - специалист
nunep написа:
Страниците на портала си изнесени назад но шпиндела и стъпковия мотор напред и в статично положение долу горе се получава разпределен товар върху предните и задните лагари.
Стремих се да балансирам портала, ама пак ми се струва, че натоварването в/у лагерите е различно.Мисля си дали да не разменя планките от снимките,по-широката да сложа в основата, а по-тясната зад направляващите по Х-са.
nunep написа:
Не знам само за отворените лагери има ли значние дали е добре да се монтират хоризонтално или да са вериткални
Идеята е да ги монтирам по стандартния им начин, но е интерсено да науча как се държат и при друго захващане.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: