• 1
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 154
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
borisovqvor - напреднал
до тоя момент с тия генераторчета по 300-400вата нее имало проблем , но можеби ако се направи 3-4kw генератор и искаш присединяванв км мрежата ще са нужни някакви дукоменти . За сега сме далече от такъв генератор и не заштото не можем да го направим ,а заштото ги правим с минимални средства за домашни нужди и удоволствие (хоби) :)
shulio - специалист
Е това, че не имало проблем не значи, че е редовно. От опит знам, че ме изненадват когато си мисля, че всичко е наред щото за това никой няма да повдигне въпрос. Ама идва чичкото или лелката и почва да се прави на велик(а) и трябва или да се черпиме или да се караме и да си пишеме актове :)
dj_marti79 - специалист
Моя дом - мойта крепост! Никой неможе да ми каже но коя стена да си закача пияното! До 8m в диаметър никой не ми е казал нищо.
-Все едно че вдигаш мачта за антена.
-А защо антената се върти?
-Незнам! :?

:-D
svetliopi44 - Чирак...
Бе недай си боже тая мачта да падне и да пребие някой тогава верно ще видиш ....не знам...
Не ти го полжелавам.
shulio - специалист
Изчетох една книжка за вятърни турбини и генератори. Та започнах да се питам, не е ли по-добре за нашата действителност с вятъра - да се правят турбини с вертикална ос?
tgv - специалист
Зависи от Лaндшавта. В градска среда където потока е смутен, по подходящи са вертикално-осевите. Ето едно полезно четиво на Датската асоциация за ветроенергетика.
http://www.heliosat3.de/e-learning/wind ... ndpowr.pdf
Последна промяна от tgv на ср фев 01, 2012 7:11 pm, променено общо 1 път.
borisovqvor - напреднал
изправял см турбина и с вертикална ос тргваше при 3м/с вятр с генератор от 80ва , сега вртя 350ва с хоризонтална ос и тргва при 1,5м/с и двете турбини бяха с по 6 витла и аз живея в град с нищожен вятър . Всеки решава сам за себе си какв генератор и турбина да направи . Аз пожелавам успех на всеки които има желание да направи нешто свое :) :supz:
Последна промяна от borisovqvor на ср фев 01, 2012 10:14 pm, променено общо 2 пъти.
shulio - специалист
Това, че всеки си решава е ясно. Обаче трябва да се съобразяваме с особеностите на местоположението ни. И от там да се реши какъв генератор да се прави. Тоест да направим това, което ще върши работа тук, а не това, което правят и което е по - ефективно, но на други места
tgv - специалист
Ами трябва замерване на ветроенергииният ресурс, на мястото на локацията.
Ето една що годе вярна формула за изчисляването енергията на вятъра.
P= 1/2.р.S.v.v.v
Р-мощност/ W /
р-коефициент за плътност на въздуха, за морското равнище около 1,18-1,22
S-площа на ротора /кв.метри/
v-скорост на вятъра /метри в секунда/

Р/на в-ро генератора/ = КПД/на в.г-ра/.Р/на вятъра/

П.П. Препечатвам мнение от раздел Отопление:
Нека го разсъждаваме така. Човек като види ветрогенератор, веднага почва да си мисли как да продава ток, или да си захрани компютъра. Няма лошо, но качеството на ел енергията винаги е за сметка на цената на съоръжението и на неговото КПД. Когато нямаме високи изисквания към качеството на произведената ел. енергия т.е. да я ползваме за отопление нещата доста се опростяват и поевтиняват. Тук опцията е че цената на тази ел.енергия, е колкото, е тази на ЕРП-тата/по висока от тази на която я изкупуват от ветрогенераторите/
Тани - модератор
И какво смяташ,че можеш да стоплиш с един ветрогенератор :?
  • 1
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 154

Тема "ветрогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: