nasko_a написа:да спомена още нещо към твърдението на profy- конструкцията е не по-вече от 300 лв. включително кабела. А за пада на напрежението - около 13-14 часа - напрежението е 125-130V. Каквото и да казва теорията, това в момента работи и има излишък на енергия(топла вода), бойлерът изключва, което означава че търся решение за остатъка от енергията. Имайте впредвид, че догодина цената на тока няма да е същата(вероятно - по-висока), което би трябвало да съкрати срока на възвръщане на инвестицията. Панелите са фабрични, китайски, и 5-6 години да изкарат - халал да им е. до тогава ще са се появили по-високотехнологични.Но засега китайчетата по нищо не отстъпват на скъпите. Конструкцията и кабела ще останат, така че ако се наложи подмяна на "атомния реактор", то инвестицията ще е оправдана. Е, все пак това е само теория.Каква е мощността на включения нагревател (или съпротивлението му). Според сметките трябва да е над 32 ома, за да се избегне претоварване на панела при силно слънце. Така излиза че включеният нагревател трябва да е максимум около 1500W.
Струва ми се че тези 120-130V са малко (ако е било силно слънцето де), което вероятно показва че панелите се претоварват (ако може да измериш тока в този момент - и аз да съм спокоен).
Но пък при слабо слънце (както спомена valecs) мощността пада на квадрат. Ако има възможност бих превключил на по-мощен нагревател при слабо слънце.
То като има излишък е лесно да пилееш. Като не стига е въпроса.
Сега е момента да увеличиш ъгъла на панелите (да дигаш горния край) докато намалиш излишъка на минимум. Така през есента слънцето ще има по-добър ъгъл и ще компенсираш по-малкото време на светене.
Оптимален ъгъл за фотоволтаичните централи е еди какъв си, но при тях няма излишък, а има недостиг. При тях когато има много трябва да се вземе колкото се може повече.
При теб не ти трябва така. Трябва ти почти еднаква енергия през повече месеци.
Оптималното за тях, не е оптимално за теб.
Това са мои мисли и не ангажирам никого да се съгласява с тях.