• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 17
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
ivanovbg - майстор
Разликата м/у селективен и обикновен е 5% тоест 1 квадрат селективен се равнява на 1,05 квадрата обикновен.
kuuuuuul - майстор
Аз си бях правил от радиатор,1м2 топли 80л боѝлер до 55гр. с дървена кутия и двойно стъкло имам го още ако те интересува
http://forum.napravisam.bg/viewtopic.php?f=15&t=14712
Вече направи си сам се обезмисля от цените на новите,аз минах на такива.
rosso666 - специалист
Колега може ли да ми дадеш някакъв линк на тези евтини слънчеви колектори.На мене ми трябва да топля 120 литра.
Иначе ти с принудителна циркулация циркулация ли си си направил системата?
kuuuuuul - майстор
Офертата беше от Ерато 200 до 220лв с помпа подарък,а системата беше с около 25м тръбен път с помпа,за 120л вземи два колектора и ги направи на около 55гр /като за зимата/.
rosso666 - специалист
25 линейни метра са за около 80 литра бойлер така ли? а какъв диаметър (горе долу )са тръбичките на серпентината?
kuuuuuul - майстор
25м е разтоянието което се получи при мене,серпентината е купешка с фланеца 10 или 12мм.
rosso666 - специалист
КОлега искам да те питам с каакъв диаметър са ти горния и долния колектор на сслънчевия колектор и как става свързването на тези тръби с вводопреносната система.Нарязва се резба на самата медна тръба или се заварява накрайник с резба??
Намерил съм едни медни тръби с намаление 6мм диам. и дебелина на стената 7 или 8мм също 10мм диам. с 7-8мм дебелина на стената.Стават ли тези тръби за напречната серпентина на колектора?
Поздрави
kuuuuuul - майстор
Мисля че тръбата е около 22мм/не съм сигурен/ на края се запояват преходи с резба на 3/4,за тръбичките предполагам че имаш в предвид 0.7мм дебелина на стената,10-ката е по-подходяща,а как мислиш да захванеш абсорбера за тръбичките,кутията от какво ще е, няма да направиш голяма икономия с направи си сам.
idunno - специалист
Човекът иска да нарязва резба на медна тръба, хора, хайде малко по- сериозно :) Медта е МЕК метал и става за всичко друго, ама не за нарязване на резби(при много специфични случаи-става, но този не е един от тях :) ).Все малко четене....не е излишно.
rosso666 - специалист
Колеги чета повярвайте.... и то много просто такива дребни и специфични неща които ме интересуват не са обяснени -може би защото за повечето тук колеги са им ясни тези неща,но аз нито съм с толкова опит нито с толкова стаж в направи си САМ.
Тръбите ще ми излязат около 60 кинта и то 25 метра медна която половината ще ми остане по груби мои сметки.Абсорбера ще го направя от печатни форми-понеже работя в печатница ще са ми безплатни дебелините на тези пластини са 0.30 0.15 0.10мм ще преценя кои са най-подходящи.Самата кутия още не съм решил-или дървена или от някакви профили (ламаринени.)-аз до там да стигна.Ще използвам или плексиглас или някакво обикновено стъкло(с каквото са и турските),а за около 100 кинта мога да си взема и закалено.
Вчера бях в един магазин за такива панели... турски -за около 220лева ,но като го видях какво изпълнение е ...все едно аз съм си го правил.За моя 120 литров бойлер ми казаха че ще ми трябва около2.5кв.м. там парите са други около 500лева.
А и кефа да си го направя сам е много по-голям-поне за мен.
Много ще съм благодарен на помощта Ви.
http://www.youtube.com/watch?v=tOpoupq7DRI

http://www.youtube.com/watch?v=820lHRiPHLo
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 17

Тема "Слънчев колектор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: