• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
mir4oto - специалист
ivanovbg написа:
]

С регулатор ще стане добре. Мерси за идеята. Аз си мислех едно вентилаторче отдолу. Иначе ги меря на 5-6 см над абсорбера. Сондата ми е до 150 градуса и по надолу дава грешка и не мери нищо. Жалко че няма вакумни тръби отворени и от долу.
:partyman:
Колега!!? Какво стана рязък завой във философията с тия вентилатори? Да не би да е инспирирано от мен?! Е радвам се, че съм помогнал :-D

Адреса на въпросния Жоро е: http://sunstar.bg/ и телефон мога да ти дам ама на сайта го има. Тръбите които продава са само обикновени вакуумни тръби 58 мм, но такива може да си купиш и от други места, като балканската стокова борса - Илиянци :-D тя ти е значително по наблизо, а разликата в цената ако има такава ще я компенсираш с гориво.
ivanovbg - майстор
За съжаление не е от тебе. Ако си прочел добре става въпрос за сушилня и евентуално печка. Вакумните тръби, ако са отворени отдолу също става. За съжаление на колегата не са и вентилатора няма да вкарва външен въздух, а пари от манджата. Да не говорим че трудно се вкарва въздух в бутилка само с вентилатор. Моя панел е плосък и е с доста по голяма площ(което означава повече мощност), а въздуха минава на зигзаг и се загрява на доста по висока температура.

Но все пак за вентилатор още не съм сигурен. Мисля че естествената тяга е достатъчна за целта. Затова ще го прекарвам през камъни - хем за топлинен акумулатор, хем да не прегрява плодовете.

Даже си мисля как да нагъна и надупча като ренде ламарината за да и увелича площта с която да нагрява въздуха.

Мерси за сайта, ще питам дали имат отворени тръби.

Между другото има ли някакво оптимално разстояние м/у тръбите което да спазя за по добро огряване?
mir4oto - специалист
ivanovbg написа:
За съжаление не е от тебе. ............ . . .
Малиии ама как звучи само 8-[ Приемам го, като комплимент :mrgreen:

Погледни някой готов колектор през какво разстояние са му тръбите имам някъв спомен за 0,75 от външния диаметър, сложи под тях отражател.
Жоро, такива тръби няма, каквито търсиш.
Прочел съм добре, за какво става въпрос. Каква е разликата между фурна и сушилня? Аз в моята фурна мога да суша плодове при минимална температура от 30 градуса стъпка и точност половин градус, по два начина: лъчисто и конвективно, и да пека в нея по двата начина при 250 градуса, фурна ли имам или сушилня при това положение?
Пари от манджата при всички положения ще влизат в тръбите.
Защо ти е да вкарваш външен въздух с по - ниска температура, така няма ли да ти трябва по - голяма мощност за една и съща маса краен продукт?
Въздух много лесно се вкарва в бутилка само с вентилатор, но аз смятам евентуално да го заменя с помпа
Ако имаш 1 кв.м. ламарина, колкото и да я гънеш, тя пак си остава 1 кв.м., ако я надпчиш даже и по - малко :)
ivanovbg - майстор
Ще ти отговоря и тука по научно. Трябва ми за площ на топлопредаване. Въздуха като се движи не допира с всичките си молекули до ламарината, допират се само крайните, ате докато предадат навътре... Трябва нещо да го джурка. Е те това вършат кривините и дупките - джуркат го та всяка молекула да допре до ламарината и да отнеме топлина по бързо. Все пак пътя е с определена дължина. Въздуха по принцип си е изолатор - особено неподвижния. Не си ли забелязал че радиаторите не са просто правоъгълни блокчета? Нали целта им е да стоплят въздуха -площта им е от значение. Алуминиевите защо са по добри - загледай се колко ребърца и завои имат.

Та аз не искам с Мерцедес да нося вар и цимент. Стига ми като сложа плодовете сабалем вечерта да са готови и да са с приятен вкус и аромат. Ако трябва на другия ден пак. Много обичам сушени ябълки, круши, сливи, да си дъвча пред телевизора. Няма да вадя сертификат за тях. Плода ми е без пари, слънцето също. То и труда ми никой няма да плати, та затова се мотам още :wink:

А ако ми притрябва мощност лесно ще удължа или разширя панела. Една печатарска плака е левче и няколко летвички...

Чудя се и на тия приказки за ефективност на тръбите. Ми за същите пари ще си сложа тройно по голям плосък панел и ще имам слънчева топлина в излишък. Разбирам да има ограничение в пространството, но двор голям даже сянка липсва на някои места. А пък какъв магданоз и джоджен расте под панела...

Абе като се гледам колко съм интелигентен ми иде да си дам 100лева, но пък като знам колко съм мързелив ми иде да се глобя с 200 :lol: :lol: :lol:

mir4oto - специалист
ivanovbg написа:
Не си ли забелязал че радиаторите не са просто правоъгълни блокчета? Нали целта им е да стоплят въздуха -площта им е от значение. Алуминиевите защо са по добри - загледай се колко ребърца и завои имат.
мисля, че ти бях казал че имаш пропуски в знанията си наистина не е зле да ги попълниш, бях ти го казал още в началото на темата но ти не знам защо прие това за заяждане. Прочети това или най - добре една физика за 8-ми клас да си поприпомниш това - онова, ще се учудиш колко много интересни неща пише в нея. Аз имам такава, невероятно добре направен учебник, ако искаш може да ти го пратя в електронен вариант. За топлообмена освен площта на тялото е важен и от какъв материал е то, за това топлообмениците се правят от мед и алуминии, и по рядко от други материали предимно заради цената. Има един много важен параметър при избора на материал за топлобменик, нарича се коефициент на топлопровидимост.
ivanovbg написа:
Абе като се гледам колко съм интелигентен ми иде да си дам 100 лева, но пък като знам колко съм мързелив ми иде да се глобя с 200 :lol: :lol: :lol:

Хахаха, и аз за това не си давам, прдпочитам да го правят клиентите, защото тогава гледам да не допускам да има глоби :-D

Между другото, смених клапана без да източвам бойлера, имам вентили на вход и изход и проблема се оправи, т.е., тая теория за топлинното разширение на газ в него нещо куца. Ще кажеш влязъл е въздух, е влзязъл, влзязъл, колко да е влязъл, колкото е имало в няколко сантиметра тръба.
Evgeniy - майстор
mir4oto написа:

Адреса на въпросния Жоро е: http://sunstar.bg/ и телефон мога да ти дам ама на сайта го има. Тръбите които продава са само обикновени вакуумни тръби 58 мм, но такива може да си купиш и от други места, като балканската стокова борса - Илиянци :-D тя ти е значително по наблизо, а разликата в цената ако има такава ще я компенсираш с гориво.
mir4oto написа:
Жоро, такива тръби няма, каквито търсиш.
Жоро има такива тръби. Внесе известно количество за експерименти. Има и фабричен въздушен колектор.
Телефона му е 0877162534
mir4oto - специалист
Откога е тази информация за тези тръби няма ги на сайта? Може ли снимка да ги видя, аз отдавна търся нещо подобно.
Evgeniy - майстор
Още есента ми беше дал една тръба, а преди малко по скайпа потвърди че има все още от тях.
Не ги е слагал на сайта, защото са за експерименти взети. Ето на този сайт има една снимка където се вижда част от експериментален въздушен колектор:
http://solar-bg.com/solarni-kolektori-vazduh/

Ето и по-добра снимка:

Прикачен файл

IMG_6755_.jpg
ivanovbg - майстор
mir4oto написа:
ivanovbg написа:

мисля, че ти бях казал че имаш пропуски в знанията си наистина не е зле да ги попълниш, бях ти го казал още в началото на темата но ти не знам защо прие това за заяждане. Прочети това или най - добре една физика за 8-ми клас да си поприпомниш това - онова, ще се учудиш колко много интересни неща пише в нея. Аз имам такава, невероятно добре направен учебник, ако искаш може да ти го пратя в електронен вариант. За топлообмена освен площта на тялото е важен и от какъв материал е то, за това топлообмениците се правят от мед и алуминии, и по рядко от други материали предимно заради цената. Има един много важен параметър при избора на материал за топлобменик, нарича се коефициент на топлопровидимост.

Между другото, смених клапана без да източвам бойлера, имам вентили на вход и изход и проблема се оправи, т.е., тая теория за топлинното разширение на газ в него нещо куца. Ще кажеш влязъл е въздух, е влзязъл, влзязъл, колко да е влязъл, колкото е имало в няколко сантиметра тръба.
Нормално е така да мислиш като знанията ти са от осми клас. Пробвай зимата да облепиш дупките с хартиено тиксо един алуминиев радиатор и чакай да те стопли. Другото което не си наясно е че въздушния слънчев панел не го интересува топлопроводимостта. Въздуха отнема топлината от повърхността на метала чрез обдухване или естествена конвекция. Там е важен само площта повърхностния слой. Помисли защо на процесора радиатора не е цял блок, а има много ребра :wink: Виж ако е воден е друг въпроса. Топлината трябва да премине през стената на тръбата за да достигне водата. Там играе топлопроводимостта.

Колкото за бойлера - ми що не каза че клапана и бойлера нямат живи конструктори? Аз мислех че са нови и имаш проблеми. Както разбрах ти казах сменяй. Та научи се да задаваш правилни въпроси и тогава ще получаваш адекватни отговори.
mir4oto - специалист
ivanovbg написа:
Нормално е така да мислиш като знанията ти са от осми клас. Пробвай зимата да облепиш дупките с хартиено тиксо един алуминиев радиатор и чакай да те стопли. Другото което не си наясно е че въздушния слънчев панел не го интересува топлопроводимостта. Въздуха отнема топлината от повърхността на метала чрез обдухване или естествена конвекция. Там е важен само площта повърхностния слой. Помисли защо на процесора радиатора не е цял блок, а има много ребра :wink: Виж ако е воден е друг въпроса. Топлината трябва да премине през стената на тръбата за да достигне водата. Там играе топлопроводимостта.

Колкото за бойлера - ми що не каза че клапана и бойлера нямат живи конструктори? Аз мислех че са нови и имаш проблеми. Както разбрах ти казах сменяй. Та научи се да задаваш правилни въпроси и тогава ще получаваш адекватни отговори.
Виж ся, всеки мери със собствен аршин, явно твоя е от 8-ми клас. Очевидно си правиш абсолютно грешни изводи от изцяло дружелюбното ми предложение, да си направя труда да ти сканирам един учебник и да ти го пратя да се пообразоваш малко. В него се сдържат фундаментални знания, които ще ти попречат да говориш глупости за в бъдеще, ососбено ако си направиш труда да го прочетеш и поне да го запомниш.
Не ми се спори с теб, няма никакъв смисъл за мен, предпочитам някой друг да ти каже или докаже, че си учил - недоучил. Ако все пак си беше направил труда да погледнеш в линка, който съм ти изпратил щеше чрез него да достигнеш до едно друго познание, че топлообмена се осъществява освен чрез конвекция, но и чрез кондукция, наричана още - топлопроводност, двете физични явления са взаимно-свързани. В двата примера, които даваш има и коневкция и кондукция.

И на края, че щях да забравя, наистина ли ме съветваш да изхвърля 150 литра поръчков бойлер от неръждаема стомана (мисля беше 5 мм дебела) заваряван от заваръчен робот, дъна огънати на 250-тонна преса и 6 КW нагревател. Вероятно подобен бойлер в момента ще е над 1000 лв ?!?!?! Работи безаварийно повече от 20 години с изключение на няколкото дни профилактики за почистване през годините.

Айде със здраве, смятам повече да не се обаждам в тази тема, че и без тва я оспамихме.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Слънчева фурна с вакуумни тръби" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: