• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 43
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
nasko_a написа:
да спомена още нещо към твърдението на profy- конструкцията е не по-вече от 300 лв. включително кабела. А за пада на напрежението - около 13-14 часа - напрежението е 125-130V. Каквото и да казва теорията, това в момента работи и има излишък на енергия(топла вода), бойлерът изключва, което означава че търся решение за остатъка от енергията. Имайте впредвид, че догодина цената на тока няма да е същата(вероятно - по-висока), което би трябвало да съкрати срока на възвръщане на инвестицията. Панелите са фабрични, китайски, и 5-6 години да изкарат - халал да им е. до тогава ще са се появили по-високотехнологични.Но засега китайчетата по нищо не отстъпват на скъпите. Конструкцията и кабела ще останат, така че ако се наложи подмяна на "атомния реактор", то инвестицията ще е оправдана. Е, все пак това е само теория.
Каква е мощността на включения нагревател (или съпротивлението му). Според сметките трябва да е над 32 ома, за да се избегне претоварване на панела при силно слънце. Така излиза че включеният нагревател трябва да е максимум около 1500W.
Струва ми се че тези 120-130V са малко (ако е било силно слънцето де), което вероятно показва че панелите се претоварват (ако може да измериш тока в този момент - и аз да съм спокоен).
Но пък при слабо слънце (както спомена valecs) мощността пада на квадрат. Ако има възможност бих превключил на по-мощен нагревател при слабо слънце.
То като има излишък е лесно да пилееш. Като не стига е въпроса.
Сега е момента да увеличиш ъгъла на панелите (да дигаш горния край) докато намалиш излишъка на минимум. Така през есента слънцето ще има по-добър ъгъл и ще компенсираш по-малкото време на светене.
Оптимален ъгъл за фотоволтаичните централи е еди какъв си, но при тях няма излишък, а има недостиг. При тях когато има много трябва да се вземе колкото се може повече.
При теб не ти трябва така. Трябва ти почти еднаква енергия през повече месеци.
Оптималното за тях, не е оптимално за теб.
Това са мои мисли и не ангажирам никого да се съгласява с тях.
fbr - майстор
При това слънце е кощунство да се изразходва електрическата енергия за подгряване на вода. Във всеки един дом има постоянно включени електрически консуматори. По коректния вариант би бил, те да станат "Енерго"-незвисими.
nasko_a - специалист
Съгласен съм с всичко предложения, но повтарям, че целта беше с минимум средства да се започне консумация на безплатна енергия. Ако бяхме започнали да правим подвижна конструкция, смяна на бойлери и т.н. щеше да отнеме много време. А така сега се ползва. Системата подлежи на развитие. За да я вкараме в ел.мрежата - това са още 2000лв близо. За сега ще нагряваме вода.
profy - специалист
Целта е поставена и правилно решена.
Икономическата част се обсъжда отделно, и е приключена.
Темата е посветена само на това решение - подгряване на вода.
Нерешеният въпрос е с волт-амперната характеристика на източника на ЕДС при продължително натоварване.
Ако някой иска да бъде полезен на темата, на автора и на интересуващите се от това перспективно решение,
да насочи усилията си там.

Подхвърлянето на повърхностни идеи е безсмислица.
Защото ако бяха толкова ценни, защо авторът не ги реализира.
edemy2001 - специалист
За мен лично въпроса стои така...
Целта е поставена - да се използва еко (и относително безплатна) енергия в дома.
Вложени са, според думите на Наско, около 2300 лв. и личен труд.
Тъй като в едно домакинство бойлера е точно един от най-енергоемките уреди, консумиращ между 50 и 80 лв./месец, ще изчислим, че въпросните пари ще се възвърнат по днешни цени на ел.енергията за около 2300/60 ~= 3 год. и 6 месеца приблизително, при положение че в нашите географски ширини имаме около 260 от 365 дни годишно слънце (в облачните дни фотоволтаиците също правят ток, но доста по-малко).
След като въпросното семейство има възможност да отдели въпросната инвестиция, се предполага, че във следващите 2 години ще може да отдели съответната сума и да вложи още толкова пари в начинанието /от спестените пари за загряване на бойлера примерно/. Тогава ще може да се помисли и върху следващата инвестиция. За мен лично тя би трябвало да бъде - инвертор, акумулатори и соларен отоплителен панел (панели) със съответния бойлер.
По този начин ще се премине към по-добро използване на наличната слънчева енергия за задоволяване на енергийните потребностите на домакинството и намаляване на срока за възвръщане на цялата инвестиция в разумни граници до около 5 -6 години. След този период се предполага, че още поне 10 години ще има абсолютно безплатно ползване на електро и топлинна енергия за сметка на природни ресурси, които не довеждат до допълнително замърсяване на околната среда - не е за пренебрегване и бонуса, че човека няма да се дразни :wink: :-D от сметки към ЕВН, ЧЕЗ и др подобни изверги... :-D
nasko_a - специалист
колегата Евгени абсолютно точно е схванал идеята ми. Да се гради по малко, но с разум и от изграденото да се върне малка част от първоначалната инвестиция. Да видим как ще се държи системата. Не е перфектна, но пък вече работи :partyman: Първите 5 лв. вече може да са възстановени :yawinkle:
Mapek - специалист
Предварително се извинявам, че отговора ми не е безпристрастен, но за мен в това, иначе новаторско начинание, май слагате каруцата пред коня:? Известни са различни начини за преобразуване на топлинната енергия в електрическа като никой не е без значителни загуби. Да превръщаш готова електроенергия в топлина, при положение, че си инвестирал "цифра" в превръщането на светлинната в електрическа, меко казано ми звучи несериозно. Вкарал съм 200-300 лева в колектори преди три години и със сигурност отдавна са се изплатили осигурявайки ми топла вода в летните месеци (в другите - от парното).
Тъй като фотоволтаиците имат все пак не много дълъг живот, намирам за по-разумно да не ги използвате докато не им осигурите оптимална експлоатация (лично мнение).
cybersas - специалист
Браво, кефи ме идеята. Жалко, че се набих вече с трифазен проточен бойлер, иначе щях веднага да окрада замисъла :)

Поздравления още веднъж.
danaec - специалист
И от мен един въпрос.
При 200W И подбран допълнителен нагревател в боилера, дали ще се получи? За да не се чудя как да прекарвам тръби и тем подобни глупости.Трябва ми да грея водата в боилера през лятото,зимата към парното
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 43

Тема "Соларна система за ток 1 kW захранваща бойлер с топла вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: