Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
ivanovbg - майстор
Duke_BG написа:
едно време и кока-кола вършеше работа ама и нея я развалиха
Кока-колата не е развалена толкова, колкото развалиха болтовете и гайките :wink:
mavryt4o - майстор
Пробвах рецептата с ацетон и масло отстанало от хидравликата червено на него пише и за автоматични кутий но както и да е .Пръсках едни панти и ключалка на вратата на банцика.Чугуна беше стоял няколко години на открита след като го прибрах периодично си препръсквах wd ключалката се раздвижи колкото да мога да отварям ама с тръбния а пантите пукаха на късане.Един ден след като омазах с пулверизатора стана работата с малкото пръсче.Доволен съм няма какво да добавя нито да споря ползвайте си WD и онея хора дето го правят имат семейства. :lol:
Andri01 - майстор
ivanovbg написа:
Duke_BG написа:
едно време и кока-кола вършеше работа ама и нея я развалиха
Кока-колата не е развалена толкова, колкото развалиха болтовете и гайките :wink:
Гайките-големи,болтовете-тънки и къси...Ееее, айди сега-на калпавия"морски"/шоп/ ,водораслите му пречат! :? :partyman:
keymaker - специалист
Пробвана рецепта и от мен.
Нафта от бензиностанцията =<2лв/л.
двигателно масло = 3-10лв/л.
Смесват се 10:1 в полза на нафтата.
стар флакон от ВД 40 или някакво проникващо масло
стар вентил от безкамерна гума (от тези които се монтират на джантата)
с подходящо шило дупчим дъното на флакона и запояваме почистената месингова част от вентила.
пълним с подходяща фунийка или спринцовка със приготвената смес
надуваме с компресор или помпа (пробвал съм до 9 АТМ.) и пръскаме наволя.
Тази рецепта ми бе подсказана от бивш механик в едно селско МТС ,а пълненето на флакона е плод на безделие и чудене какво да правя ,че да си оплътнявам времето.

До тази шъшкания се стигна ,когато имах един помощник който имаше таланта да отвие 10-15бр. 6мм. болтчета на редуктор за мотофреза с един флакон 400мл. ВД 40.

С тая рецепта имаме 1л. проникващо масло на стойност около 2лв.

По аналогичен начин си правя грес във флакон ,но заменям нафтата с бензин ,а по добре с несмръдлив разредител за боя
Смесвам , бензин(разредител за боя) и грес в същата пропорция.
Тук цената е около 3лв/л. с бензин и около 6-7лв. с разредител.
Калкулацията е по цени в магазинната мрежа.
lov - майстор
В место да се занимаваш за запояваш вентили ползвай една 50 кубикова спринцовка за еднократна употреба. Много по бързо и лесно. И в место да надуваш с компресора ползвай газ за запалки. Кислорода си влиза в реакция с химията а и постоянно ще трябва припомпваш. Газта за запалки е чист бутан който също е силен разтворител и заедно с маслата успява да проникне доста на дълбоко. А като попадне течна в пукнатините и почне да кипи изнася на повърхноста боклуците.
И нещо дето май го забравиха доста от пишещите тук. спирачната течност също е добър препарат за развиване на клеясали болтове. Е вярно не е далавера заради цената.
koveslav - майстор
lov написа:
........И нещо дето май го забравиха доста от пишещите тук. спирачната течност също е добър препарат за развиване на клеясали болтове........
А пораженията впоследствие,които се появяват навсякъде,където е оляла или капнала спирачна течност?
lov - майстор
Па то запекъл и ръждясал болт дето е чисто не съм виждал. Та ще ми е най малката грижа да пазя нещо дето преди това е достатъчно осрано. Пък като трябва ще намерим начин да опазим нещата. Не знам пък дали не е по добре да го скъсаме и после да мислим че е можело да се разминем с някое петънце. :?
dimko1 - специалист
hidrazin написа:
Между другото от приятел дето има сервиз занимаващ се само с ходова част научих един "тарикатлък".
За развиване на болтовете по ходовата част които често са много ръждясали пробваха какво ли не - включително WD40.
Накрая се спряха на ... сапунена вода. От няколко години използват само това.
Пълнят си шишета от тези с пръскалките и напред. :-D
:partyman:
Е БРАВО..................... :-D ЩОМ СЪС СЪПУНЕНА ВОДА МОЖЕ ДА СЕ РАЗВИЯТ РЪЖДЯСАЛИ БОЛТОВЕ, ЗАЩО ДА КУПУВАТ СКЪПИ ПРЕПАРАТИ?
Andri01 - майстор
А защо не? Ако ползват сапун от 5лв,а не от 50стинки!? И дали ще развива въобще ръждясали болтове или само тези на ходовата част на лека кола? Знаеш ли? :?
dimko1 - специалист
n_a написа:
Автоматиците имат някаква екзотична подправка в маслото си, може би
Химията е голяма магия, може и да става нещо от комбинацията ацетон-масло. Бих пробвала, нямам ни една от трите съставки. Чакам с интерес споделяници
СЪСТАВКИТЕ СА 2 МАСЛО И АЦЕТОН

Тема "Аванта, WD-40 (проникващи / антикорозионни масла ) домашна рецепта" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: