Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
mar80 - специалист
infomar написа:
Направи един икономически анализ:
1. Колко пари очакваш да вложиш в това начинание и какъв резултат очакваш от него.
2. С тези пари можеш ли да постигнеш същите резултати, ако използваш нещо готово което се предлага на пазара.

Примерно:
Готов си да вложиш 500 лева общо. (тръби, генератор, връзки, турбина + акумулатор..... транспорт.... не слагам твоят труд... щото ние по принцип труда не го считаме, че нещо струва...)

Очакваш да получиш 80-120 вата 12 волта ток - около 5-7 А.

С тези пари можеш ли да постигнеш тези резултати, ако закупиш фотоволтаичен панел ... или нещо вятърно.... :?

п.с.
Ако нямаш ясна цел какво точно искаш да постигнеш и с какви средства, ще се луташ от една идея към друга и накрая....
Не мисля, че разходите ще ми надхвърлят 200 лева.
zmiori - специалист
Според мен по близо /доста близо/ до 300лв.
50-60 алтернатор.
вариант с УПС там едни 100 с батерийте.
закрепване инсталация и др. дреболии. 50-80лв.
Другото за турбината.
infomar
mar80 написа:
Не мисля, че разходите ще ми надхвърлят 200 лева.
Какъв резултат искаш да постигнеш? Какви консуматори ще захранваш?
Колко волта при какви ампери, къде/в какво ще го съхраняваш?

Какво е необходимо за да го постигнеш?
- генератор на ток - какъв за да отговаря на заданието? Нов или на старо - евентуален ремонт или доработка. цена...
- довеждане на водата до него - как? Тръби или маркучи - дължина, диаметър, свръзки, водозборник... цена...
- извеждане и къде ще отива отработената вода - къде/как? Да не стане блато около теб :? цена...
- съхраняване на тока - къде/как? цена...
- конвертиране на тока - в какво как? цена...
- пренос на тока - кабели, ключове... цена...
и т.н.т.

Когато събереш всичко ще видиш дали е целесъобразно да го правиш или не си струва.... или да го направиш като занимавка в свободното време. Тогава кеф цена няма :?
vandu - специалист
Според мен най-големият ти проблем ще са необходимите обороти с които ще работи генератора. По-маломощните са предимно 3000 или 1500. Дали потока който имаш ще може да ги осигури когато се натовари ? Първо потърси отговор на този въпрос пък после на другите. По ВЕЦ-вете които съм ходил си има сумати апаратура която да регулира потока на водата за да може да поддържа точните обороти при различно натоварване. Малките ВЕЦ-ве масово ползват асинхронни ДВИГАТЕЛИ, но на теб няма да ти свърши работа.Иначе генератор от някое агрегатче може да ти свърши перфектна работа.

Тема "Генератор работещ с вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: