Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Благодаря за отговорът, ще ги пазя за нещо друго. Аз прегледах из нета и вече сглобяването на фреза с малко по-големи размери не ми изглежда като нещо напосилно. Въртят ми се разни идеи, като нахвърлям нещо ще споделя. Сегашният ми въпрос е, профили за алуминиева дограма могат ли да се използват за тази цел?
velsi - Почетен майстор
Профилите за дограма не са подходящи за изработка на такава машина. Слаби са, тънкостенни, няма как да се сглобяват един към друг по подходящ начин.
cvettomirr - специалист
А на мене ми трябва защитна щора за механиката тип хармоника. Къде се продават в България?
erolchy - специалист
bdimov написа:
Колеги според вас голяма беда ли ще бъде ако направляващи с подпора се монтират така че лагера да е висящ. По този начин целия портал ще "виси" на лагерите ( респективно направляващата ) , а няма да тежи върху нея. Четох из темата че странично ако се монтира няма проблем, но за висящ монтаж.... ?
Видях, че вече има мнение по въпроса ти, но мисля да споделя и своето. Според мен е даже по удачно лагерите да висят и веднага обяснявам защо. Причината е много прост вярно, че те висят и дефакто те са подложени на сили които ги карат да се изхлузят, но това е само в статично състояние когато машината не работи, но когато е в движение нещата се променят в работен режим става точно обратното силите който действат вече са на натиск и няма как да се откачат или тем подобни, а си влизат в нормалния работен режим.
Ще направя едно малко уточнение това условие важи само за ос "Х", тоест там където се закрепя ос "Z" и шпиндела. Това е моето мнение и според работните характеристики на лагера това е най-добрият вариант.
erolchy - специалист
syb3ria написа:
Сегашният ми въпрос е, профили за алуминиева дограма могат ли да се използват за тази цел?
Аз бих ти препоръчал да ползваш метален кух профил, който се оразмерява. Нареждаш няколко като правиш решетка и върху тях слагаш един мдф на който предварително си поставил гайки с вложки за да има къде да закрепваш детайлите и си готов. Това е доста евтин и добър вариант. Не знам каква конструкция ще ползваш, но в повечето случай този вариант пасва. Моята която в момента правя съм я направил така.
4i4kotrevi4ko - специалист
cvettomirr написа:
А на мене ми трябва защитна щора за механиката тип хармоника. Къде се продават в България?
+1
cvettomirr - специалист
Мога ли да монтирам на Z ос оберфреза Raider RD ER 11. Какви ще са плюсовете и минусите?
velsi - Почетен майстор
Не се сещам за плюсове. Като знам качеството на тази марка не след дълго ще трябва да купуваш нова фреза, но този път истинска.
erolchy - специалист
Здравей! Аз мисля, че ще ти е нужно добро закрепване тъй като оберфрезата е по голяма от щпинделовия ел. мотор, както и че ще ти е нужна по добра стабилност като конструкция на фрезата ти, в противен случай може да има големи вибрации които оказват влияние на точността. Като плюсове може да се отбележи, че ще имаш възможност да работиш с по тежки режими на рязане, но за целта ще ти трябват и по силни стъпкови мотори които да осигорят необходимото подаване.
MrMurdjo - майстор
Оберфрезите не са разчетени да работят продължително време, а на интервали. Това е единият недостатък, другият е, че обикновено имат прекалено високи минимални обороти, дори и да са с електроника за поддържане на оборотите. Особено по-евтините. Лагерите им също не са предвидени за продължителна работа без спиране.
Виждал съм в нета да се ползват и то успешно, но обикновено не са от вида на тези с интегрирана конструкция. Има такива Бош, Хитачи и още професионални марки, които са в самостоятелен кръгъл корпус и могат да се монтират и демонтират върху телескопичния станок.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: